Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023

Αμερικανός δικηγόρος μαρτύρων Novartis: «Η Ελλάδα να τους προστατεύσει και να μη φερθεί σαν μια τιποτένια δικτατορία»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Επιβεβαιώνει ο Στίβεν Κον, ο Αμερικανός δικηγόρος των Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν για το σκάνδαλο Novartis στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στην πρώτη εκτενή συνέντευξή του -αποκλειστικά στη «δημοκρατία»- πως οι πελάτες του μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο από τις ΗΠΑ, προφανώς εάν αυτό καταστεί αναπόφευκτο.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία στις ΗΠΑ, οι προστατευόμενοι μάρτυρες που αποκάλυψαν διαφθορά σε ξένες χώρες και δεν προστατεύονται από την κυβέρνηση της χώρας τους επιτρέπεται να πάρουν πολιτικό άσυλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κον, ο οποίος εργάζεται στην δικηγορική εταιρία Kohn, Kohn & Colapinto και θεωρείται στις ΗΠΑ ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Παράλληλα, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να μην συμπεριφερθεί σαν μια τιποτένια δικτατορία:

«Εάν αυτό συμβεί, θα είναι εξευτελισμός για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να συμπεριφερθεί σαν μια τιποτένια δικτατορία, όπου οι πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν τη διαφθορά αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους. Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τους μάρτυρες και να μην απευθυνθεί στις ΗΠΑ, για να εξασφαλίσει την προστασία της ελευθερίας του λόγου και την ασφάλεια όσων καταγγέλλουν εγκληματίες».

Είναι προφανές πως ο κ. Κον έχει δίκιο. Εάν οι Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες, δηλαδή οι πολίτες ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθυνθούν στις ΗΠΑ για προστασία, το γεγονός θα διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Το κλειδί σε αυτή την υπόθεση μοιάζει να είναι η συμφωνία που έχει υπογράψει ο φαρμακευτικός κολοσσός με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία εκτός από πρόστιμο ύψους 310.000.000 δολαρίων για αθέμιτες πρακτικές ειδικά στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και ο χρηματισμός Ελλήνων αξιωματούχων, περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα, στα οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί η εταιρία.

Όπως είχε γράψει η «δημοκρατία» και επιβεβαιώνει ο Αμερικανός δικηγόρος, η συμφωνία αυτή έχει τριετή αναστολή. Αν δηλαδή η φαρμακοβιομηχανία δεν συμμορφωθεί, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, όπου οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα χρειαστεί να καταθέσουν. Επομένως, η προστασία της ζωής τους και η διασφάλιση πως δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο από τα κέντρα εξουσίας που έχουν συμφέρον από τη σιωπή τους αναγάγεται μετά την υπογραφή της συμφωνίας σε ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Ναι, η Novartis έχει υπογράψει μια συμφωνία με προϋποθέσεις, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εφαρμόσει κάποια προγράμματα για να είναι στο μέλλον ακόλουθη με τη νομοθεσία. Η προϋπόθεση που έχει τεθεί, να εφαρμόσει η Novartis ισχυρούς εσωτερικούς ελέγχους προκειμένου να εξαλείψει τις δωροδοκίες, θα βοηθήσει κάθε χώρα στην οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να υποβαθμίσουν τον νόμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Εάν έρθουν αντιμέτωποι με επιπλέον αντίποινα, κανένας στην Ελλάδα δεν θα αισθάνεται ελεύθερος να αποκαλύψει υψηλού βαθμού διαφθορά. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν απαραίτητοι προκειμένου να εξασφαλιστεί πως η Novartis θα αλλάξει και θα σταματήσει να κλέβει από τους Έλληνες», θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Κον, για να καταλήξει:

«Τα θύματα από τα λαδώματα της Novartis ήταν οι Έλληνες. Η δημοκρατία τους υπονομεύτηκε. Πλήρωναν υψηλότερα κόστη για την ιατρική τους περίθαλψη, ενώ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έγιναν ακριβότερα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταληστεύτηκε».

Στην ερώτηση τι είδους προστασία πρέπει να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους προστατευόμενους μάρτυρες ο Αμερικανός δικηγόρος προτείνει μια σειρά συγκεκριμένων διαδοχικών κινήσεων. Υποστηρίζει πως πρώτα απ’ όλα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αμέσως να περάσει σχετική νομοθεσία, ώστε να ενσωματώσει την οδηγία της Ε.Ε. που ορίζει την προστασία τους, αλλά και να θεσπίσει έναν νόμο στα πρότυπα του αντίστοιχου των ΗΠΑ (Foreign Corrupt Practices Act).

«Όπως και ο αμερικανικός, έτσι και ο ελληνικός νόμος κατά των δωροδοκιών πρέπει να προσφέρει στους προστατευόμενους μάρτυρες απόλυτες εγγυήσεις εμπιστευτικότητας. Στις ΗΠΑ θεωρείται παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης (ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με 10 χρόνια φυλάκισης) να αντεπιτεθείς σε προστατευόμενο μάρτυρα που παρέχει πληροφορίες στις δικαστικές Αρχές. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν παρόμοιο νόμο», υποστηρίζει και καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει δημόσια πως οι μάρτυρες έκαναν το σωστό και πως θα προστατευτούν πλήρως και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τον ελληνικό νόμο. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει άμεσα κινήσεις, ώστε να μην ανακαλυφθούν ή δημοσιοποιηθούν στοιχεία της ταυτότητάς τους».

Ο κ. Κον προτείνει ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τις ευχαριστίες της στις ΗΠΑ για την διερεύνηση των εγκληματικών ενεργειών που προκάλεσε μια εταιρία στην Ελλάδα, αλλά και να συζητήσει με τις ΗΠΑ μια μελλοντική συνεργασία στις έρευνες κατά της διαφθοράς, μέσα από την οποία θα προστατεύονται ολοκληρωτικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Τέλος, ο Αμερικανός δικηγόρος εκφράζει την άποψη πως οι Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες δέχονται επίθεση στη χώρα μας, γιατί, όπως και σε άλλες, αντίστοιχες περιπτώσεις -ακόμη και στις ΗΠΑ- κάποιοι απειλούνται από τις καταθέσεις που έχουν δώσει στη Δικαιοσύνη.

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες συχνά δέχονται βίαιες επιθέσεις από αυτούς που απειλούνται από τις αποκαλύψεις τους. Γι’ αυτό και η Ε.Ε. έχει ψηφίσει μια οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες, που καθιστά υποχρεωτικό πολίτες όπως οι Ελληνες μάρτυρες να προστατεύονται. Οι εγκληματίες πάντα επιτίθενται και μερικές φορές καταφέρνουν ακόμη και να σκοτώσουν πληροφοριοδότες που προσπαθούν να στηρίξουν τον νόμο. Είναι τόσο απλό. Ακόμη και στις ΗΠΑ οι προστατευόμενοι δέχονται επιθέσεις από αυτούς που παραβιάζουν τον νόμο και προσπαθούν να κρύψουν την ενοχή τους».

Πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περίεργη η απραξία των ελληνικών αρχών για το πλοίο με τους 4,5 τόνους κόκας

Στέλεχος με μεγάλη προϋπηρεσία στο ναυτιλιακό τομέα, φέρεται να ήταν η COO της νεοσύστατης...

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε βενζινάδικο

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη όταν, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους,...

Θρίλερ στις Σέρρες: Επιχείρηση εντοπισμού 18χρονου στην περιοχή Γύρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού ενός 18χρονου σε ημιορεινή περιοχή κοντά στον Ελαιώνα Σερρών...

Σύλληψη 17χρονου στη Θεσσαλονίκη – Λήστεψε κατάστημα με την απειλή μαχαιριού

Στο σπίτι του στην περιοχή της Τούμπας εντοπίστηκε και συνελήφθη 17χρονος που με ένα...

Γυναικοκτονία στη Νίκαια: Στο νοσοκομείο ο δράστης που στραγγάλισε την 54χρονη συζυγό του

Υπέστη επιληπτική κρίση - Την ώρα της τραγωδίας έλειπε από το σπίτι το ανήλικο παιδί τους

Πέθανε το «παιδί του λαού» ο Νίκος Ξανθόπουλος

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους θαυμαστές του προκάλεσε η είδηση του θανάτου του...

Θρήνος στο Βόλο για τον θάνατο 10χρονου – Κατέληξε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με...

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο Βόλος μετά τον θάνατο ενός 10χρονου αγοριού που φοιτούσε...

Επίθεση με μολότοφ εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια

Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποίησαν άγνωστοι σήμερα τα ξημερώματα εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια.Ειδικότερα, σύμφωνα...

Θεσσαλονίκη: Τον πέρασαν για αστυνομικό και του έκαψαν τη μηχανή!

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα αγνώστων πυρπόλησε τη...

Διέγραψαν νύχτα χρέη 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ του ΟΣΕ!

Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές από καταπτώσεις δανείων τα οποία είχαν ληφθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Ξέσπασμα Τσελέντη για τα «βασανιστήρια» στην Καϊλή: «Μήπως να της βάλουμε και σατέν σεντόνια;»

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό...

Κώστας Τσιάρας: Από γιατρός, «παιδονόμος» των ανεξάρτητων Αρχών

Εδώ και κάποιες ημέρες η ΑΔΑΕ κρατάει στα χέρια της τα αποτελέσματα της έρευνάς...

Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ στα Καμένα Βούρλα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής...

Για μια θέση στον -βασιλικό- ήλιο

Με την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά η Μητρόπολη των Αθηνών έζησε ξανά τις...

Γυναικοκτονία στη Νίκαια: 50χρονος σκότωσε την 54χρονη γυναίκα του και ομολόγησε το έγκλημα

«Ελάτε σπίτι, σκότωσα τη γυναίκα μου…» είπε στην Αστυνομία σε κατάσταση μέθης

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κατερίνα Στικούδη ποζάρει ολόγυμνη με μονάχα ένα άνθος στην ευαίσθητη περιοχή της

H Kατερίνα Στικούδη ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο...

Εμφανίστηκε η σύζυγος του νεκρού λογιστή – Τι δεν κολλάει στην ιατροδικαστική

«Δεν πήρα εγώ τα χρήματα και δεν έφυγα στην Αλβανία» λέει και διαψεύδει την 47χρονη που συνελήφθη για δολοφονία

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Market Pass – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Από 1η Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να ανοίξει η...

Πέθανε το «παιδί του λαού» ο Νίκος Ξανθόπουλος

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους θαυμαστές του προκάλεσε...

Εντοπίστηκε ζωντανή σε βουνό η 44χρονη από τη Ρόδο

Αίσιο τέλος είχε η αναζήτηση της 44χρονης από τη...

Δημοσκόπηση: Επηρεάζει ο Άρης Πορτοσάλτε την ψήφο σας στις εθνικές εκλογές;

Ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε από την τηλεοπτική συχνότητα...

Ξέσπασμα Τσελέντη για τα «βασανιστήρια» στην Καϊλή: «Μήπως να της βάλουμε και σατέν σεντόνια;»

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης...

Νέο «Noor One» πιάστηκε στην Ισπανία

Ενα διαφορετικό «λουλούδι» («Blume») πιάστηκε ανοιχτά της Τενερίφης, στα...

Έκρηξη στο πλυντήριο αυτοκινήτων του συζύγου της Εύας Λάσκαρη!

Μαφιόζικου τύπου επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό έκαναν άγνωστοι στην...

NEWSROOM