Και αφού είδαμε το φορτηγάκι να το συνοδεύουν οι ένοπλες δυνάμεις και αφού είδαμε σύσσωμη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία να εμβολιάζεται – αυτό θα μπορούσε κανείς να πει ότι έγινε στα πλαίσια και στα όρια (;;;) του συμβολισμού – ας δούμε λιγάκι και το κυβερνητικό σχέδιο εμβολιασμών, αν υπάρχει ή ότι υπάρχει από αυτό!
- Γράφει: Αμπελογιάννη Βάσω*
Παρατήρηση 1η
Το κυβερνητικό» σχέδιο» λοιπόν εμφανίστηκε κάπως σαν «δώρο Χριστουγέννων» και μάλιστα δώρο-έκπληξη, αφού παρουσιάστηκε εντελώς την τελευταία στιγμή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο οι πολίτες να έχουν μείνει σχεδόν στήλη άλατος από αυτά που βλέπουν και ακούν μπροστά στις οθόνες παντός τύπου, αλλά να είναι και φοβερά καχύποπτοι για αυτό που τους επιφυλάσσει το μέλλον. Καμία ενημέρωση, καμιά απάντηση σε κανένα ερώτημα, κανένας προγραμματισμός, κανένα ψήγμα διαίσθησης του τι σημαίνει εμβολιαστική πολιτική και δημόσια υγεία. Και έτσι ένα μεγάλο ποσοστό φοβάται ότι «θα μεταλλαχθεί», φοβάται ότι συμμετέχει σε ένα τεράστιο πείραμα παγκόσμιας εμβέλειας και συνωμοσίας, φοβάται το εμβόλιο! Ποιος να το έλεγε άραγε ότι το 2020 θα ήταν η κατάσταση έτσι!
Παράλληλα στο Εθνικό σύστημα Υγείας και στις δομές του, κυριολεκτικά γίνεται του «email» το κάγκελο! Τηλεφωνικά ή και ηλεκτρονικά και κυριολεκτικά τελευταία στιγμή μπορείς ας πούμε να μάθεις ότι έχεις επιλεγεί για να στελεχώσεις το Χ εμβολιαστικό κέντρο! Επίσης μπορεί να μάθεις με διαφορά δύο ωρών, ότι τελικά θα εμβολιάσεις σαν δομή διπλάσιους από αυτούς που είναι εργαζόμενοι σου. Επίσης μπορεί να ειδοποιηθείς ότι σε μισή ώρα θα πρέπει να δηλώσεις όλα τα στοιχεία σου ( φορολογικά, δημογραφικά κλπ κλπ) καθώς και την επιθυμία σου για εμβολιασμό ή όχι, προκειμένου να «στείλουν την λίστα στο Υπουργείο». Επίσης μπορεί να σου πουν ότι θα σου στείλουν ένα link κάποια στιγμή, για να μπεις να «παρακολουθήσεις ένα webinar» το απόγευμα για τον εμβολιασμό, στο οποίο link να μην μπορεί κανείς να συνδεθεί όταν έρθει εκείνη ή ώρα. Και άλλα πολλά!
Παρατήρηση 2η
Με βάση τις οδηγίες, για κάθε άνθρωπο που έρχεται να εμβολιαστεί στα εμβολιαστικά κέντρα, το πρωτόκολλο λέει ότι πρώτα πρέπει να του γίνει μια συνέντευξη από ιατρικό προσωπικό έτσι ώστε να «παρθεί» το ιατρικό του ιστορικό και να αποφασιστεί από ιατρικής πλευράς αν θα προχωρήσει η διαδικασία ή όχι. Στην συνέχεια και αφού εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, θα πρέπει να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση για 15 λεπτά τουλάχιστον. Τι σημαίνει αυτό λοιπόν για κάθε εμβολιαστικό κέντρο; Ότι πρέπει να έχει ανά εμβολιαστικό κέντρο τουλάχιστον 2 γιατρούς ( έναν να παίρνει την συνέντευξη και έναν να κάνει την ιατρική παρακολούθηση) και τουλάχιστον 3 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό για την υπόλοιπη διαδικασία του εμβολιασμού. Επίσης θα πρέπει να έχει χώρο αναμονής, χώρο υποδοχής για την συνέντευξη και χώρο ιατρικής παρακολούθησης, πέρα από τους χώρους που πρέπει να διατεθούν για την αποθήκευση και συντήρηση των εμβολιαστικών σκευασμάτων.
Και ρωτάμε λοιπόν: με ποιο προσωπικό θα γίνουν όλα αυτά; Υπάρχουν γιατροί να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα; Ποιοι γιατροί; Οι ίδιοι γιατροί που είναι στις μονάδες Λοιμωδών και στις μονάδες covid19; Οι γιατροί των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας που δεν υπάρχουν; Ποιοι; Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου;
Σε ποιους χώρους θα γίνουν όλα αυτά; Υπάρχουν χώροι; Έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα; Τα ΚΥ της περιφέρειας, των ορεινών όγκων, των νησιών με ποιες υποδομές και ποιο προσωπικό θα ανταπεξέλθουν; Τα Νοσοκομεία της περιφέρειας πους εφημερεύουν σχεδόν όλα κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, που δίνουν την μάχη ενάντια στην πανδημία με το υπάρχον προσωπικό, που στενάζουν από τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και εργαζομένους πως θα το κάνουν και αυτό; Ποιες είναι οι «σκέψεις» του Υπουργείου; Πότε θα μας τις πει;
Γιατί αν πάμε έτσι όπως πάμε σήμερα, πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στην δεύτερη και τρίτη δόση του εμβολίου χρονικά και ακόμη δεν θα έχουμε κάνει την πρώτη!
Παρατήρηση 3 (συνέχεια της 2ης)
Στην χώρα που ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης, στην χώρα που περισσότερα ξέρει η Google για το προφίλ μας από ότι ξέρουν οι δομές υγείας, στην χώρα που η φράση «ιατρικός φάκελος» παραπέμπει σε ένα χαρτοφύλακα σε κάποιο νοσοκομείο ή ιατρείο στο κάτω ράφι από το τραπεζάκι που έχει τα θερμόμετρα, στη χώρα που λόγω της φτωχοποίησης υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να πάνε σε γιατρό μπορεί και δεκαετίες, σε αυτή την χώρα θα επιχειρηθεί μια 15λεπτη συνέντευξη προκειμένου να περιγράψεις ο ίδιος το ιατρικό σου προφίλ πριν κάνεις το εμβόλιο.
Άραγε δεν υπήρχε χρόνος να γίνει τίποτα άλλο σε αυτόν τον τομέα; Υπήρχε και μάλιστα άπλετος και άφθονος! Αλλά δεν υπάρχει η πρόθεση εδώ και χρόνια να υπάρξουν τέτοιες πολιτικές υγείας για τον λαό! Και έτσι «υπό το βάρος των εξελίξεων» που λένε και τα ΜΜΕ πάμε και εδώ έτσι! ΠΡΕΠΕΙ όμως και κάποιος να αναλάβει και την ευθύνη! Άλλωστε τόσο καιρό έχουμε γκώσει από λογύδρια περί «ατομικής ευθύνης»!
Και μια σημείωση: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ INTERNET! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ και μάλιστα smartphones για να σκανάρεται το QR code, να παίρνουν email και sms! Αυτά για τα ραντεβού!
Παρατήρηση 4η
Υπάρχουν περιοχές της χώρας που θρηνούν κάθε μέρα νεκρούς! Υπάρχουν περιοχές της χώρας που όπως μα λένε και τα απογεύματα «είναι στο κόκκινο» από κρούσματα! Η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία στενάζει! Γιατί δεν ξεκινά ο εμβολιασμός – με έλεγχο αντισωμάτων – από εκεί; Γιατί έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα όλοι οι Γενικοί Γραμματείς και οι» ειδικοί συνεργάτες» των Υπουργείων και όχι οι εργάτες των εργοστασίων την Δυτικής Αττικής; Γιατί ο συμβολισμός έχει και κάποια όρια! Και όταν η ΕΕ – που αυτή έχεις επιλέξει – έπεσε για μια ακόμη φορά, έξω στους «υπολογισμούς» της και στέλνει στα κράτη μέλη της αυτό το ευρωπαϊκό: «περιορισμένο αριθμό εμβολίων», τι προτίθεσαι να κάνεις ως κυβέρνηση; Γιατί το έργο «η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» δεν είναι αλήθεια!
Παρατήρηση 5η
Αυτή την στιγμή ο σχεδιασμός του εμβολιασμού περιλαμβάνει και αναφέρεται στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στις δομές του. Αλήθεια οι ιδιώτες γιατροί της Πρωτοβάθμιας πότε, πώς και που θα εμβολιαστούν; Αυτό σαν υπενθύμιση γιατί αυτή η «παράλειψη» ίσως οδηγήσει σε τρύπα στην εμβολιαστική πολιτική!
Τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας! Για να βοηθήσουν όμως θα πρέπει να υπάρξει πλατιά ενημέρωση, σχεδιασμός που να περιλαμβάνει και την επίταξη των ιδιωτών γιατρών της πρωτοβάθμιας για τον εμβολιασμό, πολιτική πρωτοβάθμιας υγείας, Εθνικό Σύστημα Υγείας, αύξηση των δαπανών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα των κλειστών δομών, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Σε όλα τα πιο πάνω η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα, όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί δεν θέλει, δεν έχει αυτή την αντίληψη των πραγμάτων! Και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα!
*Διπλ.Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Αρτας, Γραμματέας ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ
πηγή: ygeionomikoi.gr