Ποιο είναι το «χρυσό» επάγγελμα της πανδημίας; Τα μερεμέτια που -εκτός των άλλων- κάνουν καλό στην… ψυχολογία!

Η τηλεκπαίδευση αλλά και η τηλεργασία ανάγκασαν τους Έλληνες να διαμορφώσουν χώρους στο σπίτι τους

Must Read

Η καραντίνα και η πανδημία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με σύνθημα το «Μένουμε Σπίτι» και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, πέρα από την τραγικότητα (τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο) έκανε τους πολίτες πιο δημιουργικούς, αλλά και κάποιους επαγγελματίες πιο… παραγωγικούς!

Και αυτό διότι ο εγκλεισμός και οι εκατοντάδες ώρες μέσα στο σπίτι ώθησε πολλούς Έλληνες να γίνουν «δημιουργικοί» αλλά και να ασχοληθούν με επισκευές στο σπίτι που είχαν χρόνια παραμελήσει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Γιώργος Τσόγιας, υπάλληλος σε εταιρία μάρκετινγκ στη διάρκεια της καραντίνας επιδόθηκε στην αγαπημένη του ασχολία, την μαγειρική.

Μαραγκό, υδραυλικό και πλακά

Ανακαίνισε την κουζίνα του και για τον σκοπό αυτό απασχόλησε μέσα στην καραντίνα τρεις επαγγελματικές ειδικότητες: μαραγκό, υδραυλικό και πλακά, ενώ ασχολήθηκε και εκείνος με μαστορέματα ώστε να ομορφύνει το σπίτι του.

Τη… μόδα των «ανακαινίσεων καραντίνας», επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά είναι ακριβής ο χαρακτηρισμός «χώρος διαμονής», αφού για τους περισσότερους, προ πανδημίας, η κατοικία ήταν απλώς «χώρος διανυκτέρευσης».

«Με την αναγκαστική παραμονή εντός της οικίας, υπήρξε χρόνος για σκέψη και για επεξεργασία δεδομένων μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που βλέπαμε τα σπίτια μας. Οπότε, πράγματι, πολλοί ήταν αυτοί που προέβησαν σε ανακαινίσεις, άλλοι σε μικρό βαθμό και άλλοι σε μεγαλύτερο», εξηγεί στο ΑΠΕ.

Κερδισμένοι από την νέα πραγματικότητα, είναι και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις ανακαινίσεις και τις μικροδουλειές που όλοι -σε φυσιολογικές συνθήκες ζωής- αγνοούν ή παραβλέπουν.

Η φυσική παρουσία «μεγάλωσε» τις δουλειές

Ο Σπύρος Ιωαννίδης, ειδικός στον τομέα των ανακαινίσεων, δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν πολύ οι κλήσεις για εργασίες σε σπίτια.

«Λόγω του ότι είναι παρόντες, αισθάνονται περισσότερη σιγουριά να… ανοίξουν μεγαλύτερες δουλειές, όπως αλλαγή κουφωμάτων ή να εφαρμόσουν θερμοπρόσοψη, για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Καταλύτης η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία που ανάγκασαν πολλούς ιδιοκτήτες ή γονείς να διαμορφώσουν χώρους ανάλογα με τις νέες ανάγκες.

«Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γκρεμίσουμε τοίχους για να μεγαλώσει ο χώρος, ενώ σε άλλες απαιτείται να κλείσουμε με γυψοσανίδα ένα μεγάλο σαλόνι για παράδειγμα, προκειμένου να προκύψει ένα νέο δωμάτιο, που συνήθως χρησιμοποιείται για γραφείο», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.

Αλλαγές για… ψυχολογικούς λόγους

Ο Γιάννης Κουσαταλόγλου ως υδραυλικός είχε συνηθίσει να χτυπάει το τηλέφωνό του για έκτακτες ανάγκες. Το τελευταίο διάστημα όμως, δέχεται κλήσεις για προληπτικές εργασίες.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι εκμηδενίζοντας τις εξόδους τους, εξοικονόμησαν χρήματα, τα οποία επενδύουν για να βγουν κερδισμένοι αργότερα. Γι’ αυτό προχωρούν ακόμη και σε αλλαγή συστημάτων θέρμανσης».

Υπάρχουν ωστόσο και οι παρεμβάσεις που είναι καθαρά αισθητικές, οικονομικές κι έχουν να κάνουν με μία απλή αλλαγή στο σπίτι.

«Οι πελάτες, μας καλούν για εργασίες που παραμελούσαν για χρόνια να κάνουν, όπως είναι το βάψιμο του σπιτιού, ενώ αυτήν την περίοδο, για ψυχολογικούς λόγους, τολμούν αλλαγές που δε θα επέλεγαν σε κανονικές συνθήκες, όπως διχρωμίες ή πιο έντονα χρώματα», λέει ο ελαιοχρωματιστής Μανώλης Δομζάς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This