Τρίτη 22/6/2021

Η καθολική χρήση μάσκας τόσο μέσα, όσο και έξω, το τελευταίο «ανώδυνο» μέτρο κατά του κορωνοϊού για τους ειδικούς

Με τον κορωνοϊό να απλώνει τα θανατηφόρα «δίχτυα» του σε όλη τη χώρα, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ρίξει στο τραπέζι τις προτάσεις τους για νέα μέτρα που θα αποφέρουν καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του ιού στη χώρα μας έχουν «σπάσει» το φράγμα των 20.000 και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτό έγινε μέσα σε 36 ημέρες, καθώς στις 30 Αυγούστου τα κρούσματα ήταν 10.134!

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν με απόγνωση ότι ο ιός «χτυπά» σε πολλαπλά μέτωπα:

  • Τα κρούσματα βρίσκονται πλέον σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας καθημερινά τα 300 και τα 400.
  • Ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παρουσιάζει ανησυχητική άνοδο.
  • Το τελευταίο διάστημα οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων εξελίσσονται σε υγειονομικές βόμβες, με καταστροφικές συνέπειες.
  • Άνοδο παρουσιάζουν και οι ενδονοσοκομειακές εστίες.
  • Σε όλο και περισσότερες περιοχές επιβάλλονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα ώστε να μην ξεφύγει η διασπορά του ιού, με τα πιο πρόσφατα παραδείγματα να είναι η Περιφέρεια Αχαΐας και τα Ιωάννινα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου μίλησε για τις κινήσεις που κάνει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό, οι ειδικοί συζητούν και εξετάζουν αναλυτικά ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και, κυρίως, ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της οικονομικής ζωής

Ένα από αυτά τα μέτρα, στο οποίο έχουν αναφερθεί όλοι οι επιστήμονες, εκφράζοντας την άποψη ότι θα είναι από τα πιο απαραίτητα, αλλά ταυτόχρονα απλό και ανώδυνο για την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, είναι η καθολική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. «Το επόμενο μέτρο που θα πάρουμε, αν τα πράγματα επιδεινωθούν, είναι η χρήση μάσκας και έξω και μέσα», είπε η κυρία Κοτανίδου, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της οικονομικής ζωής».

Η καθηγήτρια σχολίασε την κατάσταση στη χώρα μας όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, λέγοντας ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα παρουσιάζει μια σταθεροποίηση. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, τη δεδομένη στιγμή δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αν και οι ειδικοί εξετάζουν νέα μέτρα. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το πιο σημαντικό είναι να εφαρμόζονται όσα μέτρα βρίσκονται ήδη σε ισχύ. «Αυτή τη στιγμή θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε, όσον αφορά τα μέτρα, και θα προσπαθήσουμε να τα ακολουθήσουμε», δήλωσε.

Η κυρία Κοτανίδου εμφανίστηκε αισιόδοξη για την κατάσταση του συστήματος υγείας, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να το εξαντλήσουμε και αυτό.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ