Μουτζούρης: «Στα αποκαΐδια δεν θα στηθεί νέα Μόρια» – Απηυδισμένοι οι ντόπιοι, δεν δέχονται να γυρίσει «ούτε μία σκηνή»

Must Read

Για πιθανή ανάμειξη τουρκικού «δακτύλου» στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίσης στη Μόρια έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης την Τετάρτη 09/09.

«Σημειώθηκε πετροπόλεμος αφού ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν 35 θετικοί στον κορωνοϊό και μετά, ως δια μαγείας, ξεκίνησε η φωτιά», περιέγραψε, σημειώνοντας με νόημα ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από την πλευρά των αλλοδαπών, όταν τους ζητήθηκε να απομονωθούν για τη μη περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Δείτε ακόμα: Τρομάζουν οι συνέπειες των καμένων αρχείων της Υπηρεσίας Ασύλου – Στο δρόμο κοιμήθηκαν χιλιάδες γυναικόπαιδα στη Μόρια

Αναφερόμενος στους χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες που βρίσκονταν στη Μόρια την ώρα της πυρκαγιάς, έκανε λόγο για «κάθε καρυδιάς καρύδι». «Υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να υπάρξουν συμβάντα προς όφελος της γειτονικής χώρας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση θα είναι διαχρονική και θα αφορά την απομάκρυνση των αλλοδαπών από τα νησιά που βρίσκονται υπό τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας.

«Έχουν πληρώσει υψηλότατο τίμημα για το Μεταναστευτικό και πρέπει να ελαφρυνθούν. Θέλουμε να απομακρυνθούν από τα νησιά μας οι μετανάστες», ζήτησε, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι δεν θα δεχθεί οιαδήποτε νέα δομή στην περιοχή. «Στα αποκαΐδια δεν θα στηθεί νέα Μόρια. Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να δεχθεί καμιά άλλη λύση, ύστερα από όλα όσα έχει υποφέρει», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια, αναδεικνύεται εκ νέου μια καλή λύση.

Δείτε ακόμα: Την αμέριστη συμπαράστασή της στους πολίτες της Λέσβου εξέφρασε η ΠτΔ μετά τα γεγονότα στη Μόρια

Πρωταγωνιστές σε ακόμη μία τραγωδία

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Μόριας γίνονται πρωταγωνιστές σε ακόμη μία τραγωδία, συμμετέχοντας ακούσια την τελευταία πενταετία σε μια ανθρωπιστική κρίση με κόστος τους κόπους μια ζωής. Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το βράδυ της Τρίτης τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη χώρα, εκτός από τους αλλοδαπούς διαμένοντες του ΚΥΤ, αφήνει ξεκρέμαστους και τους κατοίκους του χωριού, προς τους οποίους η Πολιτεία έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία.

Δείτε ακόμα: Στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 406 ασυνόδευτα ανήλικα από τη Μόρια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων, Θανάση Ψούνο, οι πρόσφυγες και μετανάστες μετακινούνται ανεξέλεγκτα στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και οι 35 που νοσούν από κορωνοϊό. 

Το γεγονός αυτό, όπως λέει, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ειδικά σε μια περίοδο όπου το νοσοκομείο του νησιού είναι επιβαρυμένο από τα πολλά κρούσματα ντόπιων. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ανάμεσα στους διασκορπισμένους είναι και 150 παραβατικοί προς απέλαση, επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων του πολύπαθου χωριού.

«Ζήσαμε σκηνές πολέμου, όπως το 1974 με την εισβολή. Χτυπούσαν καμπάνες, ακούγαμε φωνές κι ο κόσμος πετάχτηκε από τον ύπνο του. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να δεχθούν να γυρίσει ούτε μία σκηνή. Να βρεθεί λύση εκτός Μόριας για τους ανθρώπους αυτούς. Ο φόβος και η ανησυχία μας δεν ήταν κάτι που βγήκε τώρα με αυτόν τον εμπρησμό, αλλά είχε συσσωρευτεί με όλα αυτά που γίνονται τόσα χρόνια τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα από ανακοίνωσή τους, οι κάτοικοι της Μόριας ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ξανά οποιαδήποτε λειτουργία καταυλισμού μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή και καλούν σε επαγρύπνηση όλον τον κόσμο της Λέσβου. Μάλιστα, το μεσημέρι της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν έξω από τα παλιά στρατόπεδα στο Κλιτς και τη Λεμονού, αλλά και γύρω από το χωριό της Μόριας, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αγανάκτησή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος τους.

Δείτε ακόμα: Σοκάρει η καταγγελία ότι ΜΚΟ έστελναν τα δείγματα των μεταναστών στο εξωτερικό για να κρύβουν κρούσματα κορωνοϊού

Τεράστιες σκοπιμότητες και συμφέροντα

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποδειχθεί περίτρανα ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση κρύβονται τεράστιες σκοπιμότητες και συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά», σημειώνουν και καλούν τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον δήμαρχο Μυτιλήνης και τους αιρετούς εκπροσώπους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τον τόπο τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This