Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια – Επταήμερη παράταση του lockdown

Ανοιχτά μόνο τα Γυμνάσια στις «κόκκινες» περιοχές, με τα Λύκεια να παραμένουν κλειστά

Must Read

Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ξαν)ανοίγει οριστικά τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου, κάτι που επιβεβαίωσε, κατόπιν, και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Πρώτη πήρε το λόγο η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι παρατηρούμε μια σταθεροποίηση τις τελευταίες εβδομάδες και πως τα ενεργά κρούσματα είναι 6.000 με τα μισά να είναι στην Αττική. Δυστυχώς δεν βλέπουμε μείωση στην Αττική, είπε ακόμα, επισημαίνοντας πως ο δείκτης θετικότητας έμεινε κάτω από το 2%. Οι ενεργοί φορείς, ωστόσο, είναι περισσότεροι, τόνισε επίσης, καθώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί.

Στην Αττική η πληρότητα των ΜΕΘ είναι αυξημένη και φτάνει το 58%. Για το λιανεμπόριο είπε ότι είναι ακόμη νωρίς για να δούμε το αποτύπωμα της αύξησης της κινητικότητας. Πάντως, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση 16% της ημερήσιας κινητικότητας στα αστικά κέντρα.

Ο κορωνοϊός στα παιδιά αυτής της ηλικίας μεταδίδεται πιο εύκολα

Για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, η κα Παπαευαγγέλου είπε, για μια ακόμη φορά, πως είναι προτεραιότητα, και ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής. «Για τις “κόκκινες” περιοχές εισηγηθήκαμε να λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά», είπε, καθώς ο κορωνοϊός στα παιδιά αυτής της ηλικίας συμπεριφέρεται όπως στους ενήλικες και μεταδίδεται πιο εύκολα.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αφού επανέλαβε πως ανοίγει (επιτέλους) και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια), ανέλυσε τα μέτρα σύμφωνα με τα οποία θα λειτουργήσει αυτή. «Μετά από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά που λειτουργούν από τις 11 Ιανουαρίου και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου», είπε.

Αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για ομάδες μαθητών
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • η χρήση αντισηπτικών
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων, κ.ά.
  • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
  • οι επισκέψεις – περίπατοι ανά τμήμα, κ.ά.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία», συμπλήρωσε η κα Κεραμέως.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης

Η υπουργός συνέχισε, λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να την αξιοποιήσουν για δωρεάν εξέταση».

Διευκρινίζεται ότι:

  • Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν, για την ώρα, εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
  • Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Η κ. Κεραμέως είπε επίσης: «Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η διαδικασία είναι δυναμική, τα δεδομένα της πανδημίας εξετάζονται διαρκώς και προσαρμόζονται αναλόγως και οι αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα. Μία επιπλέον επισήμανση: ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου».

Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, τονίζοντας: «Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την Κυβέρνηση η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα».

Παρατείνονται για μια (ακόμη) εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα που ήδη ισχύουν στη χώρα (δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), ενώ παρατείνεται και η απαγόρευση που ισχύει για το κυνήγι και το ψάρεμα. Εξάλλου, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ επαναλειτουργούν, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ Play.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του υφιστάμενου lockdown στη χώρα για μία ακόμα εβδομάδα, και ότι παρατείνεται (για μία εβδομάδα) και η απαγόρευση για ψάρεμα και κυνήγι σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση το κυνήγι αγριόχοιρου σε Ροδόπη, Έβρο και Ξάνθη, με τον περιορισμό των τεσσάρων ατόμων. Παρατείνονται επίσης τα πρόσθετα μέτρα σε Βοιωτία, Σπάρτη, Εορδαία, στον Κρόκο και στα Σιάτιστα Κοζάνης, καθώς και στον Ασπρόπυργο και τις Αχαρνές.

Επίσης, από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ -όχι, όμως, τα ΟΠΑΠ Play– υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, είπε πως αλλάζει και ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί, τονίζοντας πως, πλέον, επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού, ενώ μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο ένας επιβάτης ανά ταξί.

Τέλος, ανέφερε πως δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET). Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This