ΑΡΧΙΚΗΕΛΛΑΔΑΛέκκας για Βενεζουέλα: «Οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 100.000»

Λέκκας για Βενεζουέλα: «Οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 100.000»

Το πρώτο φως της μέρας θα αποκαλύψει την ζημιά που έχει γίνει

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας περιέγραψε μια εξαιρετικά κρίσιμη και ακόμη αχαρτογράφητη κατάσταση στη Βενεζουέλα, μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, επισημαίνοντας ότι η έκταση της καταστροφής δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως.

«Ακόμα δεν μπορούμε να φανταστούμε τι ακριβώς έχει συμβεί», δήλωσε στο ΕΡΤnews την Πέμπτη 25 Ιουνίου σημειώνοντας ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα παραπέμπουν σε μία από τις σοβαρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών στη Λατινική Αμερική.

Όπως προειδοποίησε, με το πρώτο φως της ημέρας ενδέχεται να αποκαλυφθεί μια πολύ πιο δραματική εικόνα, καθώς πολλές περιοχές παραμένουν ακόμη απρόσιτες.

 

Βενεζουέλα: Ραγδαία επιδείνωση του απολογισμού

Ο κ. Λέκκας συμφώνησε με τις πρώτες διεθνείς εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι εξαιρετικά υψηλός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι νεκροί θα είναι 10.000 μέχρι 100.000 και αυτό είναι μία πιθανότητα της τάξεως του 50%», σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα και αναλύσεις διεθνών γεωλογικών οργανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε με μία μείζονα καταστροφή. Οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς είναι πιθανές και δεν μπορούν να αποκλειστούν», υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει ως προς την πραγματική κλίμακα της τραγωδίας.

 

Εκτεταμένες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές

Αναλύοντας τις επιπτώσεις, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι η διπλή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε μικρή χρονική απόσταση, μόλις 39 δευτερολέπτων, πάνω σε ενεργά ρήγματα της βορειοανατολικής προέκτασης των Άνδεων, γεγονός που ενίσχυσε τη συνολική καταστροφική δυναμική.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές μεγάλο μέρος των κατασκευών εμφανίζει αυξημένη τρωτότητα, με ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φτάνει έως και το 75%. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικό τμήμα του δομημένου περιβάλλοντος βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο εκτεταμένων ζημιών ή κατάρρευσης.

Διαφορετική συμπεριφορά των κτιρίων

Ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι οι δύο σεισμοί επηρέασαν με διαφορετικό τρόπο τα κτίρια, ανάλογα με την παλαιότητα και τα κατασκευαστικά τους χαρακτηριστικά. Οι μεγαλύτερες φθορές εντοπίζονται σε παλαιές, μη ενισχυμένες κατασκευές, όπου καταγράφονται ρωγμές, αποκολλήσεις σοβάδων και μερικές καταρρεύσεις τοιχοποιίας.

Αντίθετα, τα νεότερα κτίρια που έχουν ανεγερθεί βάσει σύγχρονων αντισεισμικών προδιαγραφών εμφανίζουν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, με περιορισμένες ή μηδενικές ζημιές, γεγονός που –όπως τόνισε– επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο της αντισεισμικής θωράκισης στην προστασία ανθρώπινων ζωών και υποδομών.

Δείτε επίσης:

 

Δείτε επίσης:

Βενεζουέλα: Φόβοι ακόμα και για 10.000 νεκρούς – Μήνυμα Μαδούρο από τη φυλακή – Δραματικές στιγμές στα συντρίμμια

Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Καράκας: «Δεν υπάρχουν Έλληνες στα θύματα, δεν έχει γίνει τόσο μεγάλος σεισμός από το 1900»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης