Διακοπή με συνοπτικές διαδικασίες στη δίκη της ΧΑ! «Πολεμικό» το κλίμα στην Έδρα με την Πρόεδρο να… αδειάζει την Εισαγγελέα

Η Πρόεδρος αμφισβήτησε την ορθότητα των λεγομένων της εισαγγελέως

Must Read

Πολύ σύντομη ήταν η διαδικασία της Τρίτης στο Εφετείο, αφού λίγη ώρα μετά την έναρξή της, διεκόπη για το πρωί της Τετάρτης, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου έθεσε θέμα για την εισαγγελική πρόταση.

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη αμφισβήτησε τα λεγόμενα της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, διότι αναφέρθηκε σε κατηγορουμένους που δεν είχαν καθαρό ποινικό μητρώο και ζήτησε να δοθεί εισαγγελική πρόταση ή διευκρινίσεις, αναφορικά με τους καταδικασθέντες που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο λόγω πολυετών καθείρξεων, όπως οι δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος.

Επίσης, η κ.Λεπενιώτη είπε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της εισαγγελέως ότι δεν πρόκειται οι καταδικασθέντες να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Θέμα τέθηκε και για τη μητρώο του Γιάννη Λαγού, όσον αφορά την παραβίαση στο παρελθόν των περιοριστικών όρων του για άλλη υπόθεση (2015), με την εισαγγελέα να διαμηνύει πως η πρότασή της ήταν πλήρης σε σχέση με τα ποινικά μητρώα.

Ο δικηγόρος του Ευρωβουλευτή υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και είπε ότι δεν υπάρχει βούλευμα που να το αποδεικνύει. Η πρόεδρος διέκοψε για αύριο στις 11:00, ώστε να αναζητηθεί σχετικό με την υπόθεση βούλευμα.

Ο διάλογος της προέδρου με την εισαγγελέα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την έναρξη της διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος είπε πως το δικαστήριο επιθυμεί να θέσει δύο ζητήματα όσον αφορά τη χθεσινή πρόταση της κ. Οικονομου.

Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέα είναι ο εξής:

Πρόεδρος: ….Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων….Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες (τους αναφέρει ονομαστικά ) …. Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Όπως για παράδειγμα όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν κα. Κατά τούτο, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα, πρέπει να αναζητηθεί με επιμέλεια της εισαγγελέα τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις….

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την Αδαμαντία Οικονόμου

Νωρίτερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε τονίσει ότι η κριτική που ασκείται στην εισαγγελέα έδρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, δεν μπορεί να «υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών».

Η ανακοίνωση:

«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα που στρέφονται, με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This