Lockdown: Σύψας το προβλέπει, Γώγος το αποκλείει και το αλαλούμ… μόλις ξεκίνησε! (video)

Must Read

Ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος επιτροπής για τον κορωνοϊό, κ. Νικόλαος Σύψας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία καθώς τονίζει ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί.

Μιλώντας στην εκπομπή στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο ίδιος σημειώνει τα πράγματα χειροτερεύουν.

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό»

«Άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου» δηλώνει επικαλούμενος τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC.

Ο κ. Σύψας πιστεύει πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown» και ότι πρέπει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Αν δεν αποδωσούν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, η Αττική οδεύει προς το «κόκκινο χρώμα».  Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο, καθώς όπως τονίζει και ο ίδιος, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.

Επίσης ανέφερε ότι «εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία». Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα προστίθεται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid και το «Ιπποκράτειο». Μέχρι την Τετάρτη θα προστεθούν 40 ΜΕΘ καθώς καθώς από τις 75 ΜΕΘ Covid της Αττικής απομένουν ελεύθερες μόνο 12.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα αυτό το γεγονός αποτελεί πολύ κακό ποιοτικό στοιχείο. Ο ίδιος ανέφερε πως πολλοί από αυτούς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ στην Αττική είναι μετανάστες.

Φέρνοντας ως παράδειγμα το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται πολλά άτομα που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των μεταναστών σημείωσε ότι: «Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες».

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σημειώνοντας πως με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία είναι μία ευκαιρία για να αραιώσει ο κόσμος.

Παράλληλα δήλωσε πως το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται αφού καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid. Επίσης σημείωσε πως «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0» ενώ το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι ήδη στο 1-1,1. Ο κ. Γώγος εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα αποδώσουν και πως το επιθυμητό αποτέλεσμα για τις επόμενες 10-15 ήμερές θα είναι να έχουν μειωθεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1. 

Σε αντίθεση με τον κ. Σύψα, ο κ. Γώγος είναι πιο αισιόδοξος και αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης των SMS καθώς, όπως υποστηρίζει, τώρα ήδη ζούμε ένα πιο ήπιο lockdown.

Ο ίδιος έκανε λόγο και για τα rapid test χαρακτηρίζοντας τα ως «επανάσταση» καθώς «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό».

Τέλος αναφέρθηκε και στα εμβόλια τα οποία εκτιμά ότι μέχρι την άνοιξη θα υπάρχουν ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες.

«Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» σημείωσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This