2-7-2020

Μεταναστευτικό: Αγγίζουν τις… 100.000 οι εκκρεμείς αποφάσεις σε αιτήσεις για άσυλο!

Με σταθερούς ρυθμούς κατακλύζεται η ενδοχώρα από μετανάστες οι οποίοι απομακρύνονται από τα νησιά, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αποσυμφόρησή τους, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει σημαία τη μείωση των ροών, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τον τόπο όπου θα καταλήξουν οι χιλιάδες που παίρνουν -τελικά- άσυλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, συνεχίζονται οι μεταφορές μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει από τα μεγάλα και μικρότερα νησιά 13.728 αιτούντες άσυλο, ενώ μειώθηκε κατά 14,17% ο συνολικός αριθμός τους.

Ωστόσο, ο αριθμός όσων αναμένουν απάντηση για το άσυλο προκαλεί ίλιγγο, καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι εκκρεμείς αποφάσεις ανέρχονται σε 99.936! Και μπορεί το υπουργείο να προτάσσει την αποσυμφόρηση των νησιών, όμως στην ενδοχώρα υπάρχουν αντιδράσεις στη δημιουργία δομών, καθώς στην ουσία θα φυτρώσουν από το πουθενά… μουσουλμανικές κωμοπόλεις!

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, προσπάθησε να καθησυχάσει:«…το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο σηκώνουν ανισομερώς το βάρος του Μεταναστευτικού, και μαρτυρούν ότι υπάρχει χώρος για επίδειξη εθνικής αλληλεγγύης. Με εξαίρεση τις νησιωτικές περιφέρειες του Αιγαίου, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας φιλοξενούν αιτούντες άσυλο έως 1% του πληθυσμού τους, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Ένταξη χωρίς παρατράγουδα

Ένα ζήτημα ακόμα, είναι πώς θα ενταχθούν χωρίς παρατράγουδα στην κοινωνία οι χιλιάδες που παίρνουν άσυλο, καθώς, μετά το τέλος των υποστηρικτικών προγραμμάτων, θα πρέπει να επιβιώσουν μόνοι τους.

Αναφορικά με τις ροές του Μαΐου, αυτές ήταν 91% λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ σε τέσσερα νησιά (Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) δεν υπήρξε καμία άφιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ