Δευτέρα 21/6/2021

Καλυτερεύει ο… καιρός: Διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός ύψους 12 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ΕΜΥ!

Στόχος η παροχή ολοκληρωμένης, ποιοτικής και με ακρίβεια μετεωρολογικής ενημέρωσης

Διεθνή διαγωνισμό με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προκηρύσσει η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία θα είναι και η αναθέτουσα Αρχή.

Ειδικότερα, μέσω του έργου «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών & Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης», η ΕΜΥ θα εκσυγχρονιστεί με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και με παροχή ολοκληρωμένης, ποιοτικής και με ακρίβεια μετεωρολογικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κύριος ανάδοχος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 12.007.500 ευρώ, είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός δυο ετών, σε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και από Εθνικούς Πόρους.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:

  • Την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών (ΑΜΣ) με 103 νέους, που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση μετεωρολογικών δεδομένων.
  • Την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου σταθμών ανώτερης ατμοσφαίρας με Αυτόματα Συστήματα Ραδιοβόλισης (ΑΣΡ) για τη μέτρηση, καταγραφή και επεξεργασία, μετεωρολογικών δεδομένων ανώτερης ατμόσφαιρας.
  • Την αναβάθμιση του Κεντρικού Μηχανογραφικού Συστήματος της ΕΜΥ για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, ποιοτικό έλεγχο και διαχείριση των μετεωρολογικών πληροφοριών του Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών.
  • Τη δημιουργία υποδομής για γρήγορη και αξιόπιστη διακίνηση και διάθεση κάθε τύπου μετεωρολογικής πληροφορίας, ακολουθώντας τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα και μεθόδους επικοινωνίας.
  • Την παραγωγή και διάθεση μέσω Portal, διαδικτύου και τεχνολογιών επικοινωνίας (δίκτυο κινητής & σταθερής τηλεφωνίας), δεδομένων πραγματικού χρόνου (real time) από τους Σταθμούς, προγνώσεις καιρού, καθώς και κλιματικών – περιβαντολλογικών μετεωρολογικών προϊόντων, προς κάθε ενδιαφερόμενο (Επιχειρησιακούς ή ερευνητικούς φορείς, συνεργαζόμενους κρατικούς φορείς, διεθνείς Οργανισμούς καθώς και στο ευρύ κοινό, κ.λπ.)

Τεχνολογικά παρωχημένος

Ο εξοπλισμός που διαθέτει σήμερα η ΕΜΥ, ως φορέας μετεωρολογικής υποστήριξης της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου, είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικά παρωχημένος και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτος, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο της Υπηρεσίας και την δυνατότητά της να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του πολίτη, των επιχειρήσεων και των κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, κρίσιμοι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί τομείς, όπως η τουριστική βιομηχανία, ο τομέας της ενέργειας, οι μεταφορές και γενικά επιχειρήσεις ή πολίτες που εκτελούν δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους ή εξαρτώνται από τη μετεωρολογική πρόγνωση, επηρεάζονται αρνητικά, στην προσπάθειά τους να παρέχουν, ανταγωνιστικά με το διεθνές περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες, και, κατά συνέπεια, πλήττονται οικονομικά.

Στόχος του έργου, με την υλοποίηση του, είναι η παροχή αναβαθμισμένης μετεωρολογικής ενημέρωσης σε όλους αυτούς τους παραγωγικούς κι αναπτυξιακούς τομείς, σε φορείς του Δημοσίου, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και στον απλό πολίτη, με τρόπο φιλικό, μέσω του διαδικτύου ή άλλων σύγχρονων καναλιών πληροφόρησης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ