Πόρισμα-καταπέλτης του αντιπροέδρου του ΣτΕ για τον Ιωάννη Αγγελή

Ζητείται η άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του - Με επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης αντέδρασε ο κ.Αγγελής

Must Read

Το πόρισμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένου για τον Ιωάννη Αγγελή είναι «καταπέλτης» και ζητείται η άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του για αναξιοπρεπή συμπεριφορά που προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης, λόγω «υπέρβασης των ορίων ελέγχου», που επέδειξε κατά την άσκηση της τρίμηνης εποπτείας του στην Εισαγγελία Διαφθοράς από τις 5-10-2018 μέχρι και τις 7-1-2019, οπότε και παραιτήθηκε.

Διαβάστε ακόμα: Απόλυτη ανατροπή η δικαίωση της «δημοκρατίας» από τη δικαιοσύνη

Το πόρισμα του κ. Πικραμένου έχει σταλεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 21 Απριλίου, όπως και το παραπεμπτικό και συμπεραίνει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι  ο κ. Αγγελής έχει πειθαρχικές ευθύνες τόσο για τους χειρισμούς του στη Βιέννη (όπου αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές)  όσο και για το γεγονός πως κράτησε στην κατοχή του έγγραφα του σκανδάλου Novartis μετά την παραίτησή του από επόπτης.

Κρίνει, επίσης, πως και η λήψη των εγγράφων από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς εν απουσία της εισαγγελέως συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά και οι διαρροές που έκανε στον Τύπο, ενώ αναφέρει ότι όχι μόνο ξεπέρασε τα δικονομικά «εσκαμμένα», αλλά επέδειξε και στάση αναξιοπρεπή που  δεν συνάδει με την ιδιότητα του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού.

Μετά από αυτό, ο Ιωάννης Αγγελής ξεκίνησε την επιχείρηση αναζήτησης πολιτικού «προστάτη» και παραβιάζοντας κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, με την  οποία ζητά να γίνει ακρόαση πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση με βάση το πόρισμα του κ. Πικραμένου.

Υποστηρίζει ακόμα ότι η σε βάρος του πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από τον τότε υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, είναι πολιτική και κομματική, «όχι επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων εποπτείας της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που χειριζόταν την υπόθεση της Novartis υπέπεσα σε παραλείψεις ή αλλά αδικήματα, αλλά γιατί άσκησα περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο εποπτεία, έτσι ώστε να αποτραπεί η ολοκλήρωση του σχεδίου Ρασπούτιν,  του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης χωρίς ενδείξεις κατά πολιτικών προσώπων και από εκεί και πέρα θα τα βρει ο ανακριτής…».

Παράλληλα, ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι ενώ από τις δικές του αναφορές και ενέργειες ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση στην υπόθεση κατά δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, τώρα βρίσκεται στο σημείο να ζητείται η πειθαρχική του δίωξη. ‘Όπως αναφέρει όλες οι εισαγγελικές ενέργειες κατέτειναν στο να αποτραπεί «στην από εμένα τότε εποπτευομένη (κα Τουλουπάκη) να ολοκληρώσει το ήδη σε εξέλιξη ευρισκόμενο (κατά τον χρόνο της εποπτείας μου) παράνομο σχέδιό της, για το οποίο και ήδη έχει ασκηθεί εναντίον της ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 Π.Κ.), πράξη που φέρεται ότι έχει τελέσει τον μήνα Φεβρουάριο του 2018, με τη διαβίβαση της δικογραφίας εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων – αντιπάλων του τότε κυβερνόντος κόμματος, προς την Βουλή των Ελλήνων».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Αγγελής, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Οι παραγγελίες αυτές δόθηκαν (από τον προκάτοχό Σας) ελάχιστο χρόνο πριν την διενέργεια των Εθνικών – Βουλευτικών εκλογών της 7-7-2019 για λόγους αποκλειστικώς πολιτικούς και κομματικούς και ειδικότερα για να «ελαφρύνει» τις κατηγορίες που αποδίδονταν (τότε) και εξακολουθούν να αποδίδονται (ακόμα και σήμερα) στο κόμμα του και εμμέσως στον ίδιο, σχετικά με την προσπάθεια να καταστούν ποινικώς υπεύθυνα, δέκα πολιτικά πρόσωπα (εκ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί), πολιτικοί αντίπαλοι του τότε κυβερνώντος πολιτικού κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ). Χαρακτηριστικό της εμφανέστατης διάστασης του κομματικού χαρακτήρα της εναντίον μου παραγγελίας για πειθαρχική έρευνα, αποτελεί το γεγονός ότι, και οι τρεις παραγγελίες δόθηκαν «εντός κλίματος έντονης κομματικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση Novartis και εντός έντονης προεκλογικής περιόδου. Ειδικότερα δε, η τρίτη εναντίον μου παραγγελία, δόθηκε την 4-7-2019, ήτοι δυο ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου από το υπουργείο (αριθμός πρωτ. Ε -75 -04/07/2019 προς το ΣΤΕ) και μάλιστα για το «ιδιαίτερα ατιμωτικό αδίκημα μου», που συνίσταται στο ότι, διαφώνησα με τη νομική άποψη συγκεκριμένης γραμματέως της Εισαγγελίας Α.Π., ως προς το εάν δύο έγγραφα (που αφορούσαν δημόσια διαδικασία) θα έπρεπε να «περάσουν» στο κοινό ή στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του προς τον κ. Τσιάρα ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι το πόρισμα του κ. Πικραμένου «σας προτείνει να ασκήσετε πειθαρχική δίωξη εναντίον μου, όχι γιατί έκανα κάτι λιγότερο ή παρέλειψα να κάνω κάτι κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, αλλά γιατί άσκησα περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο εποπτεία, που υπερβαίνει το νομικό μέτρο», που καθορίζει η έκθεση (σε αντίθεση με την μέχρι τότε νομολογία και πρακτική), κατά το υποκειμενικό βέβαια κριτήριο του υπογράφοντος αυτήν» και συνεχίζει: «Η διαφορετική αυτή αντίληψη των νομικών ορίων της εποπτείας που υποστηρίζει η επίδικη Έκθεση του ΣτΕ, ότι έπρεπε να είχα ακολουθήσει, οδηγεί σε εσφαλμένα, παράδοξα και ανεδαφικά συμπεράσματα, όπως π.χ. ότι λόγω της εσφαλμένης (κατά το υποκειμενικό κριτήριο του συντάκτη της έκθεσης) αντίληψης του εποπτικού μου ρόλου, επέδειξα αναξιοπρεπή υπηρεσιακή συμπεριφορά και παρενέβην στην κρίση της κας Τουλουπάκη, με το να μην της επιτρέψω να ολοκληρώσει το «σχέδιο Ρασπούτιν», που ήταν να ασκήσει ποινική δίωξη χωρίς ενδείξεις κατά πολιτικών προσώπων και από εκεί και πέρα θα τα βρει ο ανακριτής».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This