Τρίτη 3/8/2021

Εθνική γκάφα! Άφησαν ελεύθερο τον κατάσκοπο-μάγειρα και οι Τούρκοι τού χορήγησαν διπλωματικό διαβατήριο

Εκτεθειμένες οι εισαγγελικές Αρχές που άφησαν ελεύθερο τον κατάσκοπο-μάγειρα της Ρόδου!

Το κενό της ελληνικής νομοθεσίας που ορίζει το πλαίσιο του Αυτοφώρου ως προϋπόθεση για τη σύλληψη εκμεταλλεύτηκε ο ελληνικής υπηκοότητας μάγειρας Μεχμέτ Ν., για τον οποίο έχουν προκύψει αδιάσειστα στοιχεία ότι διενεργούσε κατασκοπία για λογαριασμό της Τουρκίας.

  • Από τη
    Νάντια Αλεξίου

Ετσι, του χορηγήθηκε τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο που εξασφαλίζει την ασυλία του και είναι έτοιμος να καταφύγει στη γειτονική χώρα, αποφεύγοντας έτσι τη σύλληψη και μια πιθανή καταδίκη του στην Ελλάδα! Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος και κατέφυγε στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο, το οποίο -όπως και το αντίστοιχο προξενείο στην Κομοτηνή- δρα ως το «μακρύ χέρι» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας, που επέτρεψαν αυτή την εξέλιξη στην υπόθεση που χειρίστηκε αποτελεσματικά η Αντικατασκοπία, βρίσκονται εκτεθειμένες.

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, παρά την εντύπωση που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ορισμένοι ότι οι πληροφορίες που παρείχαν προς την τουρκική ΜΙΤ ήταν χαμηλού επιπέδου.

Μεταξύ άλλων, έχει προκύψει ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο Σαμπαχατίν Μπαϊράμ έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στην Τουρκία. Ωστόσο, αντί το καραβάκι που εκτελεί δρομολόγια από τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία, επέλεγε σε όλες του τις μετακινήσεις να ταξιδεύει μέσω Θράκης και πλέον οι επαφές που είχε εκεί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Η δράση τους

Το κλιμάκιο Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ ερευνά τη δράση των δύο πρακτόρων της ΜΙΤ υπέρ της Τουρκίας και πέρα από τη φωτογράφιση στρατιωτικών θέσεων στο Καστελόριζο, στην Κω και τη Νίσυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εξέταση στους υπολογιστές, στα κινητά και άλλα ηλεκτρονικά μέσα τα οποία κατασχέθηκαν, οι ειδικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ανακτήσει μέχρι στιγμής περί τις 2.500 φωτογραφίες, οι περισσότερες ελληνικών υποβρυχίων που κατέπλεαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Τις είχε στείλει ο μάγειρας στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου, μέσω του οποίου είχαν φτάσει στον «σύνδεσμό» τους στη ΜΙΤ, ένα πρόσωπο το οποίο φέρεται ότι ανήκει στο στενό περιβάλλον σημαντικού αξιωματούχου της κυβέρνησης Ερντογάν. Μετά την προκλητική πενθήμερη προθεσμία που έλαβε για να απολογηθεί, ο γραμματέας του προξενείου αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ