Καλή και ασφαλή σχολική χρονιά σε όλους! Το πρόγραμμα της ημέρας και το ενδεχόμενο «λουκέτου»

Must Read

Στα σχολεία όλης της χώρας είναι στραμμένο το βλέμμα σήμερα, καθώς χτυπά το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες και κάτω από τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλει η προστασία από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος τα παιδιά καλούνται να έρθουν στο σχολείο στις 8.15 το πρωί και θα παραμείνουν εκεί μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Δείτε ακόμα: Αυτή είναι η… βίβλος για ασφαλές «πρώτο κουδούνι» – Αναλυτικά οι 16 κανόνες που θα ισχύσουν από τις 14 Σεπτεμβρίου (video)

Επίσης, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει: επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ, διανομή της μάσκας, διανομή των βιβλίων και ενημέρωση για το πρόγραμμα της εβδομάδας. Επίσης, προβλέπεται και η διανομή του ατομικού παγουριού στους μαθητές των τάξεων του δημοτικού.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες για την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων που έστειλε το υπουργείο Παιδείας, οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους και πρέπει να διαπιστώνεται καθημερινά αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών και τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων και των γραφείων.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην τήρηση της υγιεινής και της καθαριότητας στις τουαλέτες, στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και στη γενικότερη καθαριότητα και τον επαρκή αερισμό και κλιματισμό των χώρων, ώστε να αποφεύγονται οι ανθυγιεινές εστίες. Επιπλέον, μεγάλη πρέπει να είναι και η προσοχή που θα πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες και τους χώρους εστίασης.

Γενικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που είναι ήδη γνωστά, η μάσκα στους χώρους του σχολείου είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς μόνο αν υπάρχει συνωστισμός, θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός, τακτικός αερισμός αιθουσών και απολύμανση επιφανειών, ενώ συνεχής θα είναι η ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η διαχείριση ενός ενδεχόμενου κρούσματος.

Όπως έχει πει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τα μέτρα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν πάντοτε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Δευτέρα έως την Τετάρτη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Λέσβο και Πέλλα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν το νηπιαγωγείο και το δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου και το 7ο δημοτικό στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ζαχαράκη: «Λουκέτα μόνο αν υπάρξει σωρεία κρουσμάτων»

Για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και την πιθανότητα να κλείσουν ξανά το επόμενο διάστημα μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή, όλα θα είναι έτοιμα για σήμερα, ενώ, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να κλείσουν ξανά τα σχολεία τις επόμενες ημέρες ή να μην ανοίξουν όλα σήμερα, σημείωσε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η ίδια μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και πάντα ύστερα από εισηγήσεις του ΕΟΔΥ.

«Προς το παρόν κινούμαστε στην κατεύθυνση της κανονικής έναρξης της σχολικής χρονιάς. Αν αλλάξει κάτι μέσα στην ημέρα, θα ενημερωθούν οι κάτοικοι» ανέφερε η υφυπουργός και συνέχισε: «Τα σχολεία θα κλείσουν μόνο στην περίπτωση που έχουμε σωρεία κρουσμάτων και μόνο αν το συστήσει ο ΕΟΔΥ».

Κικίλιας: «Στο όνομα δεισιδαιμονιών και ιδεολογημάτων δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία των παιδιών μας»

Στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στους γονείς που είναι αντίθετοι στη χρήση μάσκας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Το να είσαι γονιός είναι ευθύνη. Ευθύνη ατομική, αλλά και κοινωνική» σημείωσε και πρόσθεσε: «Στο όνομα δεισιδαιμονιών και ιδεολογημάτων δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία των παιδιών μας. Εμείς έχουμε ευθύνη και νοιαζόμαστε για όλα τα παιδιά, και θα τα προστατεύσουμε».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι είναι στο χέρι μας να αποτραπούν τα τοπικά lockdowns, όπως στο χέρι μας είναι αν -με τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας- θα πάμε με ασφάλεια εκτός της κρίσης, αντί να βυθιστούμε σε μια προβληματική κατάσταση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This