Τετάρτη 23/6/2021

Σαρηγιάννης, καθηγητής του ΑΠΘ: «Επιπλέον μέτρα, αλλιώς τέλη Δεκέμβρη θα έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα» (video)

«SOS» για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η χώρα μας, προκειμένου να μη φτάσει τα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, εκπέμπει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως «τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι, αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των μέτρων που ήδη ισχύουν, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα».

Εξήγησε, μάλιστα: «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά – εμείς το λέμε ποσοτικά. Πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στη χώρα μας».
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε, πάντως, ότι «δεν θα φτάσουμε στην Ελλάδα ούτε στα 1.000 ούτε στα 2.000 κρούσματα, ούτε πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται, όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί. Εάν όμως δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί και να φτάσουμε 2.000 την ημέρα, κάτι που θα είναι εφιαλτικό».

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων

Πρόσθεσε ότι «η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή, μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα». Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση, τόνισε ότι, προσωπικά, θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».

Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.

  • Παρακολουθήστε τον καθηγητή του ΑΠΘ να «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»:

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ