Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού – Τι δηλώνουν οι Έλληνες επιστήμονες (video)

Το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα - θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβoλίου;

Must Read

Αγωνία προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, τη στιγμή μάλιστα που η Ε.Ε. αναμένει την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς. Το μεταλλαγμένο στέλεχος που έθεσε σε συναγερμό τη Μεγάλη Βρετανία η οποία έκλεισε τα σύνορά της, βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης των επιστημόνων. 

Η ανησυχία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες αφορά όχι μόνο για το ενδεχόμενο το μεταλλαγμένο στέλεχος να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα αλλά και για το κατά πόσο η μετάλλαξη θα επηρεάσει το εμβόλιο.

Γώγος: «Κίνδυνος για το εμβόλιο οι μεταλλάξεις»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε ότι οι μεταλλάξεις αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο: «Όλα τα είχαμε με τον κορωνοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα. Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», δήλωσε ο καθηγητής.

Εξαδάκτυλος: «Τα εμβόλια πιθανότατα θα είναι αποτελεσματικά»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου: «Τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά» τόνισε και πρόσθεσε: 

«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι. Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις Αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού δεν συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μόσιαλος: «Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα»

Από πλευράς του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ο ρυθμός ανάπτυξής του ιού είναι έως και 71% υψηλότερος από άλλες παραλλαγές: «ενώ προηγούμενες παραλλαγές εμφανίστηκαν σε περιόδους χαμηλού επιπολασμού, η εμφάνιση και επακόλουθη κυριαρχία του VUI-202012/01 σε μια περίοδο σχετικά υψηλού επιπολασμού υποδηλώνει πως το στέλεχος VUI-202012/01 έχει επιλεκτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες παραλλαγές» αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον μηχανισμό της αυξημένης μεταδοτικότητας, την ηλικιακή κατανομή των περιπτώσεων και την σοβαρότητα των ασθενειών».

Βασιλακόπουλος: «Οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για το ενδεχόμενο η μετάλλαξη του ιού να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, όμως έσπευσε να καθησυχάσει, κάνοντας λόγο για πολλές μεταλλάξεις του ιού: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού. Οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία». δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να είναι αναποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This