Τρίτη 11/5/2021

Μ. Θεοδωρίδου: «Το εμβόλιο θα έρθει σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία των κέντρων είναι σε εξέλιξη» (video)

Οι προετοιμασίες για την παραλαβή, τη διανομή, την αποθήκευση και τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ΕΡΤ, πρόκειται για «ένα μεγάλο εγχείρημα που θέλει μεγάλη σοβαρότητα και τη συμμετοχή όλων μας για να επιτύχει. Το εμβόλιο θα έρθει σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία των κέντρων είναι σε εξέλιξη, όλα είναι προγραμματισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια», ενώ επισήμανε πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι υγειονομικοί και το προσωπικό «ώστε να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας». Κριτήριο θα αποτελέσει, όπως είπε η πρόεδρος, η ηλικία και ο τόπος διαμονής των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες θα αναλάβουν τον εμβολιασμό τους, όπου θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να μετακινηθούν, ενώ στα νοσοκομεία που εργάζονται θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού η κα. πρόεδρος σημείωσε πως μπορεί να επιτευχθεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσω sms σε συνάρτηση με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέσω τηλεφωνικών κέντρων και τα φαρμακεία, ενώ τόνισε με έμφαση πως οι φαρμακοποιοί θα κλείνουν το ραντεβού στους πολίτες για το εμβόλιο δεν θα γίνεται στα φαρμακεία.

Στην ερώτηση αν θα έρθει μόνο ένα εμβόλιο η κα. Θεοδωρίδου απάντησε πως το σύνολο των εμβολίων που θα έρθουν θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και είναι επιστημονικά το ίδιο, γι’ αυτό συστήνονται και εφαρμόζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αντιγριπικό εμβόλιο, όπου υπάρχουν τριών ειδών και όπως ανέφερε και η ίδια όταν το κάνει κάποιος πολίτης δεν γνωρίζει ποιο από τα τρία είναι, απλά κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Από την μεριά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», Σπύρος Πουρνάρας, επισήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών και πως θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που έχει ανακοινώσει η Επιτροπή Επιδημιολόγων, ενώ τόνισε πως κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν θα πρέπει να φοράμε μάσκα και να την βγάζουμε μόνο την ώρα που είναι να φάμε.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο «ώστε να μπορέσουμε Μάρτιο, Απρίλιο να έχουμε τελειώσει από την πανδημία», όπως σημείωσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ