Σε πιλοτική λειτουργία το «έξυπνο» μητρώο για τις δημόσιες συμβάσεις

Στόχος η βελτίωση της ποιότητας και της διαφάνειας των δημόσιων διαγωνισμών που συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε.

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να θέσει την ψηφιακή καινοτομία στην υπηρεσία του Κράτους, με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση των δημοσίων συμβάσεων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Open Contracting Partnership να ενώνουν τις δυνάμεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση, σε δύο πιλοτικά έργα σε Ελλάδα και Πολωνία.

Στόχος των δύο αυτών έργων είναι να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια των δημόσιων διαγωνισμών που συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Στην Ελλάδα, το έργο θα έχει ως στόχο την ενοποίηση και την ενσωμάτωση όλων των βάσεων δεδομένων σε ένα ενιαίο «έξυπνο» μητρώο δημόσιων συμβάσεων. Έτσι, θα μπορούν οι προσφέροντες και οι πολίτες να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις. Παράλληλα, θα βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων και θα διευκολυνθεί η χρήση εργαλείων ανάλυσης βασισμένων σε δεδομένα για την εποπτεία της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων.

Τα δύο πιλοτικά έργα θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2021 και τα αποτελέσματά τους θα διαδοθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή τους σε άλλα κράτη – μέλη. Χάρη στη στήριξη τους, τα δύο πιλοτικά έργα θα παράσχουν εμπειρογνωμοσύνη και πρακτική στήριξη στις δημόσιες αρχές των δύο χωρών, με έμφαση στην ψηφιακή καινοτομία.

Με την «έξυπνη» χρήση της καινοτομίας και των ανοικτών δεδομένων, τα δύο πιλοτικά έργα θα βοηθήσουν τις δημόσιες διοικήσεις να σχεδιάζουν, να εφαρμόζουν και να παρακολουθούν καλύτερα τις δημόσιες συμβάσεις έργων, αγαθών και υπηρεσιών. Στην Πολωνία, η πρωτοβουλία θα στηρίξει τις εθνικές και τοπικές αρχές, ώστε να καθιερώσουν ανοικτά δεδομένα στις δημόσιες συμβάσεις. Επίσης, να προωθήσουν την αυτοματοποιημένη συλλογή, τυποποίηση και ενοποίηση των δεδομένων για τις δημόσιες συμβάσεις σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς.

Δημόσιες συμβάσεις

Στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε., περισσότερα από €370 δισ. από κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή θα επενδυθούν στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση στα κράτη – μέλη. Κάθε χρόνο, οι δημόσιες αρχές στην Ε.Ε. δαπανούν περίπου το 14% του ΑΕΠ στις δημόσιες συμβάσεις, δαπάνη που ανέρχεται σε περισσότερα από €1,9 τρισ.

Σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδότησης που συνδέεται με την πολιτική συνοχής διοχετεύεται μέσω δημόσιων συμβάσεων. Η Επιτροπή έχει προωθήσει σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να βοηθήσει τα κράτη – μέλη να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι διοικήσεις και οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν τις δημόσιες συμβάσεις για Κοινοτικές επενδύσεις.

Στις πρωτοβουλίες αυτές συγκαταλέγονται τα σύμφωνα ακεραιότητας με τα οποία εξασφαλίζονται πιο αποτελεσματικοί και διαφανείς διαγωνισμοί και διαφυλάσσονται τα χρήματα των φορολογουμένων της Ε.Ε. Η Επιτροπή ανέλαβε, επίσης, δράση για να διευκολύνει, αφενός, τη συμμετοχή των πολιτών στην καλύτερη διακυβέρνηση και αφετέρου, τις αποτελεσματικότερες επενδύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή.

(πηγή: sepe.gr)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This