Κατασκοπεία στη Ρόδο: Εισήγηση για παραπομπή των δύο κατηγορούμενων σε δίκη

Παράλληλα, προτείνεται η παράταση της προσωρινής τους κράτησης έως την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης

Must Read

«Καταπέλτης» το βούλευμα της Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον 36χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και τον 53χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ», καθώς εισηγήθηκε την παραπομπή τους σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τις πράξεις της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της προδοτικής κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, με την ίδια εισήγηση προτείνεται η παράταση της προσωρινής τους κράτησης έως την οριστική εκδίκαση της κατηγορίας και, πάντως, όχι πέραν της 17ης/12/2021 που λήγει το έτος από την ημερομηνία σύλληψής τους. Στην Εισαγγελική εισήγηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο 53χρονος, στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης, αποδέχθηκε ότι κατέγραφε από το πλοίο όπου εργαζόταν τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις και ότι προωθούσε το υλικό στον συγκατηγορούμενό του.

Τον Αύγουστο έτους 2020, χωρίς να ενθυμείται την ακριβή ημερομηνία, του τηλεφώνησε στο κινητό του ο 36χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο και συγκατηγορούμενός του. Ο ίδιος είχε αναζητήσει τον αριθμό του τηλεφώνου του από μία γειτόνισσα του στην Κομοτηνή και του ζήτησε να συναντηθούν στη Ρόδο. Συναντήθηκαν στο κατάστημα «Ακταίον», όπου έγινε η αρχική τους γνωριμία.

Εκεί τον ρώτησε αν γνωρίζει και άλλους Έλληνες μουσουλμάνους που δουλεύουν σε άλλα πλοία που πηγαίνουν στο Καστελόριζο, προκειμένου να έλθει σε επαφή μαζί τους. Λίγες μέρες αργότερα, του ζήτησε να συναντηθούν κοντά στο Ενυδρείο της Ρόδου, όπου τον ρώτησε αν κατά τον πλου προς το Καστελόριζο και την παραμονή του πλοίου εκεί, συναντούσαν ελληνικά πολεμικά πλοία και ο κατηγορούμενος του απάντησε θετικά.

Τον πίεσε να τού μεταφέρει πληροφορίες

Εν συνεχεία, μετά από μία εβδομάδα ζήτησε να τον συναντήσει εκ νέου και του ζήτησε πλέον απερίφραστα και πιεστικά να τον ενημερώνει κάθε φορά που βρισκόταν στο Καστελόριζο και να του δίνει πληροφορίες για τις θέσεις των πολεμικών πλοίων και τους αριθμούς τους αλλά και τον αριθμό των φαντάρων που μετέφεραν κάθε φορά στο πλοίο όπου εργαζόταν. Του ζήτησε να του μεταφέρει τις πληροφορίες τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα για να μην αφήνει ίχνη των μεταδιδόμενων πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσε συχνά την εφαρμογή «whatsApp».

Αναφέρει, μάλιστα, ο 53χρονος ότι ο 36χρονος ήταν πολύ φορτικός και τον έπεισε τελικά να του μεταφέρει πληροφορίες που τού ζητούσε, πράγμα που ισχυρίζεται ότι έπραξε μόνο δύο φορές ‏μέσα στον μήνα Οκτώβριο.

Και ενώ ο κατηγορούμενος 53χρονος είχε παραδεχθεί αρχικώς την εμπλοκή του δίνοντας και λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του με τον συγκατηγορούμενό του, ενώπιον της Ανακρίτριας ανασκεύασε την προανακριτική του απολογία, μη αποδεχόμενος τις κατηγορίες που τον βάρυναν. Παλινωδεί και σε ερωτήσεις για τις αναντιστοιχίες με την προανακριτική του ομολογία παραδέχεται ότι έδωσε τις πληροφορίες στον συγκατηγορούμενό του για ‏τα πλοία και τους φαντάρους και ότι η τελευταία φορά που το έκανε ήταν στις 7 Νοεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα επικρατούσαν ιδιαίτερες – ασυνήθεις συνθήκες στρατιωτικής κινητοποίησης που ενεργοποιούνται σε κίνδυνο πολεμικής σύρραξης. Επίσης, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδονταν απειλές πολέμου της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου ήταν συνεχής και ενεργός, εμφανιζόταν μάλιστα διαρκώς ως πρώτη είδηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ήταν γνωστός στους δύο κατηγορουμένους που ενεργούσαν προς όφελος της Τουρκικής Κυβέρνησης και της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, στην οποία παρείχαν τις πληροφορίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This