Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Οι καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων «τινάζουν στον αέρα» το ελληνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα

Οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου ΕΕ-φαρμακοβιομηχανιών

Τη ώρα που η ΕΕ βρίσκεται σε… αναταραχή λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων από την Pfizer, αλλά και την… προαναγγελία καθυστερήσεων από την AstraZeneca, η Ελλάδα προσπαθεί να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και να κινηθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει στη διάθεσή της.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και την εξέλιξη των παραδόσεων των παραγγελιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: Το μαρτύριο της σταγόνας για την ΕΕ από την AstraZeneca: «Κανονικά οι συνομιλίες»!

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης και μέχρι το βράδυ τουλάχιστον 200.000 πολίτες θα έχουν λάβει την πρώτη δόση.

«Ο στόχος της κυβέρνησης όπως είχε ανακοινωθεί ήταν την 31η Ιανουαρίου να έχουμε εμβολιάσει 200.000 συμπολίτες μας με βάση και την επάρκεια των εμβολίων. Επιτυγχάνουμε αυτόν τον στόχο πολύ νωρίτερα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση και την αποδοχή του προγράμματος εμβολιασμών στα 364 εμβολιαστικά κέντρα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί 670.000 ραντεβού πρώτης και δεύτερης δόσης για το επόμενο διάστημα κι έχουμε κι επεξεργαστεί κι ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται, ώστε καμία δόση να μην πηγαίνει χαμένη κι έχουμε αξιοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα, εντός της ημέρας προκειμένου να λαμβάνουν αδιάθετες δόσεις. Το ποσοστό ανταπόκρισης των πολιτών ξεπερνά το 98% και σήμερα ξεκινά και ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο», πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης επισημαίνοντας ότι ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης, που βρίσκεται σχεδόν στο 2% του πληθυσμού, είναι άμεσα συναρτώμενος από τις παραδόσεις των εμβολίων.

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

Για τον στόχο των 2εκ. εμβολιασμών ανά μήνα που είχε θέσει η κυβέρνηση, ο ΓΓ Συντονισμού τόνισε ότι «θα μπορούσε να επιτευχθεί εφόσον αυτές ήταν οι αρχικές δεσμεύσεις παραγγελιών που είχε η χώρα στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών συμφωνιών. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,5 εκατ. πολίτες».

Με τα σημερινά δεδομένα μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε:

  • 1,5 εκατ. εμβόλια της Pfizer,
  • περίπου 750.000 από την AstraZeneca
  • 250.000 από τη Moderna

Διατηρεί βέβαια επιφυλάξεις, με δεδομένη την πανευρωπαϊκή πίεση στις εταιρείες: «Εμείς είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει να ανταποκριθούμε στο θετικό σενάριο, ότι δηλαδή θα έχουμε μια κατά το δυνατόν έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών και θα προχωρήσει ο εμβολιασμός με τον τρόπο που έχουμε προκρίνει και προχωρά χωρίς αρρυθμίες. Με τις υποδομές που έχουμε μπορούμε να φιλοξενήσουμε 2 εκατ. εμβόλια το μήνα».

Για την προτεραιότητα που έχει δοθεί στους υγειονομικούς και στους ηλικιωμένους και για το ποιος ακολουθεί, είπε: «Όταν φτάσουμε στην ηλικιακή κατηγορία των 70 ετών θα προστεθούν οι συμπολίτες μας στις ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης, όπως οι μεταμοσχευθέντες, οι καρκινοπαθείς, οι πολίτες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κλπ. Δεν έχει εξεταστεί ακόμα αν θα εμβολιαστούν κι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες».

Τέλος, ως προς το ποσοστό κάλυψης το καλοκαίρι, ο ΓΓ συντονισμού της Κυβέρνησης, σχολίασε: «Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιτάχυνση της παράδοσης των παραγγελιών από τον Μάρτιο και μετά, θα είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ