Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην Κεφαλονιά από τους επικίνδυνους οργανικούς ρύπους από την πυρκαγιά του ΧΥΤΥ

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα στην Κεφαλονιά στην περιοχή Φαρακλάτα, όπου μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε δασική έκταση και μακριά από σπίτια, ενώ ανησυχία προκαλεί η φωτιά στο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς, λόγω της διασποράς οργανικών ρύπων από τον αέρα.

Σύμφωνα μάλιστα με το kefalonitikanea.gr, κατόπιν συνεννόησης του Αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Ιωάννου με τον «Δημόκριτο» και συγκεκριμένα τον προϊστάμενο του Εργαστηρίου Φασμομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξίνων ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Λεόντιο Λεοντιάδη, καλούνται οι Δήμοι και οι πολίτες να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

  •  Να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και να επιχωματωθεί ώστε να σταματήσει η διασπορά των οργανικών ρύπων από τον αέρα.
  •   Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς οι κάτοικοι των γειτονικών στο ΧΥΤΥ περιοχών καθώς και όλων των περιοχών στι οποίες το νέφος απο την καύση έγινε αισθητό να πλύνουν σχολαστικά τους εξωτερικούς χώρους των οικιών τους οπως αυλές, βεράντες, κλπ.
  • Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης οπως οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά δεν απορροφούν τους οργανικούς ρύπους αλλά αυτοί επικάθονται στην επιφάνεια τους. Απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων από την περιοχή του ΧΥΤΥ.
  • Να περιορισθούν στα μαντριά τους και να τρέφονται με ζωοτροφές ή όπου δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν πέραν των 5 χλμ τα αιγοπρόβατα και άλλα παραγωγικά ζώα που σταβλίζονται σε περίμετρο 5 χλμ από το ΧΥΤΥ.
  • Να απαγορευτεί η ελεύθερη βοσκή των οικόσιτων πουλερικών και άλλων ζώων.
  • Να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ