Τετάρτη 4/8/2021

Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων

Γράφει ο κύριος Μάξιμος

Αλλάξτε τακτική διότι θα σταματήσω να είμαι κύριος!

Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της, όπως είχε γράψει ο περίφημος Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έπρεπε να αποδεικνύει τη προοδευτική της πλευρά, τον ανθρωπισμό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με πράξεις στο θέμα των φυλακών.

Είναι γνωστό πως δεν έχουν πράξει όλοι οι φυλακισμένοι φόνους, βιασμούς ή εγκλήματα αποτρόπαια. Μεγάλη μερίδα φυλακισμένων που δεν έχουν δολοφονήσει, τρομοκρατήσει, βιάσει, είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.

Από τον Μάρτη, μερίδα φυλακισμένων έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά από φυλακισμένους σε θανατοποινίτες από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων -αν λάβουμε υπόψη τις αναφορές του κύριου Τσιόδρα κατά καιρούς-  έχει συμβουλέψει τη κυβέρνηση να δει το θέμα των φυλακών με προσοχή μιας και έχουν υπάρξει πολλοί θάνατοι παγκοσμίως από το πρώτο κύμα σε πάρα πολλές χώρες. Σε όλο τον δυτικό κόσμο και σε πολιτείες των ΗΠΑ που θεωρούνται συντηρητικές οι αρχές έπραξαν άμεσα και έχουν κάνει αποσυμφόρηση.

Είναι πλέον αντιληπτό πως τα πρωτόκολλα σε κλειστές δομές δεν αποδίδουν. Ο πρωθυπουργός μένει αδρανής για μήνες. Στη ζυγαριά, ανάμεσα στο πολιτικό κόστος να μην επιστρέψει κάποιος στη φυλακή μετά από το πέρας της πανδημίας (στη περίπτωση αποσυμφόρησης) ή του να σωθούν 100άδες ζωές, στη συνείδηση της κυβέρνησης, τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το πολιτικό κόστος.

Στην Αμερική όπου εφαρμόζονται τα πλέον αυστηρά πρωτόκολλα και που πολλές φυλακές έχουν πράξει αποσυμφόρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατούμενων, οι φυλακές αναφέρονται μαζί με τα γηροκομεία ώς η #1 πηγή κρουσμάτων και θανάτων (250,000 κρατούμενοι, 1500 θάνατοι) από τους ΝΥ Times.

Ένας αρχιφύλακας, ο Reginald Crawford αντιπρόεδρος του σωματείου των αστυνομικών στην Αμερική πόσταρε στο facebook πως το να εργάζεσαι μέσα σε φυλακή ισοδυναμεί με τη θανατική ποινή.

Η Σοφία Νικολάου σήμερα έβγαλε μια ανακοίνωση με λόγια χωρίς αντίκρισμα μιας και η πρόσφατη ιστορία καθώς και οι προτάσεις της επιτροπής δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει πρωτόκολλο να ανακόψει τη θανατηφόρα πορεία του Covid-19 μέσα στις φυλακές.

Αν η κυβέρνηση και το κράτος πραγματικά θέλει σωθούν κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν διαπράξει βαριά εγκλήματα, χωρίς να πρέπει να πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή για κάποιο σχετικά ελαφρύ έγκλημα, πρέπει να προχωρήσει σε στοχευμένη αποσυμφόρηση στις φυλακές. Το προτείνει η αντιπολίτευση και το έχουν πράξει πολλές προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία και το Ιράν. Ευκαιρία να αποδείξουν εμπράκτως το προοδευτικό τους πρόσωπο και να απαλύνουν τον πόνο και την αγωνία πολλών οικογενειών.

Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ