Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022

Εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ: «Δεν τηρείται κανένα μέτρο και μας εκβιάζουν να μη μιλήσουμε»!

Εγκληματική η ευθύνη της κυβέρνησης που πετάει το «μπαλάκι» της ατομικής ευθύνης στους πολίτες

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μία περίεργη και πραγματικά ανησυχητική καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ασφάλεια αλλά και τις συνθήκες εργασίας στα σούπερ μάρκετ της χώρας και αν ευσταθεί δικαιώνει τους επιστήμονες οι οποίοι επιμένουν ότι πέρα από τα ΜΜΜ τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού!

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν τηρείται κανένα από τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, οι υπάλληλοι βρίσκονται αρκετά συχνά σε κλοιό δεκάδων πελατών σε ελάχιστα τετραγωνικά, ενώ το «1 άτομο ανά 15 τ.μ.» και οι απολυμάνσεις είναι μόνο στα χαρτιά.

Αυτό όμως που σοκάρει, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, είναι ότι οι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται για να μην βγει τίποτα έξω από την πόρτα του καταστήματος…  

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

Συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, είμαστε στην ¨πρίζα¨ από πέρσι τέτοια εποχή που ξεκίναγε για εμάς ένας ακόμη Γολγοθάς χριστουγεννιάτικων εορτών που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα  με εντεινόμενους  ρυθμούς και με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Από την δική μας εξοντωτική δουλειά οι τζίροι της εργοδοσίας έχουν εκτοξευτεί ενώ τα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας αποτελούν κόστος, οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι, η ημιαπασχόληση και η ευέλικτη εργασία εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες μορφές απασχόλησης.

Από “ήρωες” του προηγούμενου διαστήματος τώρα μας χρεώνεται και η εγκληματική ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας για την τραγική εξέλιξη της πανδημίας, πετώντας μας το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης .

Τρομοκρατία των επιπλήξεων και των αξιολογήσεων

Η δουλειά από πόστο σε πόστο, ο επιπλέον όγκος εργασίας των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών παραγγελιών, της χριστουγεννιάτικης περιόδου  σε συνδυασμό με την πίεση και την τρομοκρατία των επιπλήξεων και των αξιολογήσεων από τη μεριά της εργοδοσίας μας έχει φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής. Οι λέξεις “καθηκοντολόγιο” και “πόστο” αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο μέσα στα καταστήματα.

Όλοι τρέχουν παντού! Γυναίκες ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες και ράφια αποθηκών, μπαινοβγαίνουμε σε θαλάμους καταψύξεων ή με μια λίστα στα χέρια γεμίζουμε δύο και τρία καρότσια ταυτόχρονα με το άγχος να προλάβουμε για να μη δώσουμε “δικαίωμα”.

Βρισκόμαστε πολλές φορές περικυκλωμένοι από δεκάδες πελάτες μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα προσπαθώντας να ξεφορτώσουμε ή να γεμίσουμε, που εκτός από τον κίνδυνο της διασποράς υπάρχει και  άμεσος  κίνδυνος ατυχήματος.

Τα ωράρια και τα προγράμματα μας έχουν γίνει λάστιχο, τα ρεπό κόβονται, τα κρούσματα μέσα στα καταστήματα, τις αποθήκες, τα γραφεία είναι δεκάδες, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για αυτά, μας εκβιάζουν να μην βγει τίποτα έξω από την πόρτα του καταστήματος. Αυτές τις μέρες  στα καταστήματα δεν πέφτει καρφίτσα, δεν τηρείται κανένα από τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Το μέτρο 1 άτομο ανά 15 τ.μ,  και οι απολυμάνσεις είναι μόνο στα χαρτιά.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, η εργοδοσία  παίρνει τα εύσημα από τα κυβερνητικά στελέχη για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς αγνοώντας επιδεικτικά τις  εκατοντάδες καταγγελίες των σωματείων για κρούσματα, για την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, για μη τήρηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ως εδώ! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δυναμώνουμε το συλλογικό μας αγώνα, το σωματείο μας. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για την  υγεία και την ασφάλεια μας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγουν μπροστά, να καταγγείλουν στο σωματείο μας οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία και μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

 • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Κατάλληλος φυσικός εξαερισμός μέσα στους εργασιακούς χώρους.
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία.
 • Καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.
 • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
 • Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
 • Πολλαπλασιασμό των δρομολογίων στα ΜΜΜ.
 • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε καταστήματα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.
 • Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων ( ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.α) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.
 • Να  ενισχύσει η κυβέρνηση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό το ΣΕΠΕ, το ΚΕΠΕΚ και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.

Η κυβέρνηση θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας «πυροβολεί» την κυβέρνηση και την κατηγορούν ότι «θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της εξασφάλισης κερδών στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η κυβέρνηση απαγόρευσε στον Αρχηγό Κ. Φλώρο να στέλνει τα ΟΥΚ σε βραχονησίδες!

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

Οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης  για την λειτουργία του λιανεμπορίου, ενόψει της εορταστικής περιόδου, με την διαδικασία του clickaway είναι μια ακόμα απόδειξη των παλινωδιών της. Από την μια ομολογούν ότι η κατάσταση στην διαχείριση της πανδημίας τους έχει ξεφύγει, με το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται στο κόκκινο και να μην αντέχει. Από  την άλλη  επιβεβαιώνουν αυτά που ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναδεικνύει εδώ και 9 μήνες. Ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλά προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς, ότι η υγεία και τα δικαιώματα μας θυσιάζονται μπροστά στην εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. 

Για ακόμα μια φορά τα κυβερνητικά στελέχη κουβέντα δεν βρήκαν να πουν για τους εργαζόμενους, για τους όρους με τους οποίους θα εργαστούμε. Ποια είναι αυτά τα αυστηρά μέτρα που επικαλούνται και ποιος θα ελέγχει την εφαρμογή τους; Δεν μας είπαν, τώρα που αντικειμενικά θα αυξηθεί η κίνηση, θα πυκνώσουν τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Θα γίνουν μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους;

Η κυβέρνηση συνεχίζει στην πεπατημένη, δείχνει ως θύτες τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές για τα  επιδημιολογικά στοιχεία και πετάει ξανά σε όλους εμάς το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης.  Στρώνει το έδαφος για την όποια νέα εκτίναξη των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή δίνει τα εύσημα στους επιχειρηματίες του κλάδου για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (!!!), αγνοώντας επιδεικτικά τις εκατοντάδες καταγγελίες των σωματείων για κρούσματα μέσα στους εργασιακούς χώρους, για τα πρωτόκολλα λάστιχο που εφαρμόζει η εργοδοσία και για την έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών υγειονομικών μέτρων.   

Ας αφήσουν τα σούρτα φέρτα από κανάλι σε κανάλι τα κυβερνητικά στελέχη  και όλοι όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο, ενοχοποιώντας μας για την εξέλιξη της πανδημίας και  ας κάνουν μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ που αυτές τις μέρες δεν πέφτει καρφίτσα μέσα σε αυτά. Που το μέτρο 1 άτομο ανα 15τμ δεν τηρείται πουθενά, που εργαζόμαστε στο κόκκινο και ο ένας πάνω στον άλλον, μέσα σε καταστήματα κλουβιά, χωρίς τον προβλεπόμενο εξαερισμό.

Όσον αφορά στην απολύμανση επιφανειών, καρτών, καροτσιών και γενικότερα των χώρων εντός καταστήματος, αυτή όταν γίνεται, γίνεται από εμάς που εργαζόμαστε ως ταμίες, πωλητές, πίκερς. Εμάς που καλούμαστε να δουλέψουμε σε όλα τα πόστα στην βάρδια μας. Ας κάνουν μια βόλτα στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την Ερμού, να μας δουν που εργαζόμαστε κλειδαμπαρωμένοι μέσα στα καταστήματα για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου, τώρα και του click away, σε συνθήκες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλεια μας.  

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Βγήκε το πόρισμα για τον θάνατο της σπιτονοικοκυράς της Πισπιρίγκου

Όσοι εργαζόμενοι είμαστε σε αναστολή θέλουμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας, στα πόστα μας, να πληρωνόμαστε κάθε μήνα τον μισθό μας. Δεν μπορούμε να ζούμε με τα ψίχουλα του κρατικού επιδόματος, δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε στην ανασφάλεια, με το άγχος αν και αύριο θα έχουμε μεροκάματο, πως θα τα βγάλουμε πέρα. Αυτό όμως θέλουμε να γίνει όχι σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Η κυβέρνηση τρέχει να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση της εργοδοσίας και εμάς μας έχει αφήσει εντελώς εκτεθειμένους στην πανδημία, με ένα δημόσιο σύστημα υγείας  εντελώς αθωράκιστο και της μια νόσου. Μας έχει αφήσει στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, φορτώνοντας μας συνεχώς επιπλέον καθήκοντα, εκτινάσσοντας την εντατικοποίηση και τις πιέσεις ώστε να εργαζόμαστε με όποιους όρους και όποτε θέλει ο κάθε εργοδότης. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που πασχίζουν να κουκουλώσουν.

Εμείς θα είμαστε στα πόστα μας όποτε και με όποια διαδικασία και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, φορώντας τις μάσκες μας και τηρώντας όλα τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες άλλα δεν θα σωπάσουμε απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει κυβέρνηση και εργοδότες. Καλούμε  όλους τους συνάδελφους να κάνουν το ίδιο, να απευθυνθούν στο σωματείο τους για καθετί που συμβαίνει μέσα στα καταστήματα.  Στα δικά μας χέρια είναι η προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων μας, το δικαίωμα μας στην εργασία. Το σωματείο μας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είναι το δικό μας όπλο.

Σε κυβέρνηση και εργοδοσία λέμε για ακόμα μια φορά ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά,  τους εκατοντάδες διασωληνωμένους και τα χιλιάδες κρούσματα. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την όποια εξέλιξη της πανδημίας. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τους εργασιακούς χώρους, οι οποίοι αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού.

Εμείς δεν θα μείνουμε θεατές, θα συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε την εγκληματική πολιτική τους, να διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας μας, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας. Δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς την δική τους κρίση. Απαιτούμε όλοι οι συνάδελφοι να επιστρέψουμε στην δουλειά μας με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειά μας, με την τήρηση των ωραρίων εργασία μας.  Να μην υπάρξει καμία σκέψη για απολύσεις.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν εμποροϋπάλληλο ανυπεράσπιστο. Θα είμαστε σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, σε κάθε κατάστημα. Καλούμε κάθε συνάδελφο να μην φοβηθεί να καταγγείλει οποιαδήποτε αυθαιρεσία τινάζει στον αέρα την προστασία της ζωής του.

Απαιτούμε:

 • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Γιατρό εργασίας σε κάθε κατάστημα.
 • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 • Άδειες μετ’ αποδοχών για όλους τους συναδέλφους που αναγκάζονται να λείψουν από την δουλειά τους λόγω της πανδημίας, για οποιονδήποτε ειδικό λόγο (ευπαθείς ομάδες κλπ).
 • Καθημερινή απολύμανση χώρων δουλειάς και εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία.
 • Κατάργηση του διακεκομμένου ωραρίου εργασίας.
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Ενίσχυση σε εξοπλισμό, ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
 • Συχνά δρομολόγια στα ΜΜΜ για να μην συνωστιζόμαστε. Να εξασφαλίζεται η ασφαλής και δωρεάν μεταφορά μας προς την δουλειά με κόστος της εργοδοσίας και του κράτους.
 • Το δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έσπασαν τα ισόβια για τους ναρκεμπόρους του ρυμουλκού «Andreas»

Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν δύο φορές στα δικαστήρια του Πειραιά και των Χανίων τα μέλη...

Τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας: Αυτοκίνητο «ξερίζωσε δέντρο» και πινακίδα!

Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία του ατυχήματος

Αναβιώνει στο δικαστήριο το μαρτύριο του 19χρονου ΑμεΑ που έπεσε θύμα δεκάδων βιασμών στα...

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου ξεκίνησε χθες η δίκη για τον κατ' εξακολούθηση βιασμό...

Βροχές στα δυτικά και νότια με άνοδο της θερμοκρασίας

Νότιοι άνεμοι θα πνέουν στις θάλασσες

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 187 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

«Κλειδί» το άνοιγμα της «χρυσής» θυρίδας στην Εθνική Τράπεζα της Χίου

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι δωρεές ήταν πρόσχημα, τότε θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος πολλών προσώπων

Τον Ιανουάριο η νέα κλήρωση του «Τουρισμός για Όλους»

Μετά τις γιορτές οι δικαιούχοι

Δύο αστυνομικοί τραυματίες στα επεισόδια με τους Ρομά στην Αυλίζα Αχαρνών

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα -σύμφωνα με την αστυνομία- στην Αυλίζα Αχαρνών όπου νωρίτερα...

Οι γιατροί αποσωλήνωσαν την 4χρονη που κόντεψε να πνιγεί με φιστίκια

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αερομεταφορά...

Μετά τις πορείες το χάος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Δεκάδες προσαγωγές, τραυματίες και καμένη...

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 19 προσαγωγές στα Εξάρχεια και 16 προσαγωγές στην Θεσσαλονίκη - Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Η Ελένη Καγιάβα και ο Γιώργος Μάσσιας χάρισαν ζωή δωρίζοντας τα όργανα του 5χρονου...

Ήταν Πάσχα του 2008 όταν ο χρόνος πάγωσε για την Ελένη Καγιάβα και τον...

Εστία ανάφλεξης στο Μενίδι: Στα χαρακώματα» οι Ρομά – Πληροφορίες για πυροβολισμούς

Μεγάλη ένταση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών. Ομάδες νεαρών Ρομά,...

Σκηνικό πολέμου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα: Μολότοφ και χημικά έξω από το τουρκικό Προξενείο,...

Χάος στους δρόμους με φωτιές παντού - Τουλάχιστον 15 προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Σκάει νέα «βόμβα» – Γνωστός youtuber είχε 90 ροζ βίντεο με ανυποψίαστες γυναίκες

Νέα υπόθεση revenge porn απασχολεί τις Αρχές με γνωστό Youtuber που είχε στην κατοχή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Σέρρες αποχαιρετούν τον 11χρονο Βασίλη – Τον έψαχνε η αδελφή του στην αυλή μετά την έκρηξη

Πραγματογνώμονες στο σχολείο για τα αίτια της έκρηξης – Εξιτήριο για τον 10χρονο τραυματία, πετυχημένη εγχείριση για τον 6χρονο

Ρομά καίνε τη Θεσσαλονίκη! Χάος με πυροβολισμούς και οδοφράγματα

Οργισμένες αντιδράσεις των Ρομά μετά τον τραυματισμό του 16χρονου που δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από αστυνομικό

Καζάνι που βράζει το κοινοβούλιο…

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο κοινοβούλιο τις τελευταίες ώρες, ενόψει...

NEWSROOM