Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Κορωνοϊός: Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα ημερησίως – Ο Πέτσας κάνει λόγο για lockdown (video)

Νέα πιο αυστηρά μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από τον ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιούν πως αν δεν τηρηθούν με αυστηρότητα, τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1000 κρούσματα ημερησίως.

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικός εκπρόσωπο κ. Στέλιος Πέτσας, ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα.

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» αναφέρει ο κ. Λαζανάς.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος, οδηγήθηκαν στην επιβολή νέων μέτρων διότι αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα και δεν απέκλεισε το γεγονός να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά στο μέλλον, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, το οποίο ανεβαίνει συνέχεια.

Πιθανό να εφαρμοστεί το lockdown

Ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως η καθολική χρήση μάσκας θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί και σε περίπτωση που χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα, είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί το lockdown και η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να μειώσουμε τις κοινωνικές μας επαφές τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο περισσότερο σπίτι.

Παράλληλα δήλωσε πως υπάρχουν διάφορα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επιδημία χειροτερεύει όπως η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας καθώς επίσης τόνισε πως στην ΜΕΘ έχουν αρχίσει πλέον να «στριμώχνονται».

«Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες. Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο. Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας»

Από τη δική του μεριά ο κ. Σαρηγιάννης έκρουσε το καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως θα χειροτερέψει η κατάσταση αν δεν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα απ’ όλους με αυστηρότητα.

«Με βάση τους υπολογισμούς από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο»προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων».

Σενάριο με 1000 κρούσματα ημερησίως

Στην ερώτηση αν είναι πιθανό να φτάσουμε μέχρι και τα 1000 κρούσματα ημερησίως, ο ίδιος απάντησε πως αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό, αλλά πιστεύει πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Όσον αφορά τα σχολείο ο κ. Λαζανάς υπογράμμισε πως ήταν αναγκαίο να ανοίξουν τα σχολεία.

«Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα είναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» ενώ σημείωσε πως το δεύτερο κύμα που διανύουμε είναι χειρότερο από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος δήλωσε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου»

Τέλος ο κ. Λαζανάς και ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζουν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ