Μάσκες χαλκού: Κατά πόσο προστατεύουν από τον κορωνοϊό και πόσο κοστίζουν

Πρόκειται για επαναχρησιμοποιήσιμες και αυτοκαθαριζόμενες μάσκες, με επένδυση που σκοτώνει παθογόνα όπως ο κορωνοϊός

Must Read

Ερώτηση για τις μάσκες χαλκού δέχτηκε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου για την επιδημία στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι συγκεκριμένες μάσκες «είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε», ωστόσο πρέπει προηγουμένως να εξεταστούν σημαντικοί παράγοντες, όπως «το θέμα του κόστους».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε, ακόμη, πως «πρέπει να (σιγουρευτούμε πως) είναι ασφαλείς: μια αντιμικροβιακή ουσία που είναι στο πρόσωπο συνέχεια πρέπει να είναι ασφαλής». Εφόσον οι αναγκαίες προϋποθέσεις τηρούνται, συνέχισε, «θα το δούμε στην Επιτροπή», προκειμένου να υπάρξει ανάλογη σύσταση.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, οι μάσκες χαλκού φέρονται να είναι όχι μόνο επαναχρησιμοποιήσιμες, αλλά και αυτο-καθαριζόμενες, έχοντας επένδυση που σκοτώνει παθογόνα όπως ο κορωνοϊός.

Μάλιστα, τέτοιες μάσκες κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και ουσιαστικά αξιοποιούν τις φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού. Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, Carl Fichtenbaum, προτού χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια μάσκα «πρέπει να γνωρίζουμε κατά πόσο ο χαλκός ή άλλες χημικά ενισχυμένες μάσκες έχουν την ίδια ικανότητα με μια μάσκα N95», καθώς και αν «έχει επαρκή στρώματα που θα αποτρέψουν τη διέλευση σταγονιδίων ή αερομεταφερόμενων σωματιδίων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε πως «η μάσκα είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν» και «υπάρχει μία διαδικασία για να φτάσει να πάρει τη σήμανση “CE”», προκειμένου να κυκλοφορήσει σε μία ευρωπαϊκή χώρα. «Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, γιατί μιλάμε για ισχυρισμούς υγείας, τότε το προϊόν κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ευρώπη», κατέληξε.

Ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη σήμανση δείχνει ότι ένα προϊόν έχει ελεγχθεί από τον κατασκευαστή και θεωρείται ότι πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Είναι υποχρεωτική για τα προϊόντα που κατασκευάζονται οπουδήποτε στον κόσμο και στη συνέχεια διατίθενται στην αγορά της Ε.Ε..

Τέλος, αξίζει, ενδεικτικά, να αναφερθεί πως η εταιρεία Copper Clothing, η μάσκα της οποίας διαθέτει «φίλτρα» χαλκού και η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε αίτημα για να λάβει την πιστοποίηση «CE», όπως αναφέρει στον ιστότοπό της, κοστολογεί το σχετικό προϊόν στις 22 λίρες (25 ευρώ).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This