Κικίλιας – Τσολιά: Όσοι έχουν ήδη νοσήσει συστήνεται να αναβάλλουν τον εμβολιασμό – Κίνδυνος πρόωρου τοκετού για τις έγκυες

O υπουργός δεσμεύτηκε για την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις προσεχείς ημέρες

Must Read

Για τη μείωση στην κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, αλλά και για την ανησυχία του ως προς την επιδημιολογική κατάσταση σε επτά συγκεκριμένες περιοχές μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία του νέου κορωνοϊού και τις νεότερες εξελίξεις στην επιχείρηση εμβολιασμού στην Ελλάδα. 

Σημειώνεται πως, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις προσεχείς ημέρες, επαναλαμβάνοντας ότι από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 85. Στόχος, κατά τον ίδιο, είναι η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού να αυξηθεί στις 8.000 δόσεις ημερησίως, σημειώνοντας ότι «μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1,3 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και 300-330.000 της Moderna».

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την τοποθέτησή του, τονίζοντας πως σήμερα διενεργήθηκαν περίπου 31.000 τεστ και πως την Τρίτη αγγίξαμε τον αριθμό ρεκόρ στα τεστ, με 41.000. Παράλληλα, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν 8.836 εμβολιασμοί, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 64.824, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών είναι 657 κρούσματα ανά ημέρα και μέση ηλικία τους τα 46 έτη. Τις τελευταίες 15 ημέρες, μάλιστα, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 54 έτη. «Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε στα βασικά: μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, τόνισε πως τα περισσότερα νέα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν σε Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική. Τέλος, σημείωσε πως «μειώνεται η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ, η οποία βρίσκεται στο 60% πανελλαδικά».

Εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, η οποία, αναφορικά με το αν (μπορούν να) κάνουν το εμβόλιο όσοι είχαν ήδη κολλήσει τον κορωνοϊό, απάντησε: «Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος. Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν, βέβαια, το επιθυμούν, έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Όπως δήλωσε, επίσης, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη, ενώ, όσον αφορά στις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις.

Ένα άλλο συχνό ερώτημα, αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, είπε στη συνέχεια η καθηγήτρια και συνέχισε: «Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στη ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης, πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύωνΕξάλλου τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη».

Στο χέρι της εγκύου η απόφαση να εμβολιαστεί

Η κ. Τσολιά ανέφερε, επίσης, ότι «δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα». «Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ. είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες», συνέχισε η καθηγήτρια.

«Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό. Τέλος, δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν», κατέληξε η λοιμωξιολόγος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This