5-7-2020

Διπλωματικός πυρετός: Πως θα κινηθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις Τουρκικές προκλήσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με μπαράζ κινήσεων από τις δύο πλευρές, είτε προς την πλευρά της διπλωματίας, είτε προς την πλευρά των προκλήσεων.

Η Ελλάδα έχει απλώσει όλο το διπλωματικό της δίχτυ για να εγκλωβίσει τις συνεχείς και κλιμακούμενες απόπειρες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο.

Μετά το χθεσινό διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο παρουσίασης και στοχοποίησης της συνεχώς προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα και διακινδυνεύει την ασφάλεια σχεδόν σε όλη την περιοχή της Μεσογείου. Αυτό το σχέδιο η Αθήνα θα το παρουσιάσει σε διεθνή φόρα, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται ακόμη σε επικοινωνία με τον ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αδειών για έρευνες της ΤΡΑΟ σε περιοχές που καλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτό ήταν που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της ΕΕ, με τον Ύπατο εκπρόσωπο των εξωτερικών υποθέσεων, Ζόζεπ Μπορέλ, να στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία: “…οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται”.

“Νόμιμες οι έρευνές μας” -Το διεθνές δίκαιο επικαλούνται (!!) πάλι οι Τούρκοι

Δεν μπόρεσε να… κάτσει φρόνιμα ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, μετά το χθεσινό διάβημα, έπρεπε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά και με θράσος να τολμήσει να μιλήσει για διεθνές δίκαιο για τις έρευνες που ετοιμάζονται από τη Ρόδο ως την Κρήτη!

Ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στάση όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Λιβύη και επικαλέστηκε ξανά τη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις έρευνες, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συζητήσει, η Αθήνα δεν είναι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ