Αμερικανικό μήνυμα στην Τουρκία: «Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει στα νησιά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Must Read

Μετά την ΕΕ, ήταν η σειρά των ΗΠΑ να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ενεργειακά, Φράνσις Φάνον, ζήτησε να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να υπονομεύσουν την σταθερότητα και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τον αγωγό EastMed, αλλά και την τριμερή συνεργασία Ισράηλ-Ελλάδας-Κύπρου, ο Φάνον αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία και την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια μετά τον κορονοϊό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ένα μνημόνιο (σ.σ. το τουρκολιβυκό) δεν μπορεί, όσον αφορά την Ελλάδα, να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών και πρόσθεσε ότι “το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή“.

Όσο για το ενδεχόμενο της τουρκικής παρουσίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με τις δήθεν έρευνες, ο Φάνον τόνισε ότι δεν θα σχολιάσει μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να γίνουν ή να μη γίνουν και έπαιξε την γνωστή… κασέτα του τύπου “ενθαρρύνουμε τα κράτη (σ.σ. κράτη; ΕΝΑ μόνο κράτος προκαλεί) να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις“.

Και φυσικά κατέληξε με την ευχή η Τουρκία να παραμείνει στο άρμα της Δύσης μιας και είναι “σημαντική χώρα“.

Δείτε επίσης:

– «Χαστούκι» από την Ε.Ε. στην Άγκυρα:  «Stop στις έρευνες, σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου»

Διπλωματικός πυρετός: Πως θα κινηθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις Τουρκικές προκλήσεις

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, στην ίδια εκδήλωση, στάθηκαν στις προκλήσεις της Άγκυρας και τόνισαν ότι ο αγωγός EastMed δεν στρέφεται απέναντι σε καμία χώρα, αλλά είναι έργο συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, κομμάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς.

Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έκανε παρέμβαση ο Αμερικανός Πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, την οποία χαρακτήρισε “σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη“.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This