Η ώρα των αναδρομικών στο ΣτΕ: Τι ζητούν οι συνταξιούχοι και ποιοι μπορούν ακόμα να καταθέσουν προσφυγές

ΕΝΔΙΣΥ: Κάλεσμα για κατάθεση αγωγών έως τον Φεβρουάριο

Must Read

Η «μητέρα των μαχών» σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου στις 09.30 εκδικάζεται η προσφυγή για την επιστροφή αναδρομικών συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους.

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν διά του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη στις 21 Οκτωβρίου 2020 το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σύλλογοι συνταξιούχων από την ΑΤΕ, τον ΗΣΑΠ, τον ΟΑΣΑ, αλλά και φυσικά πρόσωπα που ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων μέσω των οποίων η κυβέρνηση μεθόδευσε την καταβολή αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Με την προσφυγή ζητούν:

α) να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020, που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ,

β) για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, θα έπρεπε να επιστραφούν αναδρομικά 3,9 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, επιστράφηκαν αναδρομικά μόλις 1,4 δισ. ευρώ και εκτός καταβολών έμειναν όσοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Επίσης, ούτε ένα ευρώ δεν έλαβαν 630.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη.

Ψίχουλα

«Τα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν ψίχουλα μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις μας» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Όπως επισημαίνει, «οι συνταξιούχοι στα χρόνια των Μνημονίων, από τις άδικες περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις, έχασαν 98 δισ. ευρώ, ένα τεράστιο ποσό, που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να διαβιούν στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, μετά και την περικοπή του ΕΚΑΣ».

Το ψέμα και η πανδημία

«Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Ωφελημένοι θα είναι λίγο παραπάνω από 2.500.000 συνταξιούχοι» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 29 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της τροπολογίας η οποία πετσόκοψε τα αναδρομικά, τα οποία έλαβαν τελικά περίπου οι μισοί εξ αυτών.

Λιγότερο από έξι μήνες μετά, η κυβέρνηση διά των υπομνημάτων που απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εν όψει της σημερινής εκδίκασης της υπόθεσης επιχειρεί να αποφύγει να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την πανδημία.

Υπογραμμίζοντας ότι έχει λάβει μέτρα συνολικής αξίας 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23,9 δισ. ευρώ για το 2020 και 7,5 δισ. ευρώ για το 2021, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι η καταβολή επιπλέον 2,5 δισ. Ευρώ (723.000.000 για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) συνιστούν τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση.

ΕΝΔΙΣΥ: Κάλεσμα για κατάθεση αγωγών έως τον Φεβρουάριο

Κάλεσμα προκειμένου να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά έως τον Φεβρουάριο απευθύνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε όσους συνταξιούχους δεν το έχουν πράξει, ώστε να μην παραγραφούν οι αξιώσεις τους.

Καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε επιδικάσει αναδρομικά για το διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 άρχιζε η παραγραφή λόγω παρέλευσης της πενταετίας. Έτσι, αν κάποιος κατέθετε αγωγή μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, έχανε το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών για το διάστημα Ιουνίου 2015-Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή σε περίπτωση δικαίωσης, θα λάμβανε αναδρομικά για πέντε αντί για 11 μήνες.

Όμως οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησαν στο κλείσιμο των δικαστηρίων και έτσι η περίοδος παραγραφής παρατάθηκε έως τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This