Περίπου 100.000 κρούσματα στην Ελλάδα – Άρση των μέτρων σε «δύο ταχύτητες» (video)

Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων για τα σχολεία

Must Read

Για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας την περίοδο του lockdown μίλησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, τονίζοντας ότι δεν είμαστε σε θέση να κάμψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Περί τα 100.000 είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο κ. Τούντας και επεσήμανε ότι «ο ιός είναι παντού. Όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περεταίρω διάδοση του ιού».

«Το lockdown που ζούμε είναι για να αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Δεν είναι ικανό να κάμψει το δεύτερο κύμα. Δεν θα δούμε ακόμα ουσιαστική κάμψη για σημαντικό διάστημα. Γιατί κάποιοι μιλάνε για τρίτο κύμα, όταν ακόμα προσπαθούμε να τιθασέψουμε το δεύτερο κύμα; Δε θα σβήσει το δεύτερο κύμα όπως έσβησε το πρώτο την άνοιξη» σημείωσε ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας ότι «το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει με τα υφιστάμενα μέτρα. Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί».

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, θα χρειαστούν πέντε με έξι μήνες για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό.

«Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τοίχος στην εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος. Αλλά όχι άμεσα».

Ο κ. Τούντας θεωρεί ότι η τρέχουσα καραντίνα αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων.

«Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται. Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα, «όχι η εστίαση όμως».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Άρση των μέτρων σε «δύο ταχύτητες»

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, πρότεινε την άρση των μέτρων σε «δύο ταχύτητες», υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία είναι εκείνα που πρέπει να ανοίξουν πρώτα, ενώ πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με την ίδια, η επιτροπή του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει αυτές τις μέρες καθημερινά, προκειμένου να καταλήξει και να αποφασίσει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες.

«Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε υπέρ της άρσης των δημοτικών σχολείων ενώ ήδη εξετάζονται λεπτομερώς τα στοιχεία από την επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα κρούσματα είχαν καταγραφεί όταν τα σχολεία λειτουργούσαν.

Επιπλέον, η ίδια ανέφερε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» και για αυτό θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών ανά περιοχή και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η καθηγήτρια, έφερε και ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά, ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων». 

«Οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας».

Αναφορικά με τα εμβόλια η καθηγήτρια ανέφερε πως σήμερα θα παρθεί η απόφαση από την αρμόδια επιτροπή, σχετικά με την σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις αρχές του έτους.

Συμπλήρωσε πως αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και μετά να έρθουν τα εμβόλια, τα οποία είναι έτοιμα και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι «σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε». 

Σοφία Ζαχαράκη: Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων»

Για την άρση των μέτρων στα σχολεία μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, επισημαίνοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε και στην σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.

Παράλληλα η κα. Ζαχαράκη υποστήριξε πως ενώ η τηλεκπαίδευση πλέον λειτουργεί, η εκπαίδευση δια ζώσης θεωρείται αναντικατάστατη

Στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σε δύο ταχύτητες, η ίδια απάντησε πως «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This