Παρασκευή 18/6/2021

«Εμπάργκο» στα super market από τον εμπορικό κόσμο: Στοπ στην πώληση διαρκών αγαθών κατά τη διάρκεια του lockdown!

Για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έκανε λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

«Φρένο» στην πώληση διαρκών αγαθών από τα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική υπουργική απόφαση συντάχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9/11 και αναμένεται να δημοσιευτεί ακόμα και σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Με την απόφαση θα γίνει διαχωρισμός των προϊόντων βάσει των ΚΑΔ και τα σουπερμάρκετ πλέον θα μπορούν να πωλούν μόνο τρόφιμα, ποτά, καθαριστικά και είδη βασικής ανάγκης.

Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η διάθεση διαρκών προϊόντων, όπως ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού, γραφική ύλη, βιβλία και άλλα.

Η ηγεσία του υπουργείου έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά το καθολικό αίτημα του εμπορικού κόσμου να μην επιτραπεί στη διάρκεια του lockdown στα σουπερμάρκετ και στις υπεραγορές τροφίμων να πωλούν τα διαρκή προϊόντα που διαθέτουν, σε μία περίοδο που τα εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα είναι υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή.

Ανταγωνιστής του λιανικού εμπορίου

Το αίτημα αυτό αναδείκνυε σε επιστολή της η ΕΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι, αν δεν παρέμβει το υπουργείο, η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και «ανταγωνιστής» του λιανικού εμπορίου.

Σχετική επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης απέστειλε τη Δευτέρα και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, κάνοντας λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αυτά είναι τα προϊόντα που δεν θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4946/10-11-2020), απαγορεύεται κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (supermarkets) να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

 • Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41),
 • τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),
 • εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),
 • κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),
 • χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),
 • ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),
 • έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),
 • βιβλία (ΚΑΔ 47.61),
 • παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),
 • ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),
 • υποδήματα δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ