Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά τα αποκάλυψη του νέου φιάσκου του ΕΟΔΥ με τα… καθυστερημένα κρούσματα στην Κοζάνη, τα οποία ενώ εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο, δηλώθηκαν χθες! Την παρέμβαση του Εισαγγελέα για το θέμα ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, μετά και την παραδοχή του λάθους, από τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ στην Κοζάνη, Ιορδάνη Ρωμιόπουλο.
«Τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ανακοινώθηκαν την Τρίτη 12 του μήνα, ήταν 15 και όχι 53. Πρόκειται για παραποίηση της εικόνας», είπε, που σημαίνει ότι 38 κρούσματα προστέθηκαν χωρίς να αντιστοιχούν στην πραγματικότητα της ημέρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των ετεροχρονισμένων κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η οποία τελεί υπό lockdown από τις 16 Οκτωβρίου, είναι 49.
Ο κ. Ρωμιόπουλος ωστόσο, πρόσθεσε πως η εικόνα αυτή «δεν θα παίξει τον παραμικρό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, γιατί αναγράφεται η ημερομηνία που έχει ληφθεί το δείγμα, οπότε αυτά που ανακοινώθηκαν και δεν θεωρούνται ενεργά κρούσματα. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτή η μη έγκαιρη καταγραφή κρουσμάτων να δημιούργησε πρόβλημα».
Και συνέχισε: «Καταλαβαίνω πως μετά και από αυτά που έγιναν υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης, όμως θέλω να ξέρουν οι πολίτες πως κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται και υπερβάλλουμε εαυτόν προσπαθώντας να προστατέψουμε τους πολίτες. Εμείς είμαστε υγειονομικοί και δεν εισηγούμαστε ούτε λαμβάνουμε αποφάσεις για κλείσιμο ή άνοιγμα σχολείων ή καταστημάτων. Αυτά είναι αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης».
Έτσι ξετυλίχθηκε το «κουβάρι»
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κασαπίδης, εξήγησε την όλη κατάσταση: «Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου υπήρχαν 9 κρούσματα στην συνολική καταγραφή, που δηλώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου και ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα. Σύμφωνα με την έρευνα των τοπικών αρχών, ακόμα 9 κρούσματα του Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα διαφορετικές ημέρες στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου. Όλα τα ετεροχρονισμένα συμπεριλήφθησαν στην καταγραφή για την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα».
Όσο για το πώς άρχισαν να ψάχνουν τα λάθη που έγιναν, ο Περιφερειάρχης είπε: «Τα κρούσματα που δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα σχετίζονται με δείγματα που λήφθηκαν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, δόθηκαν για έλεγχο στο ιδιωτικό εργαστήριο που έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας το νοσοκομείο και τα αποτελέσματα στάλθηκαν στα κεντρικά του ΕΟΔΥ. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε διάσταση στους αριθμούς που καταγράψαμε τοπικά από αυτά που ανακοινώθηκαν κεντρικά. Ήταν ετεροχρονισμένα κατά δυο μήνες συγκριτικά με την λήψη των δειγμάτων. Είχαν γίνει οι έλεγχοι στις 9 Νοεμβρίου και δηλώθηκαν χθες».
Για να συνεχίσει: «Ευθύς αμέσως επικοινώνησα με τον γενικό διευθυντή υγείας και ζήτησα να διευρυνόσουν αν συμβαίνει αυτό και σε προηγούμενες ημέρες είτε κατά την διάρκεια των αυξημένων μέτρων είτε νωρίτερα. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά δυστυχώς, επαληθεύουν το γεγονός ότι άλλα κρούσματα δηλώνονταν ετεροχρονισμένα από τις ημέρες που λαμβάνονταν το δείγμα. Αμέσως επικοινώνησα με όλα τα αρμόδια υπουργεία και ζήτησα έγκυρη και άμεση ενημέρωση για όσα συμβαίνουν με την καταγραφή. Φαίνεται ότι τα κρούσματα αυτά όταν εντοπίζονταν και δεν δηλώνονταν, δεν ακολουθούταν η διαδικασία που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις».
Να παρέμβει ο Εισαγγελέας
Σε ότι αφορά την εισαγγελική παρέμβαση, ο κ.Κασαπίδης επεσήμανε: «Ζητώ την εισαγγελική παρέμβαση για να διενεργήσει την αντίστοιχη έρευνα ως προς την διαδικασία. Αν ακολουθήθηκε σωστά η διαδικασία καταγραφής ή αν δεν δηλώθηκαν όπως προβλέπεται τα κρούσματα και δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα, αν αυτό αποτέλεσε πιθανή αιτία για την μετάδοση του κορωνοϊού από ανυποψίαστους συμπολίτες μας, διότι δεν γνώριζαν (αν έχουν τον ιό) μιας και δεν τους είχε γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου που είχαν κάνει. Ζητώ να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες για την πλημμελή εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας από αυτούς που όφειλαν να την είχαν κάνει».
Οι αρμόδιοι Υπουργοί με τους οποίους επικοινώνησε, του απάντησαν ότι τα ετεροχρονισμένα κρούσματα δεν επηρέασαν στη λήψη μέτρων στην Κοζάνη, που διέλυσαν την τοπική κοινωνία οικονομικά: «Με διαβεβαίωσαν ότι τα κρούσματα αυτά την ημέρα που δηλώνονταν, δεν επηρέαζαν την λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι εφόσον δεν δηλώνονταν την περίοδο που διαγνώστηκαν, δεν ακολουθούνταν τα αντίστοιχα προβλεπόμενα μέτρα ιχνηλάτησης και περιορισμού, με αποτέλεσμα εν αγνοία τους να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού και αυτό φαίνεται δημιούργησε μια περαιτέρω εξάπλωση και διασπορά της νόσου».
Πως δηλώθηκαν τα 49 κρούσματα του Νοεμβρίου
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χαρίσιο Γκοβεδάρο, συνολικά 49 κρούσματα έχουν δηλωθεί στην ΠΕ Κοζάνης από τον ΕΟΔΥ ετεροχρονισμένα και επιμερίστηκαν σε διαφορετικές φάσεις μέχρι σήμερα.
Αφορούν:
- 31 από τις 11 Νοεμβρίου του 2020 που δηλώθηκαν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021
- 9 από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2020 που δηλώθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2021 και
- 9 από τον Δεκέμβρη του 2020 που καταμερίστηκαν σε διάφορες μέρες μέσα στον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον κ. Γκοβεδάρο και τον κ. Κασαπίδη, «όσο και αν ο κεντρικός ΕΟΔΥ είπε ότι ο ετεροχρονισμένος αριθμός κρουσμάτων δεν επηρέασε την εξέλιξη του lockdown στην περιοχή, εκ του αποτελέσματος και εκ των στατιστικών φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τα θετικά κρούσματα δεν ενημερώθηκαν ότι είχαν COVID-19 και άθελά τους κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό».