Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Τα πρακτικά προβλήματα στις δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων δεν συγκινούν την Κυβέρνηση – Καμία παράταση

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Πιέζουν μηχανικοί και ιδιοκτήτες, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων – Αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5, δηλαδή τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Οι ουρές στις πολεοδομίες είναι μεγάλες και βουλευτές, μηχανικοί και πολίτες ζητούν νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όμως εμφανίζεται αμετακίνητη στην απόφασή της να μην παρατείνει την προθεσμία.

Υποστηρίζει ότι η διαδικασία τακτοποίησης διαρκεί ήδη εννιά χρόνια και είναι θέμα σοβαρότητας για το Δημόσιο να βάλει τέλος στις συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις, που οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος.

Μηχανικοί και ιδιοκτήτες χαρακτηρίζουν απαραίτητη την παράταση της διαδικασίας, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας υπηρεσιών, η πρόσβαση μόνο κατόπιν ραντεβού, η εφαρμογή της τηλεργασίας, η επιδείνωση της οικονομικής δυσχέρειας αλλά και τα κρούσματα σε υπηρεσίες – μηχανικούς – ιδιοκτήτες δυσχεραίνουν την προσπάθεια των ενδιαφερομένων να τακτοποιήσουν εγκαίρως τις πολεοδομικές τους παραβάσεις.

Αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5, δηλαδή τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια.

Για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται έως την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες. «Συνιστούμε λοιπόν σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σκοπεύουν να υποβάλουν σχετική αίτηση να το πράξουν άμεσα και να μην περιμένουν την τελευταία μέρα, γιατί πιθανότατα θα ταλαιπωρηθούν» αναφέρει σε ανακοίνωση το ΥΠΕΝ.

Παράλληλα διαψεύδει όσους εκτιμούν ότι δημιουργείται πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν αποτελεί δικαιολογία για να δοθεί ακόμα μία παράταση για τα αυθαίρετα. Συμπληρώνει ότι η 30ή Σεπτεμβρίου 2020 δεν αφορά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στις παλαιότερες ρυθμίσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]