Κορωνοϊός: Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα ημερησίως – Ο Πέτσας κάνει λόγο για lockdown (video)

Must Read

Νέα πιο αυστηρά μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από τον ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιούν πως αν δεν τηρηθούν με αυστηρότητα, τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1000 κρούσματα ημερησίως.

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικός εκπρόσωπο κ. Στέλιος Πέτσας, ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=T9oxGok86oA

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» αναφέρει ο κ. Λαζανάς.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος, οδηγήθηκαν στην επιβολή νέων μέτρων διότι αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα και δεν απέκλεισε το γεγονός να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά στο μέλλον, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, το οποίο ανεβαίνει συνέχεια.

Πιθανό να εφαρμοστεί το lockdown

Ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως η καθολική χρήση μάσκας θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί και σε περίπτωση που χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα, είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί το lockdown και η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να μειώσουμε τις κοινωνικές μας επαφές τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο περισσότερο σπίτι.

Παράλληλα δήλωσε πως υπάρχουν διάφορα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επιδημία χειροτερεύει όπως η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας καθώς επίσης τόνισε πως στην ΜΕΘ έχουν αρχίσει πλέον να «στριμώχνονται».

«Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες. Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο. Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας»

Από τη δική του μεριά ο κ. Σαρηγιάννης έκρουσε το καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως θα χειροτερέψει η κατάσταση αν δεν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα απ’ όλους με αυστηρότητα.

«Με βάση τους υπολογισμούς από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο»προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων».

Σενάριο με 1000 κρούσματα ημερησίως

Στην ερώτηση αν είναι πιθανό να φτάσουμε μέχρι και τα 1000 κρούσματα ημερησίως, ο ίδιος απάντησε πως αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό, αλλά πιστεύει πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Όσον αφορά τα σχολείο ο κ. Λαζανάς υπογράμμισε πως ήταν αναγκαίο να ανοίξουν τα σχολεία.

«Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα είναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» ενώ σημείωσε πως το δεύτερο κύμα που διανύουμε είναι χειρότερο από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος δήλωσε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου»

Τέλος ο κ. Λαζανάς και ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζουν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This