Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Την Παρασκευή αποφάσεις για πιθανή χαλάρωση των μέτρων, με πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία

«Τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου»

Δύο από τα μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρίζα Τσολιά και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισαν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων, ενώ αποφάσεις για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων θα ληφθούν την Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωση της κυβέρνησης από την Επιτροπή.

«Διαφαίνεται επιπέδωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην περιφέρεια. Τα κρούσματα παραμένουν πολλά», σχολίασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και αναφέρθηκε στα σχολεία: «Τα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, με την έννοια ότι τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου. Είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων».

Για τον συνωστισμό που δημιουργείται έξω από τα σχολεία, πρόσθεσε: «Είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί. Το άνοιγμα των σχολείων διεθνώς αποτελεί προτεραιότητα».

Για τα φετινά Χριστούγεννα επεσήμανε ότι «θα είναι λίγο πιο κλειστά. Δεν θα ήταν σκόπιμο να διοργανώνονται γιορτές και ρεβεγιόν, ούτε να ανακατεύονται άνθρωποι που δεν είναι κοντά. Θα πρέπει να γιορτάσουμε με αυτούς με τους οποίους ήδη βρισκόμαστε σε επαφή».

Για το άνοιγμα της αγοράς σχολίασε: «Δεν έχει νόημα να πάει κάποιος να στριμώχνεται έξω από κάποιο κατάστημα, ο καθένας πρέπει να προσέξει τον εαυτό του», ενώ για το ενδεχόμενο άνοιγμα των εκκλησιών ξεκαθάρισε: «Τα πάντα θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιός υπάρχει. Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων με γεμάτες τις ΜΕΘ»

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρίζα Τσολιά είπε για τα σχολεία ότι «η κινητικότητα έξω από αυτά, δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε έχει ποσοτικοποιηθεί», ενώ για την απόφαση να κλείσουν, αλλά και το πότε θα ανοίξουν, ανέφερε: «Σίγουρα την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να μεγιστοποιήσουμε τα μέτρα, αλλά όσο βλέπουμε σταθεροποίηση της κατάστασης, πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα και πρώτα να ανοίξουμε τα σχολεία».

Και συνέχισε: «Όσο μεγαλώνει η ηλικία του παιδιού, προσομοιάζει με τους ενήλικες, όσο αφορά στη μεταδοτικότητα, γι’ αυτό λέμε να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά. Όλα θα συζητηθούν. Για την ώρα, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων με γεμάτες τις ΜΕΘ. Σίγουρα όμως θα ανοίξουν πρώτα οι μικρότερες τάξεις και μετά οι μεγαλύτερες και τα πανεπιστήμια».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ