Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οι βραχυχρόνιες μισθώσεις; Οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν ολοταχώς στα νοίκια!

Χιλιάδες ακίνητα έχουν διαγραφεί από πλατφόρμες τύπου Airbnb

Must Read

Με την κατάρρευση του τουρισμού να έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, μοναδική λύση για πολλούς ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων φαίνεται να είναι, πλέον, η επιλογή των αστικών μισθώσεων.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύει η Καθημερινή ήδη από τα τέλη Μαρτίου, 3.650 ακίνητα έχουν διαγραφεί από τις σχετικές πλατφόρμες, ενώ το τελευταίο 10ήμερο έχουν «κατέβει» 359 αγγελίες.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η πληρότητα στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν ξεπερνάει το 40%, όταν πέρυσι άγγιζε το 70%. Η ζήτηση που καταγράφεται προέρχεται αποκλειστικά από Έλληνες, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης έχει υποχωρήσει στα 30 ευρώ, ακόμα και για ακίνητα στην καρδιά του κέντρου, που πέρυσι ενοικιάζονταν έναντι 50-60 ευρώ.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει έρευνα της PwC, με αφορμή τις τάσεις στη βρετανική κτηματαγορά, υπάρχει αναστροφή από τη κυρίαρχη διάθεση για αναζήτηση κατοικίας στο κέντρο των πόλεων. Όπως αναφέρεται, λόγω Covid-19 το 30% όσων σκόπευαν να μετακομίσουν στο κέντρο πόλης πλέον κοιτάζουν στα προάστια, ενώ το 19% όσων εξέταζαν αγορά ακινήτου στα προάστια, αναζητούν κατοικία σε μικρότερη πόλη ή χωριό. Αντιθέτως, οι νέοι δείχνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν στο κέντρο.

Διαθέσιμα για φοιτητική στέγη

Την ίδια ώρα, πολλά από τα επιπλωμένα διαμερίσματα που ήταν για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων ενοικιάσεων οδηγούνται σε διάθεση προς φοιτητές. Έτσι, ενδιαφέρουσες τάσεις διαφαίνονται στις τρέχουσες τιμές φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Αύγουστο το Spitogatos, η Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία σημειώνεται αύξηση στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση της τάξεως του 80% στην Αθήνα και του 25% στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με το 2019, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών σπιτιών στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Αν και οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2019, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται σχετική πτώση, ειδικά στην πρωτεύουσα, όπου καταγράφεται πτώση μέχρι και -30% στην Καισαριανή και -15% στον Νέο Κόσμο. Επί του παρόντος, η υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται στο Κολωνάκι/Λυκαβηττό (14.8€) και το Μετς (14.2€) και η χαμηλότερη στη Νίκαια (6.6€).

Στη Θεσσαλονίκη επίσης παρατηρείται μικρή πτώση τιμών το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν σε όλες τις περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος, με την Σταυρούπολη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση (-11%), καθώς και τη χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό (6.1€).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τάσεις ποικίλουν, ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με το 2019 παρατηρείται στο Ναύπλιο (22%) και τη Χαλκίδα (15%) και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο Αγρίνιο (23%) και την Τρίπολη (20%). Αξιοσημείωτη πτώση, αντιθέτως, παρουσιάζουν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι τιμές στην Αμαλιάδα, αλλά και τα Χανιά (-13%).

Χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό παρατηρούνται, σύμφωνα πάντα με το Spitogatos.gr, στις Σέρρες (4.6€) και το Αίγιο (5.2€) και ακολουθούν Σπάρτη (5.3€), Ρίο (5.8€) και Ξάνθη (5.8€).

(πηγή: aftodioikisi.gr)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This