Τετάρτη 16/6/2021

Οι ληξιαρχικές πράξεις προ του 2013 «εγκαινιάζουν» τις ψηφιακές αιτήσεις πολιτών προς τα ΚΕΠ μέσω του gov.gr

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διευρυνθούν τόσο οι υπηρεσίες, όσο και τα έγγραφα των οποίων η έκδοση θα αιτείται ηλεκτρονικά

Ξεκινά από σήμερα, Τρίτη 03/11, η δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας των πολιτών με δημόσιους φορείς, μέσω της επέκτασης των υπηρεσιών του gov.gr, αρχής γενομένης από τα ΚΕΠ.

Η αρχή γίνεται με όσες ληξιαρχικές πράξεις (γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης και θανάτου) έχουν εκδοθεί ή μεταβληθεί προ της 08/05/2013. Για την έκδοση των σχετικών αποσπασμάτων οι πολίτες αρχικά θα ταυτοποιούνται στο gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και στη συνέχεια θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στη θυρίδα του αρμόδιου ΚΕΠ, μέσω του reg.services.gov.gr. Κατόπιν, σε διάστημα λίγων ημερών θα λαμβάνουν το έγγραφο στην προσωπική τους θυρίδα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όσους δημόσιους φορείς δεν έχουν ψηφιοποιήσει την λειτουργία τους να παρέχουν στους πολίτες ηλεκτρονικές υπηρεσίες γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Η ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) και εξασφαλίζει την εύρυθμη, άμεση και ασφαλή υποβολή και διεκπεραίωση αιτημάτων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διευρυνθούν τόσο οι υπηρεσίες που θα επικοινωνούν ψηφιακά με τους πολίτες, όσο και τα έγγραφα των οποίων η έκδοση θα αιτείται ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιαρχικές πράξεις μετά την 08/05/2013 είναι ήδη διαθέσιμες μέσω του gov.gr προς άμεση ανάκτηση από τους πολίτες. Μέχρι στιγμής μέσω αυτής της δυνατότητας έχουν εκδοθεί 38.360 ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, 20.529 γάμου, 4.395 θανάτου και 2.050 συμφώνου συμβίωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ