16-7-2020

Αλλαγή πορείας (αντί συγγνώμης) ανακοίνωσε η Γιάννα για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»

«Συγγνώμη, λάθος» είναι οι δύο λέξεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να συμπτύξει όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η επιτροπή «Ελλάδα 2021». Παρόλο που η πρόεδρός της Γιάννα Αγγελοπούλου ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται περί «επανεκκίνησης» της επιτροπής, αφού συνεχίζεται η δουλειά της που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, έγινε σαφές ότι αποφασίστηκε «αλλαγή πορείας» μετά τις αντιδράσεις της κοινωνίας αλλά και τον εκνευρισμό που είχε δημιουργηθεί στο Μαξίμου λόγω των «αστοχιών», τις οποίες άλλωστε η ίδια αποδέχθηκε.

Ισως να μην μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, αφού σε αντίθετη περίπτωση κάποιοι δεν απέκλειαν ακόμη και την αντικατάστασή της.

Συγκεκριμένα, δίνοντας τον «τόνο» του πώς θα κινηθεί η επιτροπή, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της Ιστορίας συνολικά. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε «ούτε γράφουμε ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».

Η κυρία Αγγελοπούλου συμπλήρωσε ότι η δουλειά της επιτροπής θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των Ελλήνων, στη θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική κληρονομιά μας. Οσα δηλαδή εδώ και τόσο καιρό ζητούσαν οι Ελληνες που έβλεπαν με έκπληξη να παρελαύνουν διαφόρων ειδών «αιρετικές προσεγγίσεις» της Ιστορίας, που θύμιζαν έντονα προσπάθειες αποδόμησης του εθνικού μας αφηγήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναρτήσεις της επιτροπής, η κυρία Αγγελοπούλου ζήτησε συγγνώμη «εάν προσβάλαμε» και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τον Καραϊσκάκη -αναφερόμενη στην ανάρτηση που ήταν κατά κάποιους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι- είναι το ότι έδωσε το αίμα του για την Ελλάδα, αποδοκιμάζοντας επί της ουσίας την ίδια την ανάρτηση της επιτροπής της. Λίγο πριν, πάντως, είχε υπογραμμίσει ότι κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της επιτροπής δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της ολομέλειας, προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες για αυτού του είδους τις αναρτήσεις.

Οσον αφορά την κριτική που δέχθηκε η επιτροπή, η κυρία Αγγελοπούλου σημείωσε ότι η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά της επιτροπής είναι καλοδεχούμενη, για να συμπληρώσει όμως ότι όταν γίνεται με όρους συγκρουσιακούς δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι υπηρετεί.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ