4-6-2020

Ο κορωνοϊός «ανοίγει» τα κελιά και αποφυλακίζει 1.000 κρατούμενους με καταδίκες από 5 έως 8 χρόνια

Πρόταση να ανέβει το όριο ποινής των κρατουμένων που θα υπαχθούν στα ευνοϊκά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορωνοϊού στα 8 χρόνια κάθειρξη για τα οικονομικά εγκλήματα εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει μετά τις διαμαρτυρίες δικηγόρων πως με το πλαφόν των 5 ετών ποινής ουσιαστικά θα αποφυλακίζονταν μόλις 300-400 κρατούμενοι από τις φυλακές.

Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι πως ο αριθμός αυτός θα είναι λίγο πάνω από 1.000 κρατούμενους, σε σύνολο 11.500 που υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές.

Το μέτρο αφορά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τους κρατούμενους που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους. Θα αποφυλακιστούν όπως επίσης και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.

Κρατούμενοι άνω των 65 ετών

Αποφυλακίζονται επίσης όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους. Επί της ουσίας δηλαδή οι λεγόμενοι «ελαφροποινίτες» αποφυλακίζονται σχεδόν όλοι. Τα μέτρα θα νομοθετηθούν με ΠΝΠ η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες ή μέρες και θα έχουν ισχύ για 3 μήνες.

Δείτε επίσης: Ειδικός φρουρός που «πιάστηκε» με ναρκωτικά ζητάει να ακυρωθεί η ποινή του και να επιτρέψει στην ΕΛ.ΑΣ

Εξαιρέσεις θα υπάρχουν και θα αφορούν τους καταδικασμένους για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα. Δηλαδή εξαιρούνται καταδικασμένοι π.χ για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ.

Για να μη χρειαστεί η σύγκληση δικαστικών συμβουλίων λόγω των μέτρων αναστολής στα δικαστήρια, θα προβλέπεται πως η αποφυλάκιση θα γίνει με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ