Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου και Χριστούγεννα μόνοι μας είναι η νέα… τάση

«Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα»

Μετά τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη ο οποίος είχε τονίσει πως γύρω στις 21 Δεκεμβρίου θα είναι πιο ασφαλής κάποια χαλάρωση του lockdown και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ αυτής της ημερομηνίας, θωρώντας την «πιο ιδανική από την 14η Δεκεμβρίου».

«Η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτιμώ πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται, καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων (από το 19% στο 10%), ο κ.Σύψας σχολίασε ότι «έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – και μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Εκτίμησε ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων όταν ανοίξει η κοινωνία: «Το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοιού και είναι ελάχιστοι οι Έλληνες που έχουν αντισώματα. Ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο. Θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου. Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

Για τις ημέρες των εορτών επέστησε την προσοχή όλων: «Στην παρούσα φάση εστία διασποράς είναι τα σπίτια. Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε, αντικρούοντας την άποψη του Πρωθυπουργού, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι «θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια στα σπίτια για τις γιορτές».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο. «Το αν θα ανοίξουν εστίαση διασκέδαση και γυμναστήρια θα εξαρτηθεί από τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα», πρόσθεσε.

Το όποιο άνοιγμα ωστόσο, δεν θα γίνει χωρίς περιορισμούς: αλλαγές στο ωράριο της αγοράς και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα, αλλά και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών, πρότεινε ο Νίκος Σύψας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ