Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023

Το θέατρο του παραλόγου: Η Τουλουπάκη διώκεται και η Ράικου πάει για… προαγωγή

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προαγωγή της αντιεισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράικου, η οποία έτσι κι αλλιώς είχε «παγώσει» στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στις 29 Ιουνίου και η οποία επανεξετάζεται σήμερα.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, στο οποίο της καταλογίζεται η πιθανότητα τέλεσης μίας σειράς αδικημάτων, αλλά και η εντολή του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη για την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας εις βάρος της για τα παραπάνω αδικήματα έχουν δημιουργήσει -όπως είναι φυσικό- δυσμενές κλίμα σε σχέση με την προαγωγή της.

Από την άλλη, βέβαια, πληροφορίες αναφέρουν πως ασκούνται μεγάλες πιέσεις σε μέλη του ανώτατου διοικητικού οργάνου προκειμένου η κ. Ράικου να προαχθεί, καθώς στις καταθέσεις της βασίζεται εν πολλοίς τόσο η έρευνα στον Άρειο Πάγο και η δίωξη που ασκήθηκε στην Ελένη Τουλουπάκη όσο και η διενέργεια της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Επομένως, το αντίθετο αποτέλεσμα θα αποδομούσε ακόμη περισσότερο επικοινωνιακά την προσωπικότητά της και θα έφερνε στην επιφάνεια τα πραγματικά, προσωπικά κίνητρα των καταθέσεών της. Εκτός αυτού, είναι προφανές πως συγκεκριμένα κέντρα επιθυμούν την επιβράβευση της εισαγγελέως και όχι την τιμωρία της, για τον «ύποπτο» και καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στις τελευταίες εξελίξεις.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου, πάντως, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, η εισήγηση που έγινε από τον Αρειο Πάγο σε σχέση με την προαγωγή της κ. Ράικου, την οποία έκανε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ήταν εξαιρετικά αρνητική. Επειδή, όμως, υπήρχαν πολλές πιέσεις προκειμένου να προαχθεί η κ. Ράικου, ενώ υπήρχαν και οι δυνατές -αξιακά- φωνές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που δεν ήταν διατεθειμένοι να δεχθούν υποβολείς στις κρίσεις τους, αποφασίστηκε τελικά, όπως φαίνεται, η λύση του γόρδιου δεσμού. Ετσι, η συζήτηση επί των προαγωγών των αντιεισαγγελέων Εφετών σε εισαγγελείς Εφετών διεκόπη όταν έφτασε ο κατάλογος στο όνομα της κ. Ράικου, ενώ απέμεναν επιπλέον άλλα τέσσερα ονόματα.

Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να συζητηθεί η πλήρωση πέντε ακόμη θέσεων. Προφανώς, η παραπάνω κίνηση ήταν μία προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων και αναμονής των όποιων εξελίξεων. Τώρα όμως, μετά την αρνητική εισήγηση του κ. Βουρλιώτη, το πόρισμα του κ. Σοφουλάκη που περιέχει βαριές κατηγορίες για την κ. Ράικου και την εντολή προκαταρκτικής εξέτασης εις βάρος της που έδωσε ο κ. Ιωαννίδης, αναρωτιόμαστε εάν είναι δυνατόν τα μέλη του συμβουλίου να αποφασίσουν την επιβράβευσή της, μέσα από την προαγωγή της. Αναρωτιόμαστε εάν είναι δυνατόν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις να φιλτραριστούν μέσα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκεί το τελευταίο και μεγαλύτερο ξέπλυμα των σκανδάλων, που ταλάνισαν και αποδεκάτισαν οικονομικά τη χώρα.

Ακόμη και ο πιο αδαής πολίτης μπορεί να αντιληφθεί πως δεν είναι δυνατόν να ασκείται δίωξη σε κάποιον για μία σειρά αδικημάτων και την ίδια στιγμή να δίνεται εντολή διενέργειας έρευνας των βασικών κατηγόρων του για ψευδορκία.

Ή αυτά που είπαν οι μάρτυρες κρίθηκαν αληθή και, επομένως, πρέπει να ασκηθεί δίωξη στο ερευνώμενο πρόσωπο ή αυτά που είπαν ήταν ψευδή και, επομένως, το ερευνώμενο πρόσωπο πρέπει να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες.

Ο συνδυασμός των δύο μοιάζει περισσότερο σαν να συναντήθηκαν κάτω από ένα δέντρο οι δύο μεγάλοι εκπρόσωποι του θεάτρου του παραλόγου, Σάμιουελ Μπέκετ και Ευγένιος Ιονέσκο για να κάνουν πρόβα το «Περιμένοντας τον Γκοντό» (όπως είναι ο τίτλος του διάσημου έργου του πρώτου συγγραφέα).

Κι όμως, αυτή την αίσθηση αφήνει η χθεσινή απόφαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη, από τη μία, να ασκήσει δίωξη στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για έξι αδικήματα (ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα) και, από την άλλη, να παραγγείλει τη διενέργεια έρευνας για ψευδορκία -μεταξύ άλλων- κατά της Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, σε σχέση με όσα κατέθεσαν για τους δικονομικούς χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη στο σκάνδαλο Novartis.

Εκ πρώτης -πολύ επιφανειακής- όψεως, η απόφαση του κ. Ιωαννίδη μοιάζει ιδανική για να ισορροπήσει πάνω στο τεντωμένο σχοινί που δημιουργήθηκε, επειδή το πόρισμα που παρέλαβε από τον αντιεισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή, μετά την έρευνα που διενεργήθηκε στον Αρειο Πάγο, κατέληγε στην παραγγελία δίωξης κατά της κ. Τουλουπάκη, ενώ το ογκωδέστατο πόρισμα που παρέλαβε από τον Λάμπρο Σοφουλάκη όχι μόνο ζητούσε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, αλλά έδινε εντολή και για τη διερεύνηση πιθανής τέλεσης αδικημάτων των κατηγόρων της κ. Τουλουπάκη.

Σε αυτό το τεντωμένο σχοινί, όμως, ακροβατεί στην πραγματικότητα η ίδια η Δικαιοσύνη, που κινδυνεύει να πέσει στο κενό, το οποίο φαντάζει θανατηφόρο σε μέγεθος, αφού το χάσμα της απόφασης είναι τεράστιο.

«Το δόγμα του σοκ στη Δικαιοσύνη δεν θα περάσει»

«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθύτατα θεσμικό. […] Το δόγμα του σοκ στη Δικαιοσύνη δεν θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρέτησαν θα λάβουν τον μισθό τους» δήλωσε χθες η κ. Τουλουπάκη, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον της, κατά της οποίας ξεκαθάρισε πως θα προσφύγει.

Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε να ελεγχθεί ο κ. Αγγελής για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και Προανακριτική Επιτροπή, για παράβαση καθήκοντος (επειδή αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές Αρχές για λογαριασμό στο εξωτερικό Ελληνα πρωθυπουργού) αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων (Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου), τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει. Ζήτησε, ακόμη να ελεγχθεί η κ. Ράικου για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για τις καταθέσεις που έχει δώσει αλλά και για το αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης από έρευνα, εξαιτίας της εμπλοκής του γιατρού συζύγου της στην υπόθεση Novartis. Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε να ελεγχθεί ο Νίκος Μανιαδάκης για ψευδορκία και οι Κωνσταντίνος Φρουζής και Νίκος Μανίας για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση.

Και καθώς και το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής της Βουλής βασίζεται στις καταθέσεις των Ράικου, Αγγελή, Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία, περιμένουμε πλέον τον… Γκοντό όλοι μαζί!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Να απολογηθώ που δεν την εγκατέλειψα;»-Ξέσπασε ο αναισθησιολόγος

Ξέσπασε εναντίον του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου ο αναισθησιολόγος, Ιωάννης Χασαπόπουλος καθώς, κατά στη...

ΕΦΕΤ: Ανάκληση γνωστής μάρκας μαύρης βιολογικής σοκολάτας 

Ακατάλληλη ουσία ανιχνεύτηκε σε γνωστή μάρκα βελγικής βιολογικής σοκολάτας, με τον ΕΦΕΤ να καλεί...

Τρέμουν οι επιβάτες μέσα στα λεωφορεία! Κομμάτι οροφής έπεσε στα κεφάλια γυναικών

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά μέσα σε «σαπάκια» λεωφορεία, τα οποία κυκλοφορούν χωρίς την...

Οδηγός ταξί τραυμάτισε 80χρονη και την εγκατέλειψε!

Στο νοσοκομείο βρέθηκε από εκεί που δεν το περίμενε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Θεσσαλονίκη...

Υποχωρούν πανδημία και γρίπη – 75 διασωληνωμένοι, 65 θάνατοι από covid

Υποχώρηση παρουσίασε η πανδημία και η γρίπη από τις 20 έως τις 26 Μαρτίου,...

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στο Πήλιο

Σε κάψιμο ξερών χόρτων οφείλεται η μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες...

Ιωάννινα: Προκαταρκτική εξέταση για πτώση μαθητή σε σχολείο που έπεσε από ύψος έξι μέτρων

Άγιο είχε ένας μαθητής που πηγαίνει στο πρότυπο γυμνάσιο της πόλης των Ιωαννίνων καθώς...

Αθωώθηκε ένας από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία Μακρή – Ξέσπασε η Βικτώρια Καρύδα

Αθωώθηκε στο Εφετείο ένας από τους δύο κατηγορούμενους για τη στυγερή δολοφονία του επιχειρηματία...

Δίκη Άλκη Καμπανού: «Συγνώμη» ζήτησαν μητέρες κατηγορουμένων

Ιδιαίτερη ήταν η σημερινή μέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καθώς συνεχίστηκε για 20η...

Δεν ακρωτηριάστηκε ο 8χρονος σε σχολείο της Πολίχνης – Έχασε μέρος του νυχιού του

Δεν ακρωτηριάστηκε αλλά έχασε ένα μόνο τμήμα του νυχιού του στο μικρό του δάχτυλο...

Προκλητική η μητέρα του 28χρονου που ασελγούσε σε 4χρονο: «Οι παιδοψυχολόγοι έκαναν λάθος»

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα κατέθεσε χθες ενώπιον του στρατοδικείου Ιωαννίνων η μητέρα του 28χρονου...

Άλλαξε η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων για γυμνάσια-λύκεια λόγω εκλογών

Την απόφαση για την λήξη των μαθημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια λόγω της...

Εξώδικο στον δήμο για τον ρουκετοπόλεμο έστειλαν οι κάτοικοι στο Βροντάδο Χίου

Στη δικαιοσύνη στράφηκαν οι κάτοικοι στο Βροντάδο της Χίου προκειμένου να μην γίνει φέτος,...

Ευχές με κέρδη από το ΣΚΡΑΤΣ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» και το δώρο σου γίνεται ακόμα...

Ο καλύτερος τρόπος για να πεις χρόνια πολλά είναι διαθέσιμος στα καταστήματα ΟΠΑΠ. Με...

Συγκλόνισε αναισθησιολόγος στην δίκη Πισπιρίγκου για την Τζωρτζίνα: «Έλεγα μην φύγεις και συ!»

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν σήμερα οι δικαστικοί αλλά και το ακροατήριο του Μικτό...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος...

Αποδοκιμασίες και σκληροί χαρακτηρισμοί στον 28χρονο ποδοσφαιριστή που ασελγούσε σε 4χρονο

Κόπηκε ο ήχος από βίντεο της ΕΡΤ λόγω των σκληρών εκφράσεων των συγγενών!

Διέγραψε το «πρωθυπουργικό Tweet» ο Νίκος Δένδιας

Δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του ο Νίκος Δένδιας για...

Σοκάρει το βίντεο με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στον Εύοσμο

Τον απόλυτο εφιάλτη βιώνει ένα 14χρονο κορίτσι στον Εύοσμο,...

NEWSROOM