Προανακριτική: Ο Ράνος «καίει» Γεωργιάδη και Λοβέρδο για τα φάρμακα της NOVARTIS

Must Read

«Καίει» τους Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο ο καθηγητής και πρώην μέλος της Επιτροπής για τα Φάρμακα, Κωνσταντίνος Ράνος, ο οποίος στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή μίλησε σαφώς για υπουργικές παρεμβάσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ο μάρτυρας περιέγραψε αναλυτικά στη χθεσινή συνεδρίαση το σκηνικό από το 2014, το οποίο οδήγησε στην αλλαγή της απόφασης της Επιτροπής για τα Φάρμακα μετά την αιφνιδιαστική είσοδο του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση να κοπούν 30 φάρμακα. «Ο σύμβουλος του Αδώνι Γεωργιάδη, κ. Καραθάνος, ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό. Λίγη ώρα μετά, ήρθε στην αίθουσα ο κ. Γεωργιάδης.

“Τι είναι αυτά; Θέλω άλλη απόφαση”, είπε ο τότε υπουργός Υγείας. Σε λίγα λεπτά, όλοι άλλαξαν απόφαση και έμεινα μόνος», κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Ράνος για την παρέμβαση του Αδώνιδος Γεωργιάδη και τη συνακόλουθη εισαγωγή συνολικά 30 φαρμάκων που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέονται με το Harvard Project της Novartis.

Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Ράνος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και για τα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Λοβέρδου, υποστηρίζοντας ότι το 2011, επί υπουργίας του, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη. «Αν έβγαινα στον Τύπο με τα σημειώματα που έδινα στον Λοβέρδο και τα οποία απέρριψε, νόμιζα ότι θα έκανα κακό», κατέθεσε ο μάρτυρας, ο οποίος επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας όσα είχε καταθέσει αρχικώς στις εισαγγελικές Αρχές περί υπερτιμολόγησης φαρμάκων ύψους 527,7 εκατ. ευρώ, όταν στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας βρισκόταν ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώην μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αν επιμένει στην κατάθεσή του και αν θέλει να αλλάξει κάτι από αυτήν, με εκείνον να απαντά: «Η κατάθεσή μου είναι αυτή. Δεν αλλάζω τίποτα, δεν με πίεσε κανείς».

Να σημειωθεί ότι για μία ακόμη φορά από την Προανακριτική απουσίαζε πλήρως οποιαδήποτε αναφορά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και στις δήθεν παρεμβάσεις του στην υπόθεση Novartis. Η Προανακριτική συνεδριάζει εκ νέου αύριο, με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, η οποία αναμένεται να εξυπηρετήσει το «γαλάζιο» αφήγημα της σκευωρίας και να μιλήσει για παρεμβάσεις του πρώην υπουργού στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Πραξικοπηματική η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για Τουλουπάκη

Πραξικόπημα αποτελεί στην πραγματικότητα η χθεσινή πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής –όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Μαρία Παναγιώτου-  που εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, η οποία στηρίχθηκε και από τη Ν.Δ., μέσω του Θάνου Πλεύρη, να κλητευθεί η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως κατηγορούμενη.

Και αποτελεί πραξικόπημα, γιατί η κυρία Τουλουπάκη αυτή τη στιγμή δεν ελέγχεται από την Προανακριτική, αλλά από τη Δικαιοσύνη. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλου, και όχι για τυχόν ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η κυρία Τουλουπάκη ελέγχεται για τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο Novartis από τον Άρειο Πάγο και την έρευνα έχουν αναλάβει οι αντιεισαγγελείς Λάμπρος Σοφουλάκης και Ευάγγελος Ζαχαρής. Επομένως, μόνο οι κ. Σοφουλάκης και Ζαχαρής θα μπορούσαν να καλέσουν την κυρία Τουλουπάκη ως ύποπτη, εάν εκεί οδηγούσε η έκβαση της έρευνάς τους.

Τουλουπάκη

Εάν, λοιπόν, η Προανακριτική Επιτροπή ήθελε να επιτελέσει σωστά το έργο της, θα έπρεπε να περιμένει την απόφαση των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να ασκήσουν δίωξη στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας. Και σε αυτό το σενάριο, βεβαίως, στη συνέχεια η επιτροπή θα έπρεπε να παραπέμψει τον κ. Παπαγγελόπουλο για ηθική αυτουργία.

Θα έπρεπε, δηλαδή, να ενωθούν οι δικογραφίες.
Φαίνεται, όμως, πως στην Προανακριτική Επιτροπή κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι κ. Σοφουλάκης και Ζαχαρής να βάλουν στον αρχείο την υπόθεση της κυρίας Τουλουπάκη, δηλαδή να κρίνουν πως είναι αθώα σε σχέση με τις κατηγορίες. Κι αν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κυρία Τουλουπάκη στη Δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας καταπέσουν, τότε αναπόφευκτα καταρρέει και το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία.

Η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης με πραξικοπηματικά χαρακτηριστικά φαίνεται πως είναι μια ύστατη προσπάθεια να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα η υπόθεση να αρχειοθετηθεί στον Άρειο Πάγο πριν από την ολοκλήρωση της Προανακριτικής.

Από κοντά και ο Γιαννουσάκης (του «Noor 1»)

Στην Προανακριτική Επιτροπή διαβιβάστηκε η ένορκη κατάθεση του Μάκη Γιαννουσάκη, μετά το γνωστό αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛ. Σε αυτήν, ο ισοβίτης για την υπόθεση του «Noor 1» εμπλέκει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ισχυριζόμενος ότι έγινε αποδέκτης εκβιασμού από τον πρώην υπουργό, προκειμένου να καταθέσει εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Λίγες μέρες μετά τη μεταγωγή μου στην Αυλώνα, σε κουβέντα που είχα με τη διευθύντρια του καταστήματος, μου ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί της ο κ. Παπαγγελόπουλος και της είπε χαρακτηριστικά: «Τον Γιαννουσάκη και τα μάτια σου. Όλη η φυλακή θα φύγει από εκεί, ο μόνος που δεν θα κουνηθεί θα είναι ο Γιαννουσάκης».

Αυτό το γεγονός ουσιαστικά ήταν η προετοιμασία του σχεδίου που εξελίχθηκε σε εκβιασμό, προκειμένου να καταθέσω εις βάρος του κυρίου Μαρινάκη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο εκ των πρωταγωνιστών στην υπόθεση του ναρκοπλοίου στην κατάθεσή του, που έφτασε στην Προανακριτική, με το ΚΙΝ.ΑΛ. -από κοινού με τη Ν.Δ.- να επιχειρεί να μετατρέψει το ελληνικό Κοινοβούλιο σε «πλυντήριο» λογής λογής σκανδάλων και δυσωδών υποθέσεων.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This