Τετάρτη 16/6/2021

Γρ. Ζαριφόπουλος: «Προτεραιότητα στους άνω των 85 και τις ευπαθείς ομάδες στον εμβολιασμό» (video)

«Η ιστορία της επιστήμης έχει αποδείξει ότι μέσα από τον εμβολιασμό ασθένειες έχουν εξαφανιστεί. Κάπως έτσι θα γίνει και με τον κορωνοϊό»

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η πλατφόρμα με την οποία στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο μηχανισμός προγραμματισμού εμβολιασμών για τον γενικό πληθυσμό που θα εξαρτηθεί και από τις ποσότητες εμβολίων που θα έχει η χώρα μας.

«Θα λειτουργεί όπως η πλατφόρμα των αεροπορικών εταιρειών που προκαθορίζουν τη θέση αλλά δίνουν και δυνατότητα μετακίνησης», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και πρόσθεσε: «Με απλό μήνυμα ο κωδικός κατοχυρώνεται, ενώ για αλλαγή του ραντεβού απαιτείται σύνδεση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα για αναζήτηση διαθέσιμων. Βοήθεια στην ηλεκτρονική σύνδεση μπορεί να προσφέρει ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, αλλά και τα ΚΕΠ».

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο Υφυπουργός είπε: «Καθώς θα έχουμε περισσότερα εμβόλια θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός με προτεραιότητα τις ηλικίες άνω των 85 και τις ευπαθείς ομάδες» και επεσήμανε ότι οι ηλικίες κατηγοριοποιούνται με βάση τα 6 ψηφία του ΑΜΚΑ, για παράδειγμα «οι άνω των 85, ή νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση».

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν μητρώα ασθενών για όλα τα νοσήματα. Στόχος είναι τα πλήρη μητρώα με ενεργοποίηση ατομικού φακέλου. Για μητρώα που δεν υπάρχουν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ κατά πιθανότητα θα υπάρχει κι άλλο κανάλι που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε ο κ.Ζαριφόπουλος.

Η διαδικασία των ραντεβού

«Υπόθεση δύο λεπτών με κωδικούς taxis και ΑΜΚΑ και μέσω της άυλης συνταγογράφησης», χαρακτήρισε ο κ. Ζαριφόπουλος την ηλεκτρονική διαδικασία προτεινόμενου ραντεβού, η οποία βήμα- βήμα προσδιορίζεται στον ιστότοπο gov.gr

Αν κάποιος δεν ενεργοποιήσει την υπηρεσία άυλη συνταγογράφηση θα μπορεί να βρει προτεινόμενο ραντεβού μέσα από την πλατφόρμα  https://emvolio.gov.gr/ με δικαίωμα αλλαγής ραντεβού μια φορά, αν επιθυμεί.

«Πολύ κρίσιμο είναι να τηρηθούν τα ραντεβού, είναι θέμα ατομικής ευθύνης για την προσέλευση στο Κέντρο Εμβολιασμού τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα», τόνισε αναφέροντας ότι πρόκειται για πολύ ευπαθές εμβόλιο και ότι ήδη στη Βρετανία παρτίδες αχρηστεύτηκαν γιατί δεν έγινε σωστός προγραμματισμός.

Είπε ακόμα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Πάνω από 1 εκατομμύριο εμβόλια της Pfizer θα έχουν φτάσει στη χώρα μέχρι το τέλος Μαρτίου και καθώς αδειοδοτούνται εμβόλια και από άλλες εταιρείες είναι κρίσιμο να φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού 70% μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, περάσαμε από την έρευνα και τις δοκιμές στην παραγωγή και τον εμβολιασμό. Η ιστορία της επιστήμης έχει αποδείξει ότι μέσα από τον εμβολιασμό ασθένειες έχουν εξαφανιστεί. Κάπως έτσι θα γίνει και με τον κορωνοϊό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ