Απόφαση ΣτΕ: Εκτός σχολείων όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί

Απόφαση-προπομπός;

Must Read

Με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να βρίσκεται προ των πυλών και παρά τις διαβεβαιώσεις για μη υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών με αυτό, μια απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δείχνει το δρόμο που αναμένεται να ακολουθηθεί σε ενδεχόμενη άρνηση γονέων μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι η συνταγματική υποχρέωση του κράτους (δημόσιου σκοπού) να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία τα παιδιά όταν οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν (για τα υπόλοιπα εμβόλια… προς το παρόν).

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, όταν σε σύσταση Δήμου της Κεντρικής Μακεδονίας προς τους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών σύμφωνα με το παιδιατρικό πρόγραμμα, κάποιοι γονείς δεν συμμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα το δημοτικό συμβούλιο να διαγράψει τέσσερα νήπια (από ισάριθμους παιδικούς σταθμούς) που δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Οι γονείς αυτών δεν συμμορφώθηκαν στις επανειλημμένες υποδείξεις της παιδιάτρου των παιδικών σταθμών και δεν προτίθενται να ξεκινήσουν το πρόγραμμα των εμβολιασμών», αναφέρεται στην αιτιολογία της διαγραφής. Ένας εκ των τεσσάρων γονέων που το παιδί του διεγράφη προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της υπόθεσης, ισχυριζόμενος ότι το παιδί τιμωρείται και πως χωρίς λόγο «τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές».

Επίσης, στους ισχυρισμούς αναφέρονται και τα εξής: «Επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές, δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια… Η αποβολή παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, αναλογικότητας, του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, της συμμετοχής στην κοινωνική ζωή της χώρας, όπως παραβιάζει και τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, του δικαιώματος σεβασμού της προσωπικής και της οικογενειακής ζωής, της ελευθερίας σκέψης και συνείδησης και της ελευθερίας έκφρασης».

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This