Β. Παπαευαγγέλου: «Για πρώτη φορά οι ασθενείς που βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι περισσότεροι από όσους διασωληνώθηκαν»

Διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας 21/12 η νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένου ελέγχου Covid-19 στην κοινότητα

Must Read

Ένα, μόλις, 24ωρο μετά το σκληρότερο lockdown που ανακοίνωσε για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε σήμερα αντίστοιχη ανακοίνωση και για την Κοζάνη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως βρίσκεται σε «συναγερμό» ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 816 υψηλού ρίσκου επαφές, ενώ 81 άτομα νοσηλεύονται, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, «μετακινήσεις και επισκέψεις ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων» και τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας απολύτως εφησυχασμός.

Όσον αφορά την ενημέρωση αυτή καθαυτή, το λόγο, παραδοσιακά, πήρε πρώτη η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η μείωση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού και αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Μάλιστα, για πρώτη φορά, φέτος, οι ασθενείς που βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι περισσότεροι από εκείνους που διασωληνώθηκαν.

Μείωση, εξάλλου, καταγράφεται και στο δείκτη Rt, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά υψηλή η διασπορά του ιού σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη. «Με μια μικρή χαλάρωση στις γιορτές είναι πολύ εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», είπε και υπογράμμισε πως, πλέον, είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με ασυμπτωματικούς φορείς του ιού σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

«Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά. Μία είναι η λέξη που μας εκφράζουμε: Ανησυχούμε. Ανησυχούμε πολύ. Ξέρουμε ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα περιορισμού, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εύθραυστη ισορροπία που δημιούργησε το lockdown», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Η πλειονότητα του κόσμου έχει καταλάβει τη σπουδαιότητα της σχολαστικής τήρησης των μέτρων, αλλά υπάρχει ακόμη και τώρα μία μερίδα του πληθυσμού που είτε δεν πιστεύει στον κορωνοϊό, είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη παύση των δραστηριοτήτων. Ωστόσο, στόχος μας είναι να πάμε μπροστά μετά τις γιορτές και όχι να ξαναγυρίσουμε πίσω στην κατάσταση του Νοεμβρίου», σχολίασε επίσης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο δραματικό μήνυμα του ΠΟΥ προς τους Ευρωπαίους, με το οποίο τους καλεί να… μείνουν σπίτι τα Χριστούγεννα και να μην κάνουν γιορτές, ούτε με τους συγγενείς!

Νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένου ελέγχου Covid-19 στην κοινότητα

Ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, παίρνοντας, κατόπιν, το λόγο, τόνισε πως ξεκινά η εφαρμογή τυχαιοποιημένου ελέγχου στην κοινότητα. Πρόκειται για δωρεάν rapid τεστ στην κοινότητα, με την ειδική πλατφόρμα της εφαρμογής να γίνεται διαθέσιμη από τις 21/12.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «η μέχρι στιγμής στρατηγική για δωρεάν τεστ περιλαμβάνει τους ασθενείς με συμπτώματα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ενώ, παράλληλα, εκτελούνται έλεγχοι στην κοινότητα και από τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση συρροών, αλλά και προληπτικοί έλεγχοι για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής κρουσμάτων. Με την έλευση έγκυρων rapid test, τα οποία αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές, προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα».

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 380 σημεία ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κέντρα υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, ενώ η πρώτη ομάδα των 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο ελέγχου. Τα πρώτα rapid tests, βάσει του προγραμματισμού που ανακοίνωσε ο κ. Μαγιορκίνης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

«Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι πολίτες θα ενημερωνόνται μέσω SMS και, όπως επισημαίνεται, το πρώτο SMS δεν θα αποτελεί αποδεικτικό ότι έχετε επιλεγεί για τεστ. Αν έχετε επιλεγεί θα σας αποσταλλεί νέο SMS μερικές ημέρες αργότερα», κατέληξε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας πως η επιλογή θα γίνεται από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου.

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις στην διαδικασία του testing

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος ανέλυσε το πώς θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην διαδικασία του testing στον πληθυσμό, τονίζοντας πως έχουν ήδη στελεχωθεί με προσωπικό από γιατρούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης τόνισε πως η Πολιτική Προστασία έχει παράσχει όλα τα απαραίτητα υλικά και διευκρίνισε πως η προσέλευση των ενδιαφερόμενων για για τα τεστ θα γίνεται εργάσιμες ώρες και ημέρες.

«Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests). Οι σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας, έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This