ΑΡΧΙΚΗΕΛΛΑΔΑDECKASIS: Εγκαταλελειμμένο στο αγκυροβόλιο Πειραιά δεξαμενόπλοιο «θύμα» των Χούθι

DECKASIS: Εγκαταλελειμμένο στο αγκυροβόλιο Πειραιά δεξαμενόπλοιο «θύμα» των Χούθι

Τέταρτη διακήρυξη επαναληπτικού ανοικτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για το πρώην SOUNION

Ακόμα μία προσπάθεια για την απομάκρυνση του εγκαταλελειμμένου δεξαμενόπλοιου DECKASIS (πρώην ΣΟΥΝΙΟΝ/SOUNION) κάνουν οι λιμενικές Αρχές, καθώς το χτυπημένο από τους Χούθι πλοίο σαπίζει στον θαλάσσιο χώρο αγκυροβολίου Πειραιά και θεωρείται όχι μόνο επικίνδυνο, αλλά και επιβλαβές.

Το υπό σημαία Παλάου Suezmax δεξαμενόπλοιο που ανήκε στην ελληνική εταιρεία Delta Tankers, δέχθηκε επίθεση με drones και εκρηκτικά (μετά το ρεσάλτο) από τους αντάρτες της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα τον Αύγουστο του 2024 και υπέστη σοβαρότατες ζημιές, ενώ έπιασε και φωτιά η οποία κατασβέστηκε μέρες αργότερα. Μετέφερε 150.000 τόνους πετρελαίου.

Το πρώην Sounion (νυν DECKASIS)
Το πρώην Sounion (νυν DECKASIS), που δέχθηκε επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 (EUNAFOR ASPIDES/EUROKINISSI)

Το χρονικό της εγκατάλειψης

Στον Πειραιά, το πρώην ΣΟΥΝΙΟΝ/SOUNION και νυν DECKASIS, ρυμουλκήθηκε μετά κόπων και βασάνων το 2025 και έκτοτε παραμένει στο αγκυροβόλιο εγκαταλελειμμένο, περιμένοντας κάποιον να το απομακρύνει από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και τελικά να το διαλύσει για σκραπ.

Υπήρξε  μια πρώτη πώληση στην αμερικανική εταιρεία Deckmann LLC, αλλά όταν ζήτησε άδεια από τις ελληνικές Αρχές να μεταφερθεί το πλοίο στην Τουρκία, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς για λόγους ασφαλείας, απαιτείτο πρώτα η απομάκρυνση από το τάνκερ των υπολειμμάτων καυσίμων και πετρελαιοειδών.

Η Deckmann LLC κατόπιν, φέρεται να κατέρρευσε οικονομικά και δεν μπόρεσε να πληρώσει την ελληνική εταιρεία ρυμουλκήσεων Med Tugs, με αποτέλεσμα να προχωρήσει διαδικασία κατάσχεσης του πρώην ΣΟΥΝΙΟΝ/SOUNION και νυν DECKASIS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
  • Δείτε εικόνα από το maritimestv και το Maritime Journal, του ναυαγοσωστικού «Aigaion Pelagos» που έκανε την επιχείρηση κατάσβεσης και ρυμούλκησης του τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα:

Τέταρτος διαγωνισμός από τις ελληνικές Αρχές

Μέχρι τώρα, έχουν υπάρξει τρεις διαγωνισμοί, τρεις προσπάθειες, για την πώληση και απομάκρυνση του δεξαμενόπλοιου, αλλά απέβησαν άκαρποι.

Στις 11 Ιουνίου 2026, δημοσιεύθηκε από το Λιμενικό η διακήρυξη επαναληπτικού ανοικτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, για την απομάκρυνση του DECKASIS εκτός της περιοχής δικαιοδοσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και μεταβίβαση κυριότητας στο μειοδότη.

  • Η ανακοίνωση:

«Την 25/06/2026 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 λόγω του κατεπείγοντος της καταστάσεως … επαναληπτικό ανοικτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές για την εκτέλεση του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται για την απομάκρυνση από τον θαλάσσιο χώρο Αγκυροβολίου Πειραιά του Δ/Ξ “DECKASIS” (πρώην “ΣΟΥΝΙΟΝ” N.Π.11535), ΙΜΟ Νο: 9312145, σημαίας Παλάου εκτός της περιοχής δικαιοδοσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά».

Γιατί είναι επικίνδυνο το DECKASIS

Όπως αναφέρεται στην σχετική διακήρυξη των Λιμενικών Αρχών, το πρώην ΣΟΥΝΙΟΝ/SOUNION και νυν DECKASIS είναι επικίνδυνο και επιβλαβές να παραμένει τόσο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί.

  • Το γιατί, εξηγείται παρακάτω:

«Σε περίπτωση αναβολής της άμεσης απομάκρυνσης του εν λόγω πλοίου το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο-επιβλαβές προκαλείται σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και απειλείται σοβαρή προσβολή του θαλάσσιου περιβάλλοντος διότι σε περίπτωση ισχυρών ανέμων, υψηλού κυματισμού και γενικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, το πλοίο δεν δύναται να προβεί σε οποιοδήποτε διορθωτικό χειρισμό και η κατάστασή του θα αποτελέσει πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άννα βάστα γερά

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης