Ελάττωση στη ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και 1000-1400 στο τέλος του μήνα εκτιμούν Βατόπουλος, Σαρηγιαννίδης

Προειδοποιούν ότι είναι περίπλοκο θέμα η άρση των μέτρων

Must Read

Την εκτίμηση ότι έχει αρχίσει και ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έκανε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Αλκιβιαδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι μετά το προσεχές Σαββατοκύριακο θα φανεί το τι θα γίνει με την άρση των μέτρων του lockdown. Από την πλευρά του ο ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιαννίδης, εκτιμά ότι στα τέλη του Νοεμβρίου, θα βρισκόμαστε στα 1000 με 1400 κρούσματα την ημέρα.

«Οι θάνατοι κι οι διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται» προειδοποίησε ο καθηγητής Βατόπουλος θέλοντας να προλάβει την υπεραισιοδοξία και πρόσθεσε πως είναι περίπλοκο θέμα η άρση των μέτρων και πως οι αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Για το ενδεχόμενο της εναλλασσόμενης άρσης και επιβολής lockdown, σχολίασε: «Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα το ενδεχόμενο του ‘ακορντεόν’, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της δική μας και του ιού. Είναι πάντως ένα σενάριο. Θα προτιμούσα την υιοθέτηση της συμπεριφοράς απέναντι στον ιό αλλά και κάποια μέτρα».

Όσο για το ποιος είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός κρουσμάτων για την άρση, εκτίμησε ότι, για να δούμε ότι υπάρχει μείωση, «θα περίμενα έναν υποδιπλασιασμό των κρουσμάτων».

Είπε ακόμα πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά σε ενδοοικογενειακή μετάδοση, ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές συγκεντρώσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, πρόσθεσε ότι «προφανώς κάθε συγκέντρωση είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει διασπορά του ιού».

1000-1400 κρούσματα για τέλη του μήνα

Για τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης, μέσω της εξέτασης των λυμάτων από το ΑΠΘ μίλησε ο καθηγητής του Δημοσθένης Σαρηγιαννίδης, εκτιμώντας πως «υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης».

«Η απόδοση σε ό,τι αφορά τη μείωση της μετάδοσης, είναι γύρω στο 10-15%», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για δεδομένα που δείχνουν την απόδοση του lockdown στη Θεσσαλονίκη – που προηγήθηκε της υπόλοιπης χώρας- προτού κλείσουν τα σχολεία».

Βάσει των προβλέψεων, υπολογίζεται ότι στα τέλη του Νοεμβρίου, θα βρισκόμαστε στα 1000 με 1400 την ημέρα. «Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνουμε για την τήρηση των μέτρων και τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This