Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

28η Οκτωβρίου 1940… Έτσι ξεκινήσαμε

28 Οκτωβρίου τα ξημερώματα: Βαρέσανε οι καμπάνες. Είχε έρθει το σήμα. ΟΧΙ! Πόλεμος τιμής! Ξανά για την ελευθερία.

Ακριβώς 80 χρόνια πριν. Βαρέσανε οι καμπάνες στα χωριά μας. Αναφέρομαι κυρίως στα χωριά και τη συλλογική δράση των κοινωνιών μας εκεί. Στην ορεινή Ολυμπία με πρωτεύουσα και πνευματικό κέντρο την Ανδρίτσαινα.

  • Γράφει ο Βύρων Γ. Πολύδωρας

Εννοείται,  χρησιμοποιώ το σχήμα λόγου: το μέρος αντί του όλου. Ό,τι συνέβαινε στον τόπο μου, συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα. Όταν χάραζε λοιπόν, σε κάθε σπίτι γίνονταν ένα εγερτήριο που δεν είχε ματαγίνει. Ούτε όταν πήγαιναν στο χωράφι για όργωμα και σπαρτό, ή όταν πήγαιναν για θερισμό ή για βόσκηση των γιδοπροβάτων τους. Εκείνα τα χαράματα όλοι στο πόδι. Από τα μωρά να κλαίνε για το ξάφνιασμα στην κούνια, μέχρι τους παππούδες που άναβαν το τζάκι και έβαζαν το μπρίκι για έναν καφέ. Όλοι οι παππούδες και οι σαραντάρηδες γονείς των στρατευσίμων – σημειωτέον – ήσαν πολεμιστές είτε το 1897, είτε του 1912 και 13 (Α΄ και Β΄ Βαλκανικών), είτε της νικηφόρας προέλασης στη Μικρασία, η οποία όμως κατέληξε σε καταστροφή, κυρίως λόγω των πολλαπλών και αλλεπάλληλων πολιτικών προδοσιών που από την πολιτική εμπάθεια των Αθηνών είχαν μεταφερθεί και ετελούντο εθνοεγκληματικά στο μέτωπο.

Γιατί από την Προποντίδα μέχρι την Πισιδία οι Έλληνες στρατιώτες νικούσαν. Οι αξιωματικοί τους όμως κατά το πλείστον (χωρισμένοι σε διάφορες φατρίες αποτάκτων) ασκούνταν σε δολοπλοκίες και διαβολές. Ο στρατός μας περνούσε την φρικτή Αλμυρά Έρημο, έδινε νικηφόρες μάχες στη γραμμή Εσκί Σεχίρ-Αφιόν Καραχισάρ, διέβαινε τον Σαγγάριο και έφθανε 20 χιλιόμετρα πρό της Αγκύρας. Μια μάχη μόνο έχασε. Τη δεύτερη στο Εσκί Σεχίρ. Από κακή τύχη. Και στο Αλί Βεράν, όπου εβλήθημεν με πυροβόλα εκτός βεληνεκούς που τα είχαν προμηθευτεί οι Τούρκοι από τους Αγγλο-Γάλλους σε αντάλλαγμα με τα πετρέλαια της Μοσούλης. Σε μας δεν έδιναν ούτε πολεμικό δάνειο που τους ζητούσαν οι Γούναρης και Πρωτοπαπαδάκης. Είναι θρασεία και παράλογη ταυτόχρονα η απάντηση του Λόϋδ Τζώρτζ στο αίτημά μας. Έλεγαν οι Έλληνες πρωθυπουργοί: Πολεμάμε τον Τούρκο όπως μας υποδείξατε, σύμφωνα με τη συμφωνία των Σεβρών. Απάντηση του Λόϋδ Τζώρτζ: Και τους 100.000 Άγγλους και Νεοζηλανδούς της Καλλίπολης ποιός θα μας τους φέρει πίσω; Ανταπάντηση: Μα εμείς τον Κεμάλ πολεμάμε που μαζί με τον Γερμανό Φον Σάντερς σας έσφαξαν στην Καλλίπολη. Τελική απάντηση: Όμως εσείς είχατε τότε ουδετερότητα (αυτός είναι ο πολιτικός σουρρεαλισμός εν πολέμω και όταν το συμφέρον ορίζεται από λυκανθρώπους).

Ύστερα ήρθε η καταστροφή. Ο Κεμάλ με τους Τσέτες έσφαξε τους αμάχους της Σμύρνης και έκαψε τα Ελληνικά σπίτια-αρχοντόσπιτα και σκότωσε τον εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης, σύροντάς τον στους δρόμους, ακρωτηριάζοντάς τον, τυφλώνοντάς τον και κατακρεουργώντας τον με μανία μέχρι θανάτου.

Ας επανέλθουμε όμως στην 28η Οκτωβρίου, τα ξημερώματα: Βαρέσανε οι καμπάνες. Είχε έρθει το σήμα. ΟΧΙ! Πόλεμος τιμής! Ξανά για την ελευθερία. Οι άλλες χώρες της Ευρώπης, μάθαμε ύστερα, παραδίδονταν η μία μετά την άλλη ωσάν όρνιθες. Έμενε μόνο η Ελλάδα κάστρο άπαρτο. Και φυσικά η Αγγλία.

Στα σπίτια όλα του χωριού μας μια αθόρυβη δράση. Ίσως με βουβά δάκρυα. Οι έχοντες φύλλο επιστράτευσης, φορούσαν τα ρούχα τους σα να πήγαιναν σε γιορτή, τις αρβύλες τους με προκαδούρα, την τραγιάσκα τους και το σακούλι που τους ετοίμαζαν ταυτόχρονα οι μανάδες τους, τοποθετώντας μέσα δυο αλλαξιές εσώρουχα, μια μάλλινη φανέλα και δυο ζευγάρια μάλλινες κάλτσες. Στο χώρισμα του σακουλιού από την άλλη μεριά, μια κουλούρα ψωμί, ίσως μισό καρβέλι, λίγο τυρί (άσπρο, σκληρό και αλμυρό), μια χούφτα ελιές και διπλωμένο προσεκτικά λίγο χοιρινό παστό. Το πέρναγαν στον ώμο τους με το χοντρό κορδόνι του και έσκυβαν λίγο για να δεχθούν το φιλί στο μάγουλο και το σταύρωμα στο μέτωπο με την παλάμη της μάνας. Και χαιρετώντας με το χέρι ψηλά, περνούσαν με βήμα αποφασιστικό και ύφος σοβαρό και προσεχτικά μη τους ξεφύγει κανένα δάκρυ την πόρτα, έβγαιναν στην αυλή και από εκεί στον δρόμο. Εκεί συναντιούνταν με τους άλλους συγχωριανούς, φίλους, συγγενείς, κουμπάρους που έφευγαν για τον ίδιο προορισμό. Για τον ίδιο σκοπό. Για τη νίκη ή τη θανή. Συνειδητά (ούτε τυχαία, ούτε κατά διαταγή, ούτε αναγκαστικά, και ας είχαν το «φύλλο πορείας» και κατατάξεως στο χέρι).

Στα σταυροδρόμια των καλντεριμένιων δρόμων συναντιούνταν με άλλες ομάδες που έρχονταν από τα διπλανά χωριά. Μιλούμε για την ορεινή Ολυμπία. Για τα συμβάντα, όπως τα ξέρω από άμεσες αφηγήσεις του πατέρα μου και των μεγαλύτερων αδελφών μου, στη γενέτειρά μου, Περιβόλια ή Γάρδιτσα, και τα άλλα χωριά Δραγώγιον, Πετράλωνα ή Βέρβιτσα, Στόμιο ή Σμαρλίνα, Φιγαλία ή Παύλιτσα, Λυνίσταινα, συγκεκριμένα. Και από κάποιον ορεινό δρόμο παράλληλο άκουγες και κάποια ανδρική χορωδία να τραγουδά με βήμα και με βροντερή φωνή κάποιο δημοτικό τραγούδι-εμβατήριο, π.χ. «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, στους κάμπους πέφτει χιόνι…». Τότε υπήρχε ζωή στα χωριά μας. Σήμερα ερημιά.

Η πεζοπορία των στρατευσίμων οδηγούσε και έφθανε μετά από 4 ώρες στην κωμόπολη (Κοπανάκι Μεσσηνίας) όπου περνούσε και είχε σταθμό επιβίβασης το τραίνο. Από εκεί στην Καλαμάτα. Όπου θα συντάσσονταν σε τάγματα και συντάγματα της 9ης μεραρχίας Καλαμών. Και από εκεί ντυμένοι με τις στολές τους και οπλισμένοι με τα ατομικά τυφέκιά τους και τα ομαδικά πολυβόλα τους, κατ’ ευθείαν για το μέτωπο με τις γρήγορες αμαξοστοιχίες και πλατφόρμες, όπου «επιβιβάζονταν» επίσης μουλάρια, πολύτιμα για τον ορεινό πόλεμο, πυροβόλα και βαρειά εφόδια (βλήματα πυροβόλων και λοιπά υλικά πολέμου).

Από τα χωριά της ορεινής Ολυμπίας στρατολογήθηκαν εκείνες τις ώρες γύρω στις 40 διμοιρίες. Κάθε χωριό και διμοιρία. Μυστικά είχαν ειδοποιηθεί και λάβει σημείωμα επιστρατεύσεως και φύλλο πορείας λίγες εβδομάδες πριν. Αυτή η άψογη από πλευράς μυστικότητας και κίνησης την κατάλληλη στιγμή επιχείρηση (στρατολόγησης και επιστράτευσης) άρχισε στις 16 Αυγούστου, όταν οι Ιταλοί χτύπησαν με υποβρύχιο και βύθισαν την «Έλλη» ανήμερα της Παναγίας στο λιμάνι της Τήνου. Ο Μεταξάς δήλωνε ότι αγνοούσε (δήθεν) τον θρασύ δράστη του χτυπήματος της «Έλλης».

Η στρατηγική του σκέψη δούλευε στο έπακρο. Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί. Δεν έμενε ούτε στιγμή αμηχανίας, δισταγμού ή αυταπάτης. Τα συμβαίνοντα και συζητούμενα στη Ρώμη τα γνώριζε αυτοστιγμεί. Και η γνώση του (από τις σπουδαίες υπηρεσίες πληροφοριών που διέθετε) μετατρέπονταν σε δράση. Ένα απειροελάχιστο δείγμα δράσης: Σε κάθε χωριό υπήρχαν βάρδιες όλη τη νύχτα και μέρα να περιμένουν το «σήμα» από τον μοναδικό ασύρματο ή το μοναδικό χειροκίνητο τηλέφωνο. Και σε δύο ή τρεις μη στρατεύσιμους πολίτες είχε δοθεί από ένας μικρός κατάλογος για προφορική ειδοποίηση ότι «φεύγεις τώρα» και επίδοση του σημειώματος. Στους ίδιους, λίγες μέρες πριν, οι «στρατολόγοι πολίτες» κάτι είχαν ψιθυρίσει στο αυτί. Κάτι σαν «έσο έτοιμος». Τα υπόλοιπα, στις συζητήσεις στο τζάκι. Για το ποιά είναι η ιστορία της Ελλάδας. Ποιοί είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι σύγχρονοι «Εχετλαίοι». Από τον Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες, τη Σαλαμίνα, το ʼ21 μέχρι τότε. Να τονισθεί ότι μια σπίθα εκδίκησης για τη Μικρασιατική Καταστροφή (στην άδικη και την προδοτική για τα ελληνικά όπλα) σιγόφεγγε στην ψυχή των Ελλήνων μια πρόσθετη σκέψη: Να ξεντροπιασθούν. Να μη χάσουν ξανά. Να εκδικηθούν. Δεν απείχε γαρ το ʼ22 από το ʼ40 παρά μόνον δεκαοκτώ χρόνια. 

Έτσι ξεκινήσαμε. Σε λίγες μέρες ήμασταν στο μέτωπο. Σε όλη την γραμμή των πρόσω. Η διαταγή ήταν μία: Να απαντήσουν στο πρώτο «μπαμ». Έστω στα τυφλά. Για να αιφνιδιάσουν τους επιτιθέμενους Ιταλούς, στις 5:30 το πρωΐ. Που νόμιζαν πως θα μας έπιαναν στον ύπνο. Πολεμήσαμε από τον Καλαμά ποταμό μέχρι το Αργυρόκαστρο, την Κορυτσά, τη Χειμάρρα και σ’ όλα τα βουνά. Ο οιηματίας και ιταμός Μουσολίνι (όπως σήμερα ο Ερντογάν) εκαυχάτο ότι διαθέτει 1.000.000 λόγχες για να μας λιώσει. Οι υπερφίαλοι και φτερωτοί (είχαν στα καπέλα τους γελοία φτερά, κάτι σαν φασιανού) Ιταλοί έχαναν και παρεδίδοντο κατά διλοχίες και συλλαμβάνονταν από εμάς αιχμάλωτοι. Εμείς ελευθερώσαμε όλη τη Βόρειο Ήπειρο. Οι σύμμαχοι δεν μας την έδωσαν. Σ’ εκείνες τις μεταπολεμικές διευθετήσεις, μάς έδωσαν τα Δωδεκάνησα, (περιλαμβανομένου και του συμπλέγματος του Καστελορίζου) που «άλλωστε τα είχαμε προαπελευθερώσει με αποστολές από τη Μέση Ανατολή, τον Σεπτέμβριο 1943, σαν αποτέλεσμα ενός παράδοξου και ανήθικου διλήμματος που μας έθεσαν τότε: ή τη Βόρειο Ήπειρο ή τα Δωδεκάνησα!!! Πήραμε λοιπόν τα Δωδεκάνησα με αντίτιμο το αίμα μας και τα μέλη από τους ακρωτηριασμούς μας. Νικητές όντες στο μέτωπο της Αλβανίας υποχρεωθήκαμε σε οπισθοχώρηση. Ο Γερμανός παρέκαμπτε τα οχυρά Ρούπελ (που δεν έπεσαν) και μέσω Σερβίας στις 9 Απριλίου ʼ41 έμπαινε στη Θεσσαλονίκη. Οι νικητές στρατιώτες μας κλαίοντες γύριζαν στα χωριά τους. Όχι όλοι. Πολλοί άφησαν τα κόκκαλά τους άταφα μάλιστα (γύρω στις 15.000) στη Βόρειο Ήπειρο και στην άλλη κατακτημένη Αλβανία. Άλλοι γύρισαν χωρίς πόδια. Με πατερίτσες. Μας τσάκισαν τα χιόνια εκείνου του πρώϊμου χειμώνα.

Ο πρώτος ξάδερφός μου, ο Σωτήρης, γυρνούσε νικητής με άλλους ήρωες του μετώπου, οπότε ένα Στούκας τους θέρισε, ύπουλα και άτιμα και έξω από κάθε κανόνα του δικαίου του πολέμου, ενώ πλησίαζαν πεζοπόροι στον χωματόδρομο (και άοπλοι;) στην πόλη των Γρεβενών. Τον έκλαψαν, όλο το χωριό, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. «Έτσι πολεμήσαμε». Όπως μας δείχνει ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης στους ρεαλιστικότατους πίνακές του (που τους σχεδίαζε πολεμώντας ο ίδιος στο μέτωπο) και όπως ψάλλει επικολυρικά ο Ελύτης στο «Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».

Β.Γ.Π.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Θέλετε να λαμβάνετε τις ειδήσεις στο email σας;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπενθύμιση: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 25 Νοεμβρίου 2020

Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (25/11/2020) εορτάζουν οι:Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ, η ΜεγαλομάρτυςΟΙ ΑΓΙΟI 150 ΡΗΤΟΡΕΣΗ ΑΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΟ ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΩΝ...

Επικίνδυνο επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ στη θάλασσα της Ιαπωνίας (video)

Ρωσικό αντιτορπιλικό εντόπισε πολεμικό των ΗΠΑ το οποίο έπλεε παράνομα μέσα στα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κοντά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και το...

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Αναστάτωση προκλήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη νότια Κρήτη, όπου έγινε αισθητός σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή...

Συνελήφθη ο Μπάμπης Βωβός για φοροδιαφυγή! Διατάχθηκε η προφυλάκισή του

Με δύο δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής να εκκρεμούν εις βάρος του, ο επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου.Οι αστυνομικοί του Α.Τ....

Τι έδειξαν τα rapid tests της Τρίτης σε έξι περιοχές, που ήταν ανεβασμένος ο δείκτης θετικότητας

Για άλλη μια μέρα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν δωρεάν rapid tests μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Οι...

Δίνει και… διαταγές τώρα το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα να έρθει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»!

Με μια ανακοίνωση επιτομή του παραλογισμού από την πρώτη ως την τελευταία λέξη, η Τουρκία απαντά στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος είπε...

Σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά: Ο σιωπηλός εφιάλτης των γυναικών και στην Ελλάδα

Μια αποκαλυπτική έρευνα που αναδεικνύει το μέγεθος των όσων συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας

Χαλάρωση των μέτρων για τα Χριστούγεννα ανακοίνωσαν Βρετανία και Γαλλία

Τα τέσσερα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα την περίοδο των Χριστουγέννων για διάστημα πέντε ημερών, έτσι ώστε...

Πάνω από 30 κρούσματα κορωνοϊού στο Αστυνομικό Μέγαρο του Αγρινίου

Συναγερμός έχει σημάνει στο Αγρίνιο μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ κορωνοϊού που έγιναν σε μέλη του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας που...

Αντιδράσεις για την ομιλία Λαγού στο Ευροκοινοβούλιο: «Είναι μέρα ντροπής»

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προκάλεσε το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο, επέτρεψε στον καταδικασμένο ως ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης και φυγόδικο, Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, να...

H σειρά «The Crown» έγινε ο εφιάλτης της Καμίλα

Επιθέσεις από τρολ δέχεται η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, εξαιτίας όσων διαδραματίζονται στα νέα επεισόδια της σειράς «The Crown».Η νέα σεζόν που ανέβηκε πρόσφατα...

Ο ρόλος του Υπουργού Περιβάλλοντος στα έργα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, το «μυστήριο» και οι καθυστερήσεις!

Την ώρα που στον Παναθηναϊκό «πανηγυρίζουν» για την άψογη συνεργασία ανάμεσα σε Κυβέρνηση, Δήμο Αθηναίων και «πράσινους», όσον αφορά στο πρότζεκτ του γηπέδου στο...

Μαργαρίτης Σχοινάς για τους αρνητές του κορωνοϊού: «Στείλτε τους σε μένα να τους εξηγήσω» (video)

Κατά την σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης της Κομισιόν για την Ενσωμάτωση και την Ένταξη, Μαργαρίτης Σχοινάς βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει και για...

Άγριο έγκλημα! Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο άντρας που έδειρε μέχρι θανάτου την γυναίκα του και μετά την έκαψε

Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε Γάλλος για τη δολοφονία της συζύγου του το 2017. Το πτώμα της Αλεξία Νταβάλ είχε βρεθεί εν μέρει απανθρακωμένο στο...

Πολυάσχολο απόγευμα για τον Ν. Δένδια: «Η Τουρκία εκβιάζει την Κύπρο με τα ενεργειακά»

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στη 16η διαδικτυακή διάσκεψη του Economist για την Κύπρο, ως κεντρικός ομιλητής στη θεματική « Energy diplomacy in...

Εξαδάκτυλος: Άνοιγμα σχολείων μόνο με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (video)

Την -συγκρατημένη- αισιοδοξία του για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας, ωστόσο, πως σε αυτό συνέβαλε...

Ένας αστέρας του ράγκμπι, μία Instagrammer και ένας σέρφερ βρίσκονται πίσω από την διακίνηση ναρκωτικών στην Αυστραλία

Η Μικαΐλα Νόακς, η οποία διαφημίζει συχνά επώνυμα μαγιό μέσα από το προφίλ της στο Instagram, όπου έχει πάνω από 12.000 followers, ήταν ένα...

Απάντηση στην τουρκική θρασύτητα: Αναφαίρετο το δικαίωμά μας για αμυντική θωράκιση όλων των Νησιών μας στο Αιγαίο

Για πολλοστή φορά η Τουρκία αμφισβητεί το αναφαίρετο, κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικώς  όλα, ανεξαιρέτως, τα...

Jumbo: Νέα ανακοίνωση μετά το προσωρινό «λουκέτο» στο e-shop

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo, μετά την πρόσφατη που έβαζε προσωρινά «λουκέτο» στο e-shop, η οποία, όμως, έρχεται να περιπλέξει την...

Συνταγογραφήσεις για άστεγους και άπορους στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων

Τις πόρτες του για να υποδεχθεί και να βοηθήσει άστεγους και άπορους πολίτες της πρωτεύουσας, ανοίγει το Κοινωνικό Ιατρείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης...

Εγκαύματα από καυτό νερό για 44χρονη μητέρα, μετά από έκρηξη σκούπας ατμού! (video)

Φριχτά εγκαύματα προκάλεσε σε 44χρονη μητέρα η έκρηξη της ηλεκτρικής σκούπας ατμού που χρησιμοποιούσε για τις δουλειές του σπιτιού!  Μάλιστα, στο διπλανό δωμάτιο ήταν...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από μας: Στον ελεύθερο χρόνο του βλέπει φανατικά το «The Crown»! (video)

«"The Crown" και ξερό ψωμί» η φάση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη!Με τη σειρά «Τhe Crown» αρχίσαμε τα lockdowns και με την ίδια σειρά συνεχίζουμε......

Μεγάλη ανησυχία κυρίευσε τους πολίτες μετά την δήλωση Γεραπετρίτη

Αρνητική αίσθηση έχει προκαλέσει στην κοινωνία η δήλωση του υπουργού επικρατείας σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση, αναφορικά με την αναγκαιότητα των μονάδων εντατικής...

Ένας αστυνομικός τραυματίας σε συμπλοκή με νεαρούς στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. (video)

Στον τραυματισμό ενός από τους αστυνομικούς οδήγησε η συμπλοκή ανάμεσα σε μέλη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και σε συνωστισμένους νεαρούς, στην περιοχή Ευαγγελίστριας, στη Θεσσαλονίκη.Το...

Καλυτερεύει ο… καιρός: Διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός ύψους 12 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ΕΜΥ!

Διεθνή διαγωνισμό με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προκηρύσσει η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία θα είναι και η αναθέτουσα Αρχή.Ειδικότερα,...

Περίεργη εξέλιξη στην Λιβύη. Ο Χαφτάρ σε επίδειξη δύναμης με ρωσικά αεροσκάφη!

Περίεργα γεγονότα με ακόμα πιο περίεργη αλληλουχία συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Λιβύη. Την Λιβύη που την θυμηθήκαμε με την πρόσφατη απόπειρα νηοψίας στο...

Πάνω από 1000 νέα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τριψήφιο νούμερο και στη Λάρισα

Σχετικά αισιόδοξη η εικόνα της καταγραφής νέων κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι, για μια ακόμη ημέρα, οι περιφέρειες της Αττικής και Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουν σχεδόν...

Α. Χέινς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ

Η 51χρονη Αβρίλ Χέινς επιλέχθηκε από τον Τζο Μπάιντεν για να ηγηθεί των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας.Η ίδια έχει υπηρετήσει στη δεύτερη πιο σημαντική θέση...

Ξεκίνησε η πώληση της ΛΑΡΚΟ, με τη δημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης

Μέχρι και τρεις όμιλοι εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι για τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ, χωρίς να είναι γνωστό αν τελικά θα καταθέσουν όλοι...