Δευτέρα 14/6/2021

Καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης: «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται με ώσεις»

Η προγραμματισμένη ενημέρωση των κ.κ. Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά στη σκιά του δεύτερου κύματος

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «χτυπάει» τη χώρα μας, ενώ είναι ανησυχητική η αύξηση των διασωληνωμένων και των θυμάτων!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση των κ.κ. Γκίκα Μαγιορκίνη και Νίκου Χαρδαλιά για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, στον απόηχο των 408 κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού αναφέρθηκε στα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για την πανδημία, με ειδική αναφορά στο Ισραήλ, το οποίο μπήκε και επίσημα σε δεύτερο lockdown, τόνισε πως πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί, καθώς «η πανδημία εξαπλώνεται με ώσεις».

Επίσης, ανέφερε πως η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες – ένα φαινόμενο που μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνο της αδράνειας στη φυσική: Όσο πιο μεγάλο είναι ένα σώμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει.

Απόλυτος στόχος η προστασία της δημόσιας υγείας

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας, για πολλοστή φορά πως, από την αρχή της πανδημίας, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος.

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στη λειτουργία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 12/10, ανέφερε πως υπάρχουν οι εξής τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο:

  • Πρώτον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας.
  • Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.
  • Τρίτον, ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα: Στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.
  • Τέταρτον, τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
  • Πέμπτον, τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.
  • Έκτον, Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
  • Έβδομον, προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ