Καλαματιανοί αγωνίζονται για τον αρχαιολογικό θησαυρό που παραμένει παράνομα θαμμένος κάτω από την Υπαπαντή

Must Read

Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλαμάτας ώστε ο αρχαίος πλούτος του τόπου τους, που βρίσκεται παράνομα «θαμμένος» κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής να έρθει επιτέλους στην επιφάνεια και να αναδειχθεί.

  • Από την Γιώτα Φλώρου

Τα αρχαία της Υπαπαντής (έτσι αναφέρεται το ζήτημα στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία) δεν είναι καινούριο. Απασχολεί τους ντόπιους, ούτε λίγο ούτε πολύ, εδώ και 60 χρόνια. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ομάδα «Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής» που απαρτίζεται από περισσότερους από 3 χιλιάδες πολίτες της Καλαμάτας, οι αρχαιότητες είχαν βρεθεί τυχαία την δεκαετία του ’60 κατά τη διάρκεια των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου γύρω από την εκκλησία (πλατεία Υπαπαντής) και μπαζώθηκαν παράνομα από τον εργολάβο! Αξίζει να αναφερθεί πως τα αρχαία, όπως λένε τα μέλη της ομάδας, είναι μοναδικά καθώς πρόκειται για υπολείμματα δημόσιου κτηρίου του 4ου αιώνα π.Χ. που αποδεικνύουν την θέση των αρχαίων Φαρών, που είναι η πόλη «πρόγονος» της Καλαμάτας.

Τα ευρήματα των ανασκαφών

Το θέμα απασχόλησε εκ νέου και αρκετά έντονα πριν 12 χρόνια, όταν τέθηκε το ζήτημα ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής και υποβλήθηκε μελέτη η οποία προέβλεπε την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων. Ωστόσο, τότε, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με λανθασμένες πληροφορίες έκρινε ότι η κατάχωση των αρχαίων είναι προτιμότερη για την προστασία τους, αγνοώντας ότι αυτό που είχε γίνει δεν ήταν κατάχωση αλλά ένα παράνομο μπάζωμα! Την ίδια στιγμή και ο Δήμος Καλαμάτας, στο παρελθόν, επέλεξε να «θάψει» εκ νέου τα αρχαία κάτω από τόνους τσιμέντου στο πλαίσιο άλλης ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής.

Το ζήτημα επανήλθε εκ νέου στο προσκήνιο πρόσφατα γιατί υπάρχουν συζητήσεις για ακόμα μια ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής. Περίπου στα τέλη Αυγούστου, η ομάδα είχε κάνει μια σιωπηρή διαμαρτυρία, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στην μεσσηνιακή πόλη. Τότε, η κ. Μενδώνη είχε δηλώσει πως το ζήτημα για το Υπουργείο έχει τελειώσει και ότι πολλές φορές η κατάχωση των αρχαίων είναι προτιμότερη…. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και έφτασε μέχρι την Βουλή. Τότε, η Υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε εκ νέου από το βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, αφήνοντας αυτή τη φορά «ανοικτό» ένα παράθυρο καθώς είπε πως εφόσον ο δήμος Καλαμάτας υποβάλλει νέα στοιχεία τότε το Υπουργείο θα παραπέμψει το θέμα στο ΚΑΣ για εκ νέου γνωμοδότηση.

Η θέση στην οποία προσδιορίζεται ότι είναι τα αρχαία (φωτό ομάδας Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής

Η ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής τέθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και λήφθηκε θετική απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας, οι μέρες περνούσαν και καμία διαδικασία δεν είχε κινηθεί, προς την σωστή κατεύθυνση. Η ομάδα συνεχίζοντας τον αγώνα έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους τονίζοντας «ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα και πως θα εξαντλήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες για να σωθούν οι αρχαιότητες» ενώ επεσήμαναν πως «κάνουν σοβαρό λάθος όσοι νομίζουν πως θα ξεχαστεί η ιστορία».

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ο δήμαρχος ανέφερε πως το θέμα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και έχουν γίνει κινήσεις. Ωστόσο, κατά άλλους, η δημοτική αρχή έδωσε περισσότερο γενικόλογες απαντήσεις και δεν ήταν σαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων που θα ακολουθήσει. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, η ομάδα των κατοίκων δεν θα σταματήσει να αναδεικνύει το θέμα. Όπως λέει, πλέον περιμένει εναγωνίως να δρομολογηθούν τα πρακτικά ζητήματα που ανέφερε ο δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έως ότου έρθουν στο φως, όπως λένε, «τα τεκμήρια της ιστορικότητας και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στον τόπο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This