Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Αμήχανος Αθ. Εξαδάκτυλος: Ζητήσαμε μέτρα, αλλά ήμασταν… μειοψηφία και έτσι δεν τα πήραμε!

Οι διαφωνίες τόσο μεταξύ των επιστημόνων όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου δυναμιτίζουν την προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας

Με την κατάσταση να θυμίζει όλο και περισσότερο… Πύργο της Βαβέλ, κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν φτάσει προφανώς σε σημείο μη συνεννόησης. Σχεδόν κάθε δήλωση που γίνεται είναι ανατροπή, ή αναίρεση μιας προηγούμενης και αυτό το φαινόμενο αρχίζει να παρατηρείται πλέον και μεταξύ των επιστημόνων.

Με διακριτικό τρόπο και εξαιρετικά αμήχανος, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, επεσήμανε ότι «αύριο ή μεθαύριο θα αποφασιστεί οριστικά τι θα γίνει τη Δευτέρα», την ώρα που η… μισή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα επανεκκινήσει η αγορά με το σύστημα της παράδοσης εκτός (click away).

Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο

Σε ότι αφορά τις εικόνες από τις εκκλησίες με τους πιστούς σε κάποιες περιπτώσεις να συνωστίζονται, σχολίασε ότι αυτές είναι «πάρα πολύ ανησυχητικές και δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα. Η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, από τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων: «θα λήξει και το σκληρό lockdown. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εισήγηση να ξεκινήσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Οι ειδικοί δεν αισθάνονται ασφάλεια να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες. Αύριο ή μεθαύριο θα αποφασιστεί οριστικά τι θα γίνει τη Δευτέρα», είπε και πρόσθεσε ότι θα είναι κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας.

Αιχμές για τους πανηγυρισμούς

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για τον κυβερνητικό χειρισμό των εμβολιασμών, για τον οποίο μόνο που δεν πανηγύριζε χθες ο Πρωθυπουργός:

«Θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί το πλάνο που ορίζει τον μάξιμουμ αριθμό. Η χώρα διαθέτει 20.000 ιατρεία που παραμένουν αναξιοποίητα. Οι εμβολιασμοί μέχρι στιγμής εξελίσσονται με ένα ρυθμό που χρειάζεται βελτίωση. Είναι εφικτό να εμβολιάζεται ο κόσμος στα ιατρεία, ειδικά αν το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο, όπως εκείνο της Moderna».

Αμήχανος, ευγενής και επικριτικός

Όποιος παρακολούθησε την συνέντευξη του κ. Εξαδάκτυλου, είδε ένα άλλο πρόσωπο… Ο δυναμικός και καταξιωμένος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ήταν αμήχανος και έδειχνε οτι δεν ήθελε να εκθέσει πρόσωπα και να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα πίσω από τις κλειστές πόρτες του κέντρου λήψης αποφάσεων για την διαχείριση της πανδημίας.

Και δεν είναι μόνο η διαφωνία Μαξίμου-επιστημόνων που προβληματίζει, αλλά και οι διαφωνίες των επιστημόνων σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβει άμεσα η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία για την αναχαίτηση της ξέφρενης πορείας της πανδημίας.

Το βέβαιο είναι (και αυτό πρέπει να κρατήσουμε) είναι οτι οι επόμενες 15 ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας αλλά και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ώστε να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά ή βαριά πληγωμένη οικονομία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ